Η ενέργεια που παρέχεται από τις ανεμογεννήτριες ξεπέρασε το 30% της ενέργειας που παραδόθηκε στο πολωνικό ηλεκτρικό δίκτυο για πρώτη φορά το Σαββατοκύριακο, χάρη στην καταστροφική δύναμη καταιγίδων που έπληξαν τη Βόρεια Ευρώπη. Ενώ προκλήθηκες χάος στις μεταφορές, οι λάτρεις της πράσινης ενέργειας χάρηκαν καθώς η ποσότητα ενέργειας

που παρέχεται από ΑΠΕ ξεπέρασε τα προηγούμενα επίπεδα. Η αύξηση της παραγωγής ενέργειας προκάλεσε επίσης μείωση του όγκου της εισαγόμενης ενέργειας.

Το πολωνικό ηλεκτρικό δίκτυο, ανακοίνωσε ότι οι ανεμογεννήτριες είχαν συνεισφέρει 5 γιγαβάτ (GW) στη συνολική ζήτηση των 23,6 GW, που σημαίνει ότι η αιολική ενέργεια παρείχε πάνω από το 21% του συνόλου στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας. Κατά την περίοδο που είναι γνωστή ως «νυχτερινή κοιλάδα» από την Κυριακή έως τη Δευτέρα το ποσοστό ήταν ακόμη υψηλότερο καθώς οι ενεργειακές απαιτήσεις ήταν χαμηλότερες, ενώ η συνεισφορά από την αιολική ενέργεια μειώθηκε ελαφρά στα 4,8 GW η συνολική συνεισφορά ήταν έως και 30%.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ρυθμιστικό Γραφείο Ενέργειας, η Πολωνία διαθέτει αυτήν τη στιγμή την υποδομή για να λάβει έως και 5,9 GW της ενέργειάς της από αιολική ενέργεια. Η ποσότητα της παραγόμενης αιολικής ενέργειας στην Πολωνία αυξάνεται και τον περασμένο Νοέμβριο δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τα πρώτα έργα που χρηματοδοτήθηκαν χωρίς κρατικές επιδοτήσεις. Το αιολικό πάρκο Polenergia θα συνεισφέρει επιπλέον ισχύ 38 μεγαβάτ (MW) και η Innogy ανακοίνωσε ένα πάρκο 11 MW, όπου όλη η παραγόμενη ενέργεια θα πωληθεί στην παραγωγό μπύρας Kompania Piwowarska.

Τον Δεκέμβριο η Πολωνία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη δημοπρασία χερσαίων αιολικών πάρκων στην Ευρώπη με συνολικό όγκο 2,2 GW που δημοπρατήθηκε. Μια έκθεση της Πολωνικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας εκτιμά ότι τα υπεράκτια αιολικά έργα θα μπορούσαν να προσθέσουν 77.000 θέσεις εργασίας στην πολωνική οικονομία και να συνεισφέρουν περίπου 60 δισεκατομμύρια PLN στο ΑΕΠ.