Η βουλγαρική κυβέρνηση έστειλε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ με αποστολή να εξασφαλίσει «πράσινες επενδύσεις», αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και την εισαγωγή τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο ισχυρός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ

Η βουλγαρική ομάδα περιλαμβάνει τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νικολόφ και τους επικεφαλής του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Κοζλοντούι και των βουλγαρικών εταιρειών φυσικού αερίου Bulgargaz και Bulgartransgaz.

Η βουλγαρική αντιπροσωπεία συνοδευόταν από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Σόφια, Ηρώ Μουσταφά.

Η Βουλγαρία και οι ΗΠΑ συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και τις πράσινες πρωτοβουλίες, που θα σημάνουν μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και ευημερία για τη Βουλγαρία, αναφέρει η επίσημη ενημέρωση από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σόφια.

Οι ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας σχετίζεται με τη διαμετακόμιση των αμερικανικών προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της διασύνδεσης φυσικού αερίου με την Ελλάδα, τη μελέτη των δυνατοτήτων κατασκευής αμερικανικών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων, των πυρηνικών καυσίμων και της αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Βουλγαρία μάλιστα προέβη σε σημαντική προσαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης την περασμένη εβδομάδα.

Το σχέδιο για την κατασκευή ενός νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα αύξανε την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία, αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από ένα σχέδιο για ένα πάρκο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

(από EURACTIV.gr)