Οι Βούλγαροι Σοσιαλιστές Αρνούνται να Καταδικάσουν τις Ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι Βούλγαροι Σοσιαλιστές Αρνούνται να Καταδικάσουν τις Ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία
energia.gr
Τετ, 23 Φεβρουαρίου 2022 - 14:56

Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα πήρε αποστάσεις από τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό και αρνήθηκε να καταδικάσει απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στο Ντονμπάς και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των εδαφών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές

Οι βουλευτές των κομμάτων «Δημοκρατική Βουλγαρία», «Η Αλλαγή Συνεχίζεται» και «Υπάρχει και τέτοιος λαός» εξέδωσαν κοινή δήλωση, καταδικάζοντας έντονα την αναγνώριση των εν λόγω περιοχών από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες ανεξάρτητες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας. Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών του Μινσκ», αναφέρεται στην ανακοίνωση των τριών από τις τέσσερις πολιτικές ομάδες του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι Σοσιαλιστές, ο τέταρτος σχηματισμός του συνασπισμού, δημοσίευσαν τη δική τους θέση, η οποία είναι πολύ πιο ουδέτερη.

«Η αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από τη Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να θεωρηθεί ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Με αυτό το βήμα, η αντιπαράθεση στην περιοχή εισέρχεται σε μια νέα, απρόβλεπτη φάση», δήλωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ζητώντας συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Το ακροδεξιό φιλορωσικό κόμμα Vazrazhdane (Αναγέννηση) κατηγόρησε ευθέως την Ουκρανία και τις ΗΠΑ για την κλιμάκωση και δικαιολόγησε τις ενέργειες της Ρωσίας ως υπεράσπιση των Ρώσων στο Ντονμπάς. Το κόμμα ζήτησε επίσης την προστασία της μεγάλης βουλγαρικής μειονότητας στην Ουκρανία, ενώ το πρώην κυβερνών κόμμα GERB επέκρινε την κυβέρνηση για την καθυστερημένη αντίδρασή της.

«Πόσες ώρες σας πήρε να μαζέψετε το θάρρος να ξεκινήσετε μια συζήτηση για αυτό το θέμα;», ρώτησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντανιέλ Μίτοφ (GERB). Το κόμμα καταδίκασε επίσης έντονα τις ενέργειες της Ρωσίας στο Ντονμπάς και πρότεινε στη Βουλγαρία να εξετάσει το ενδεχόμενο να βοηθήσει την Ουκρανία με τη θέσπιση ενός χαλαρού καθεστώτος για την εισαγωγή ουκρανικών προϊόντων.

Ο πρόεδρος του DPS Μουσταφά Καραντάι εξέφρασε την ελπίδα ότι το κοινοβούλιο θα εκδώσει κοινή δήλωση. Επαναβεβαίωσε τη θέση του ότι το DPS καταδικάζει επίσης την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ότι οι ενέργειες της Ρωσίας είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

(από EURACTIV.gr)