Εξαιρετικά και ιστορικά χαρακτηρίστηκαν από τη διοίκηση της Viohalco τα αποτελέσματα του 2021, καθώς η εταιρεία πέτυχε να ξεπεράσει το όριο των 5 δις. ευρώ σε πωλήσεις ενώ και η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία ενισχύθηκε σημαντικά κατά 45%. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα στους αναλυτές η διοίκηση της Viohalco εκτίμησε ότι η αβεβαιότητα λόγω της κρίσης, της πανδημίας και του ενεργειακού αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα

Ως προς τις επιδόσεις ανά τομέα, με εξαίρεση τους σωλήνες χάλυβα, τα αποτελέσματα ήταν θετικά, με τον κλάδο του χάλυβα να ξεχωρίζει εξαιτίας της αύξησης κατά 265% της λειτουργικής κερδοφορίας. Οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 266 εκατ. ευρώ, λίγο κάτω από το 2020, ενώ το καθαρό χρέος αυξήθηκε 7% κυρίως λόγω της αύξησης των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης εξαιτίας των αυξημένων τιμών των μετάλλων.

Πιο αναλυτικά ως προς τους επιμέρους τομείς όπως τονίστηκε από τη διοίκηση, στο αλουμίνιο καταγράφηκε ισχυρή ανάπτυξη ενώ η πρόσθετη παραγωγική δυναμικότητα, την οποία παρείχε το νέο τετραπλό θερμό έλαστρο αλουμινίου Tandem που εγκαταστάθηκε πρόσφατα, ενίσχυσε το λειτουργικό πλεονέκτημα.

Στο χαλκό οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στο 1,5 δις. ευρώ αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των πωλήσεων σε όγκο αλλά και σε αξία. Οι συνθήκες στην αγορά αναμένεται να παραμείνουν ευνοϊκές και το επόμενο διάστημα.

Στα καλώδια, καταγράφηκε ισχυρή ανάπτυξη που αποτυπώνει τη δυναμική στους τομείς των καλωδιακών έργων και προϊόντων ενώ όλα τα εργοστάσια διατήρησαν πλήρες πρόγραμμα παραγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας. Η εταιρεία κέρδισε πολλά έργα υπεράκτιων αιολικών πάρκων ενώ σχεδόν ολοκληρώθηκε η επένδυση της Hellenic Calbes στην κόρινθο για αύξηση δυναμικότητας σε καλώδια inter – array.

Στον αντίποδα ο κλάδος των σωλήνων χάλυβα αντιμετώπισε ένα έτος με προκλήσεις, ενώ συνεχίστηκαν οι πρωτοβουλίες για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ο κλάδος χάλυβα κατέγραψε σταδιακή άνοδο της ζήτησης κατά τη διάρκεια του έτους και διατήρησε την κυρίαρχη θέση του στις αγορές της Ελλάδος, των Βαλκανίων και της Κύπρου, εμφανίζοντας πωλήσεις άνω του 1 δις ευρω ενώ τεράστια ήταν και η άνοδο από τα 34 στα 124 εκατ. ευρώ.

Τέλος στον κλάδο των ακινήτων η Noval Property συνέχισε το επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με νέες εξαγορές.

Κλείνοντας την παρουσίαση η διοίκηση της Viohalco τόνισε ως προς τις επενδύσεις ότι στρατηγική εστίαση της εταιρείας είναι να έχει στο χαρτοφυλάκιό της και να δημιουργεί ανταγωνιστικά εργοστάσια. "Στις περιπτώσεις που διαπιστώνουμε αυξημένη ζήτηση από πελάτες, τότε αυξάνουμε τη δυναμικότητά μας και αυτό μας ωθεί σε νέες επενδύσεις. Οι επενδύσεις θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και στο μέλλον καθώς η ζήτηση εμφανίζεται έντονη την τρέχουσα περίοδο", κατέληξε η διοίκηση της εταιρείας.

(από capital.gr)