Όχι μόνο της ελληνικής κυβερνήσεως, για να είμαστε δίκαιοι, αλλά σχεδόν όλων των Ευρωπαίων πολιτικών – όλων των παρατάξεων (με αξιοπρόσεκτη εξαίρεση τους Γερμανούς). Είναι κακή ιδέα γιατί προσπαθεί να λύσει ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα δημιουργώντας ένα μακροπρόθεσμο. Η ιδέα του “ουρανοκατέβατου” (που δημιουργεί προηγούμενο) και η φορολόγηση “υπερκερδών” (που είναι αντικίνητρο για επενδύσεις) αυξάνουν τον επιχειρηματικό κίνδυνο για όλα τα νέα έργα εγκαταστάσεων παραγωγής και μάλιστα τόσο περισσότερο όσο αυτές είναι μεγαλύτερης εντάσεως κεφαλαίου. Μεταξύ αυτών τα πυρηνικά και … οι ΑΠΕ. Απόδειξη ότι ο χρονικός ορίζοντας των πολιτικών στις δημοκρατίες είναι πολύ μικρότερος από αυτόν των ιδιωτών επενδυτών. Ποιος πιστεύει πια τους στόχους για Net Zero που είναι 5-6 εκλογικές αναμετρήσεις μακριά για όσους τους υπογράφουν;
Στην μακρινή γωνιά της Ευρώπης όμως, το δικό μας “χωριό”, η κακή αυτή ιδέα έχει ένα ευεργετικό αντίκτυπο. Δίνει κίνητρα για υγιή ανταγωνισμό στην λιανική αγορά και δημιουργεί ελπίδες ότι ο δεσπόζων Πάροχος θα πάψει να είναι (τόσο) δεσπόζων συντομότερα από όσο προβλεπόταν. Είναι γνωστό ότι το μερίδιο αγοράς του είναι με σκανδαλώδη και παράνομο τρόπο το μεγαλύτερο στην Ευρώπη (σε σύγκριση με παρόμοιου μεγέθους κράτη). Είναι επίσης γνωστό ότι χρησιμοποίησε μέσα στο 2021 τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη του στην παραγωγή για να εξαγοράσει μερίδιο αγοράς στην λιανική. Τέλος είναι δεδομένο ότι θα είναι το μεγαλύτερο θύμα της πολιτικής της φορολόγησης των “υπερκερδών” τουλάχιστον για το διάστημα που αυτή θα ισχύσει.
Τα περιθώρια συνεπώς για άσκηση αθέμιτου ανταγωνισμού μειώνονται. Ούτε η ΚΕΗ (γνωστή ως ΔΕΗ) ούτε οι υπόλοιποι καθετοποιημένοι θα έχουν κέρδη στην παραγωγή για να μοιράσουν στους δικούς τους πελάτες. Τα ποσά που θα κατασχεθούν (γιατί περί κατάσχεσης πρόκειται ας μην το κρύβουμε) θα μοιραστούν σε όλους τους καταναλωτές μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης – ανεξάρτητα από τον Πάροχο που τους εξυπηρετεί.
Αυτό μεταξύ άλλων έχει ευεργετικό αποτέλεσμα για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την ΡΑΕ που εδώ και μερικούς μήνες μελετούν με πολύ άγχος την πιθανότητα να υπάρχουν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά – χωρίς μέχρι σήμερα απτά αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται λοιπόν πια άγχος. Απλώς να υπενθυμίσουν στους καθετοποιημένους (και κυρίως στον Ελέφαντα ανάμεσα τους) να μην τολμήσουν να παρουσιάσουν αποτελέσματα με ζημίες στην λιανική ξανά.
(από allazorevma.gr)