Η Kαταστροφή των Δασών στη Γερμανία Χειρότερη από τις Αρχικές Προβλέψεις

Η Kαταστροφή των Δασών στη Γερμανία Χειρότερη από τις Αρχικές Προβλέψεις
energia.gr
Τετ, 23 Φεβρουαρίου 2022 - 13:06

Σχεδόν το 5% των συνολικών δασικών εκτάσεων της Γερμανίας έχει καταστραφεί από το 2018, σύμφωνα με νέα δεδομένα που βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες, καθιστώντας την αποψίλωση των δασών ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Συνολικά 501.000 εκτάρια δάσους καταστράφηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και Απριλίου 2021, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα από το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο. Ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος

από το αναμενόμενο, σημείωσαν οι ερευνητές. Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών συγκεντρώνεται στην κεντρική Γερμανία.
Οι πρόσθετες πτώσεις οφείλονται κυρίως σε ασυνήθιστα σκληρές περιόδους ζέστης και ξηρασίας, οι οποίες με τη σειρά τους οδήγησαν σε συνθήκες που ευνοούσαν τα παράσιτα των εντόμων, αναφέρει η έκθεση.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένων των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρών που προκάλεσαν καταστροφές σε αρκετές περιοχές της χώρας πέρυσι. Οι ειδικοί βλέπουν την κλιματική αλλαγή ως τον κύριο λόγο αυτής της εξέλιξης.

Ωστόσο, δεν πέθαναν από φυσικό θάνατο όλες οι κατεστραμμένες δασικές εκτάσεις. Πολλά έχουν επίσης υποστεί υλοτομία έκτακτης ανάγκης μεγάλης κλίμακας. «Συχνά, το κόψιμο των δέντρων είναι το μέτρο της τελευταίας λύσης για να σταματήσει η εξάπλωση σοβαρών προσβολών από παράσιτα», εξήγησε το κέντρο.

Τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΕ έχουν ξεκινήσει στρατηγικές για τα δάση για να τονίσουν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Στην εθνική στρατηγική της, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, η Γερμανία θεωρεί ότι τα δάση πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή και συνιστά βασική προτεραιότητα για τις επόμενες δεκαετίες.

Τα δάση αποτελούν περίπου το ένα τρίτο της εθνικής επικράτειας της Γερμανίας.

euractiv.gr