στους Ευρωπαίους έως το τέλος του 2022 κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
Μπορεί λοιπόν οι Αμερικανοί να κερδίσουν εν τέλει από αυτή την αναταραχή στην αγορά ενέργειας. Κάποιοι όμως θα χάσουν. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους μονίμους ηττημένους Ευρωπαίους, που θα κληθούν για μια ακόμη φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, μεταξύ δε αυτών και εμείς οι Έλληνες! Και αυτό διότι οι Αμερικανοί πωλούν επτά φορές πάνω το LNG στους Ευρωπαίους σε σχέση με την εγχώρια αγορά. Όπως καταδεικνύει και ο πίνακας της Παγκόσμιας Τραπέζης, που παρουσιάζει η «Εστία της Κυριακής», η τιμή του LNG τον περασμένο Μάρτιο αγγίζει μόλις τα 5 δολλάρια ανά mmbtu στις ΗΠΑ όταν στην Ευρώπη η τιμή πωλήσεως έχει εκτοξευθεί σχεδόν στα 40 δολλάρια ανά mmbtu. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η χώρα μας εισήγαγε τον Μάρτιο αέριο με μέση τιμή 80 ευρώ ανά Mwh, ενώ τον Απρίλιο η τιμή αυτή εκτινάχθηκε στα 130 ευρώ ανά Mwh.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι συμφώνως προς πληροφορίες η κυβέρνησις γνώριζε για το ενδεχόμενο πολέμου ή έστω μεγάλης εντάσεως στην περιοχή από τους ίδιους τους Αμερικανούς και μάλιστα τουλάχιστον ένα χρόνο πριν. Παρά ταύτα δεν κινητοποιήθηκε επαρκώς για να αυξήσει τα αποθέματα σε φυσικό αέριο. Αντιθέτως επέμεινε στην ανάγκη απολιγνιτοποιήσεως της χώρας χωρίς να έχει βρει τις απαραίτητες εναλλακτικές οδούς. Και τις δραματικές συνέπειες τις βιώνουμε τώρα, με το άνοιγμα των λογαριασμών ρεύματος να έχει μετατραπεί σε πρόβα εγκεφαλικού για τον απλό πολίτη! Ήδη το Ινστιτούτο Καταναλωτή έχει προχωρήσει σε μαζικές αγωγές εναντίον των ιδιωτικών παρόχων ενέργειας για τις ρήτρες αναπροσαρμογής, καθώς εκεί έχουν προσφύγει δεκάδες εξαγριωμένοι πολίτες, που αδυνατούν να πιστέψουν το ποσό που αναγράφεται στον λογαριασμό τους.
Και αυτό φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή, καθώς οι τιμές δεν εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθούν άμεσα.
Συμφώνως προς τους New York Times, ο μεγάλος όγκος LNG θα κοστίσει στην Ευρώπη περίπου 50 δισ. δολάρια με τις τρέχουσες τιμές, εκτός κι αν η Ευρώπη συνάψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τις ΗΠΑ. Αυτή όμως ακριβώς η ενεργειακή διαφοροποίησις της Γηραιάς Ηπείρου θα οδηγήσει αυτομάτως στην έναρξη μιας παγκόσμιας μάχης για την προμήθεια ενέργειας σε μια αγορά που δεν έχει ανεξάντλητα περιθώρια. Η Ασία και όχι η Ευρώπη είναι συνήθως ο κύριος προορισμός του LNG. Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα ήταν οι κυριότεροι εισαγωγείς πέρυσι. Με την εν λόγω στροφή της Ευρώπης στο LNG θα αυξηθεί η παγκόσμια ζήτησις για το καύσιμο κατά περίπου 10%, πυροδοτώντας μια σκληρή μάχη μεταξύ των επίδοξων αγοραστών. Οπως επισημαίνει ο Μάσιμο Ντι Οντοάρντο, αντιπρόεδρος του τομέα αερίου στη Wood Mackenzie, «τα επόμενα τρία χρόνια ο ανταγωνισμός για το LNG θα είναι θηριώδης, με την Ευρώπη και την Ασία να τραβάνε η κάθε μία την κουβέρτα προς το μέρος της». Αυτό σημαίνει πως οι τιμές του καυσίμου θα παραμείνουν στα ύψη, κάτι που θα αποβεί προς όφελος των χωρών που εξάγουν LNG: το Κατάρ, την Αυστραλία και κυρίως τις ΗΠΑ. Ήδη οι φορτώσεις αμερικανικού σχιστολιθικού LNG έχουν αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.
Και η Τουρκία στο παιχνίδι
Πέρα όμως από την προώθηση του νέου αμερικανικού ενεργειακού δόγματος που θα φέρει δις στα αμερικανικά ταμεία, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισφράγισε και την επιθυμία των ΗΠΑ να βάλουν και την Τουρκία στο παιχνίδι, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της στην περιοχή και αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο πωλήσεως στην Άγκυρα F-16. Σε συνέντευξή της στην τουρκική εφημερίδα «Χουρριέτ», την οποία μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων , η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σχολίασε την προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ, λέγοντας ότι « είμαστε βέβαιοι ότι είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε ισχυρές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, τόσο εμπορικές όσο και ενεργειακές σχέσεις». Ενώ εγκωμίασε την στάση της Τουρκίας στο πόλεμο, παρ ότι η Άγκυρα έχει διαρρήξει το δυτικό μέτωπο, αρνούμενη να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Συμφώνως προς την κ. Νούλαντ «η Τουρκία σίγουρα παίζει κεντρικό ρόλο» στο ουκρανικό και «η εφαρμογή της Σύμβασης του Μοντρέ ήταν πολύ σημαντική όσον αφορά τη μη χρήση της Μαύρης Θάλασσας σε αυτόν τον πόλεμο». Ενώ έδειξε να αποδέχεται πλήρως την τουρκική διαφοροποίηση « Ακόμα κι αν δεν μπορεί να συμμετάσχει στις κυρώσεις, νομίζω ότι είναι πολύ πιο σημαντικό για την Τουρκία να είναι πολύ προσεκτική για να μην μετατραπεί σε μια δεξαμενή βρώμικου χρήματος των ολιγαρχών επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της για να αποφύγουν τις κυρώσεις. Βλέπω μια καλή κατανόηση από την Κυβέρνηση σχετικά με αυτούς τους κινδύνους». Για τους F-16 επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σχετικές συνομιλίες με την Άγκυρα, αν και για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να ξεπερασθεί το εμπόδιο του όχι και τόσο φιλικού τελευταίως προς την Άγκυρα, Κογκρέσσου. Βεβαίως τίποτα δεν αποκλείεται αν αναλογισθεί κανείς ότι σύμβουλοι στην Ουάσιγκτων επιμένουν να βλέπουν μόνο τον γεωγραφικό χάρτη και να παραβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και ενώ οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε θετική τροχιά, η Αθήνα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί. Συμφώνως προς πληροφορίες της «Εστίας της Κυριακής», η κ. Νούλαντ διαβεβαίωσε την ελληνική πλευρά ότι η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία δεν θα λειτουργήσει εις βάρος της Ελλάδος και θα φέρει ηρεμία στο Αιγαίο. Δεν μας είπε όμως πώς αυτό μπορούν να το διασφαλίσουν ή να το εγγυηθούν οι ΗΠΑ, διότι το παρελθόν μαρτυρά άλλα.
Σε κάθε περίπτωση τα ελληνοτουρκικά δεν φαίνεται να είναι το πρόβλημα των Αμερικάνων αυτή την στιγμή, απλώς επιθυμούν να υπάρχει σχετική ηρεμία μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ απέναντι στην ρωσσικό εχθρό. Για τον σκοπό αυτό εζητήθη από την ελληνική Κυβέρνηση η παραχώρησις περισσοτέρων οπλικών συστημάτων ρωσσικής προελεύσεως στην Ουκρανία με σκοπό να γίνει η «σιδηρόφρακτη χώρα» ανάχωμα στην ρωσσική απειλή. Στρέφεται λοιπόν προς την λύση της αποστολής όσο το δυνατόν περισσοτέρων οπλικών συστημάτων προς την Ουκρανία, ώστε να συνεχίσει να αντιμετωπίζει την εισβολή, η οποία πλέον έχει μετατραπεί σε παρατεινόμενο πόλεμο φθοράς. Το αμερικανικό αίτημα για συνδρομή απευθύνθηκε σε πρώτη φάση επιμόνως προς της πρώην ανατολικές χώρες που πλέον ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Εζητήθη η παραχώρησις στην Ουκρανία, ρωσσικής προελεύσεως όπλων στην χρήση των οποίων είναι εκπαιδευμένοι οι Ουκρανοί. Δια της κ. Νούλαντ τώρα, το αίτημα απευθύνεται και προς την Ελλάδα, η οποία διαθέτει αντιαεροπορικά και αντιαρματικά όπλα προερχόμενα από το πρώην Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Να σημειωθεί ότι η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που ανταποκρίθηκαν αποστέλλοντας όπλα προς την Ουκρανία ήδη από την έναρξη του πολέμου.