τιμών είναι το γεγονός ότι η Gazprom έχει μειώσει σημαντικά τις παραδόσεις αερίου προς διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά την Γερμανία.Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σλοβακία ανέφερε μείωση κατά 30%, η Ιταλία, 15% και η Γερμανία 60%!
Προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, η γερμανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες της χώρας να υιοθετήσουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε, χθες Πέμπτη 16/5 ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και ότι τώρα είναι η ώρα για τις εταιρείες και τους πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια και να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο. «Κάθε κιλοβατώρα βοηθά σε αυτή την κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά σε βιντεοσκοπημένη έκκληση που δημοσιεύθηκε στο Twitter.
Το Βερολίνο διαψεύδει παράλληλα τις αιτιάσεις της Gazprom η οποία ισχυρίζεται ότι η μείωση των ροών αερίου οφείλεται στην ύπαρξη τεχνικών προβλημάτων και την έλλειψη ανταλλακτικών και εξαρτημάτων από το καναδικό εργοστάσιο που τα κατασκευάζει, για συγκεκριμένο σταθμό συμπίεσης του αγωγού Nord Stream- 1 που μεταφέρει αέριο στην Γερμανία, όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Αλεξέι Μίλερ. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Βερολίνου διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της ρωσικής πλευράς και τονίζουν πως η κίνηση είναι αμιγούς πολιτικού χαρακτήρα.
Είναι ενδεικτικό ότι οι περικοπές στην τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο συμβάδισαν αμέσως μετά την επίσκεψη στο Κίεβο, των ηγετών της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, σε μια συμβολική πράξη υποστήριξης προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας, τέσσερις μήνες μετά τη ρωσική εισβολή. Εκπρόσωποι της ιθύνουσας πολιτικής τλαξης της Ε.Ε. κατηγορούν ευθέως την Μόσχα ότι εργαλειοποιεί την ισχύ της ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, προκειμένου να εκβιάζει τις χώρες της Δύσης, την ώρα που οι ολοένα και εντεινόμενες κυρώσεις σε βάρος της, εγείρουν ανησυχίες για περαιτέρω περικοπές στην τροφοδοσίας της Ευρώπης με αέριο, ως αντίποινα.
Η RWE, μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία ανέφερε μειωμένες ροές φυσικού αερίου για χθες, Πέμπτη. Ακόμη, η αυστριακή OMV ανέφερε πως είχε ενημερωθεί από την Gazprom για τη μείωση της τροφοδοσίας της με αέριο. «Ο εφοδιασμός των πελατών μας είναι εξασφαλισμένος», ανακοίνωσε η OMV, αλλά αναλυτές προειδοποίησαν πως ενώ οι άμεσες προμήθειες φυσικού αερίου θα μπορούσαν να καλυφθούν, εν τούτοις, η πλήρωση των αποθηκών ενόψει της αιχμής της χειμερινής ζήτησης θα αποδειχτεί πολύ πιο δύσκολο έργο, αν οι ρωσικές προμήθειες συνεχίσουν να μειώνονται. Η Αυστρία, εισάγει περί το 80% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από την Ρωσία.
Στην γειτονική Ιταλία, η Eni ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα παράδοσης φυσικού αερίου της Gazprom έχει επιδεινωθεί. Η διοίκησή της ισχυρίστηκε ότι είχε ζητήσει να της παραδοθούν πρόσθετες ποσότητες την Πέμπτη για να αντισταθμίσει την περικοπή της προηγούμενης ημέρας, αλλά ο ρωσικός όμιλος απάντησε ότι θα παρέδιδε μόνο το 65% των αιτούμενων ποσοτήτων, δηλαδή, περί τα 32 εκατ. κυβικά μέτρα.
Αυτή τη στιγμή μόνο περίπου 67 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αντλούνται μέσω του Nord Stream -1, ήτοι το 40% της τεχνικής χωρητικότητάς του. Ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας στις Βρυξέλλες, Βλάντιμιρ Τσιζόφ, προειδοποίησε ότι τυχόν περαιτέρω προβλήματα με τις επισκευές των σταθμών συμπίεσης, θα μπορούσαν να επιφέρουν την πλήρη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού, με καταστροφικές συνέπειες για την Γερμανία. «Θα έπρεπε να ρωτήσει κανείς την Siemens, γιατί έπρεπε να στείλει τις τουρμπίνες της στον Καναδά για επισκευή», αναρωτήθηκε ο κ. Τσιζόφ, ενώ ο Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία λύση στο πρόβλημα με τις τουρμπίνες του Nord Stream, καθώς το καναδικό εργοστάσιο είναι το μόνο που μπορεί να τις επισκευάσει. Καναδοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι δεν μπορεί να επιστραφούν οι τουρμπίνες επειδή η χώρα είναι η μόνη που έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Gazprom!
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος υποστηρίζει όμως ότι οι τεχνικοί λόγοι που επικαλείται ο ρωσικός όμιλος είναι απλώς πρόσχημα και ότι η μείωση των ροών αποτελεί καθαρά πολιτική ενέργεια. «Ο Ρώσος πρόεδρος κάνει αυτό που πάντα φοβόμασταν ότι θα έκανε από την αρχή. Μειώνει τον όγκο του φυσικού αερίου, όχι με μια κίνηση, αλλά σταδιακά» είπε χαρακτηριστικά.