είχε πει τότε για να ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις από μερίδα παραγόντων της αγοράς. Προ ημερών, τα έβαλε με τους Ανεξάρτητους Διαχειριστές, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και την ΔΕΗ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), καθ. Αθανάσιος Δαγούμας, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, ούτε η θητεία του στον Ρυθμιστή θυμίζει διάττοντα αστέρα. Ο κ. Δαγούμας είναι μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες στο χώρο και οι απόψεις του, ακόμη και αν γεννούν έντονες διαφωνίες είναι πάντα άξιες προσοχής.
Ο δυναμικός τρόπος με τον οποίο αντιπαρατίθεται με τις διάφορες υπηρεσίες και φορεείς του ελληνικού δημοσίου απορρέει αππό την σφοδρή επιθυμία του να προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή από τις μεθόδους που ακολουθιύν οι καθετοποιημένοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στην τιμολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρουν, και να δημιουργήσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού για την ελληνική ενεργειακή αγορά, εν συνόλω.
Προκειμένου να διασφαλίσει αυτές τις συνθήκες ανήγγειλε τη συνεργασία της ΡΑΕ με Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να διασαφηνιστεί το εάν οι εταιρείες του τομέα στην Ελλάδα, καταχρώνται της δεσπόζουσας θέσης τους και ακολουθούν εναρμονισμένες πρακτικές.
Για τον κ. Δαγούμα, η ΡΑΕ πρέπει να ορθώσει τείχος προστασίας του καταναλωτή και του δημοσίου χρήματος από πρακτικές του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι, προσπορίζονται περισσότερα έσοδα από εκείνα που τους αναλογούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι διατράνωσε την αποφασιστικότητάς του να μην επιτρέψει, όσο παραμένει επικεφαλής της Αρχής, να χαρίζει δημόσιο χρήμα, με το να αυξάνει τις σταθερές χρώσεις του ΑΔΜΗΕ, και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για κάποιον να ενισχύει την κερδοφορία του, από την «αδικαιολόγητη» αύξηση των εσόδων του.
Παράλληλα, προανήγγειλε την επιβολή κυρώσεων στον ΔΕΔΔΗΕ, για «πλημμελή εξυπηρέτηση των καταναλωτών» και επεσήμανε ότι οι κυρώσεις αφορούν είτε χρηματικό πρόστιμο,είτε απομείωση του εσόδου του Διαχειριστή. Τόνισε ακόμη πως πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο αποζημίωσης των καταναλωτών σε περιπτώσεις διακοπής της ηλεκτροδότησης λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών και αποκάλυψε πως έχει ήδη αποστείλει στον ΔΕΔΔΗΕ μία πρώτη εισήγηση και πως εντός του Ιουλίου θα σταλεί και μια δεύτερη, ολοκληρωμένη εισήγηση για το θέμα.
Οι ενέργειες που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας η ΡΑΕ δεν είναι ξεκομμένες από τις συνήθεις πρακτικές σε επίπεδο Ευρωπαίων Διαχειριστών, που έχουν εντάξει ήδη στις πρακτικές τους και διάφορα μοντέλα αποζημίωσης.
Και για να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση για τις προθέσεις του, προειδοποίησε τον ΔΕΔΔΗΕ πως «αν δεν θέλει να συνεργαστεί, θα του το επιβάλει η ΡΑΕ!»
Ακόμη εξέφρασε τη διαφωνία του για την αναδρομική αποζημίωση της ΔΕΗ για τη λειτουργία των πετρελαϊκών μονάδων της στα νησιά που διασυνδέονται στο ηπειρωτικό σύστημα, επειδή αναιρεί τις αποφάσεις της ΡΑΕ για τις ΥΚΩ για την επίμαχη χρονική περίοδο (από το 2004).
Επίσης, δήλωσε αντίθετος στην επανέκδοση των αδειών παραγωγής για τις μονάδες αποθήκευσης, ενώ εξέφρασε τα παράπονά του επειδή το ΥΠΕΝ δεν υιοθέτησε την πρόταση της Αρχής να επιστραφούν από παραγωγούς σε προμηθευτές και καταναλωτές, ποσό 67 εκατ. ευρώ από την Αγορά Εξισορρόπησης, που απορρέει από τα έσοδα που αποκόμισαν οι ηλεκτροπαραγωγοί εξαιτίας χειρισμών που τους αποδίδονται στη συγκεκριμένη Αγορά κατά το πρώτο 4μηνο λειτουργίας του target model.
Όπως εξήγησε σε όλους τους τόνους, μιλώντας προ ημερών σε δημοσιογράφους, γνώμονας των αποφάσεων που λαμβάνει η ΡΑΕ είναι το γενικότερο όφελος του καταναλωτή.