Πολλά ερωτηματικά εγείρονται για τα δυτικά όπλα που δίδονται στην Ουκρανία. Το Αμερικάνικο δίκτυο CBS αποκάλυψε σε έρευνά του ότι μόλις το 30% των όπλων που η Δύση στέλνει στο Κίεβο, φθάνουν στα χέρια Ουκρανών! Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι δυτικοί έστειλαν όπλα και πυρομαχικά αξίας δισεκατομμυρίων. Ο κύριος όγκος τους συγκεντρώνεται σε βάσεις στην Πολωνία και μετά μοιράζονται σε διάφορα μεταφορικά μέσα, που ακολουθούν ανεξάρτητες και μη ελεγχόμενες διαδρομές. Δεν υπάρχει καταγραφή για το που και πότε μοιράζονται στις στρατιωτικές μονάδες

Οι ρεπόρτερ του CBS ακολούθησαν τη διαδρομή των όπλων ξεκινώντας από την Πολωνία. Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος των όπλων δεν φτάνει ποτέ στην πρώτη γραμμή, αλλά «τα όπλα πηγαίνουν σε λάθος χέρια» και στη μαύρη αγορά. Στο αφιέρωμα αποκαλύπτονται και έγγραφα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που ομολογούν ότι δεν ελέγχουν το που καταλήγουν τα όπλα που στέλνουν!

Η Ουάσιγκτον “ενορχήστρωσε”, εξυπηρετώντας τους σχεδιασμούς της την πρωτοφανή για τα διεθνή δεδομένα αποστολή προηγμένων και μη οπλικών συστημάτων στη χειμαζόμενη Ουκρανία. Υπό το πέπλο της ανθρωπιστικής τραγωδίας του λαού της Ουκρανίας, με εικόνες που άγγιζαν το λαϊκό συναίσθημα και την καθοδηγούμενη προπαγάνδα της μεγάλης πλειοψηφίας των ΜΜΕ, οι υπόλοιπες χώρες της Δύσης ανταποκρίθηκαν αβίαστα.

Το σύνθημα του στωμύλου Ζελένσκι, ήταν «όπλα, όπλα, όπλα», με ύφος και φρασεολογία απαίτησης που δεν συνάδει με πολιτικό που αντιλαμβάνεται ότι ζητά βοήθεια. Δεν υπάρχει στη διεθνή πρακτική, μία χώρα να απαιτεί κατ’ αυτόν τον επιτακτικό τρόπο βοήθεια και να γίνεται κήνσορας των ευεργετών της, χωρίς ενσυναίσθηση για το τεράστιο κόστος που πληρώνει η Δύση και ολόκληρη η υφήλιος, από τη συνδρομή στην Ουκρανία. Πολιτική και ηθική ένδεια!

 

Ο γενικός διευθυντής της Ιντερπόλ Γερμανός Γιούργκεν Στοκ προειδοποίησε: «Η μεγάλη διαθεσιμότητα όπλων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης θα προκαλέσει την εξάπλωση των παράνομων όπλων μετά τον πόλεμο. Ένας μεγάλος αριθμός των όπλων που στέλνονται στην Ουκρανία θα καταλήξουν σε χέρια εγκληματιών στην Ευρώπη και πέραν αυτής», κάνοντας έκκληση στις χώρες να παρακολουθούν την πορεία τους. «Οι εγκληματίες ήδη, αυτή τη στιγμή, επικεντρώνονται σ’ αυτό» συνέχισε, προειδοποιώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι «ένας πιθανός προορισμός» των όπλων, επειδή οι τιμές τους στη μαύρη αγορά είναι πολύ πιο υψηλές στην Ευρώπη και ιδίως στις σκανδιναβικές χώρες.

Έκθεση του World Economic Forum

Η Ουάσιγκτον παραδέχτηκε ότι δεν έχει τρόπο να εντοπίσει τα όπλα που στέλνει στην Ουκρανία και δεν υπάρχει τρόπος να τα κρατήσει μακριά από τα χέρια των κακοποιών, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι πληροφορίες για πώληση μέρους της δυτικής βοήθειας, μέσω σκοτεινών δικτύων. Το Κίεβο αρκείται σε δηλώσεις διάψευσης. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τα όπλα έχουν κατά καιρούς καταλήξει σε άλλες χώρες και όχι στην Ουκρανία. Οι αρχές στη Σουηδία, για παράδειγμα, αποκάλυψαν ότι αντιαρματικά όπλα έχουν ήδη εμφανιστεί στους κύκλους των εγκληματικών συμμοριών στη Σουηδία.

Την ώρα που οι δείκτες διαφθοράς καλά κρατούν στην Ουκρανία, η Δύση εμπιστεύθηκε χωρίς κανένα έλεγχο τους εγχώριους μηχανισμούς! Το World Economic Forum δημοσιοποίησε πρόσφατα την Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο της οποίας απαθανατίστηκε και ο ετήσιος δείκτης διαφθοράς. Ο ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός αξιολόγησε 140 χώρες με βάση το επίπεδο κρατικής και κοινωνικής διαφθοράς, σε μια κλίμακα από το 100-0. Ένα σκορ 100 βαθμών σημαίνει πως η χώρα δεν πλήττεται καθόλου από φαινόμενα διαφθοράς, ενώ το 0 αντικατοπτρίζει την απόλυτη διαφθορά. Η Ουκρανία βρίσκεται στην 30η θέση, με τη Ρωσία στη 29η ..

 

Οι Δυτικές χώρες γνώριζαν ασφαλώς ότι έστελναν προηγμένα οπλικά συστήματα σε μία διεφθαρμένη χώρα, όμως, ο γεωπολιτικός οίστρος τους έκανε να το παραβλέψουν, δημιουργώντας μια τεράστια μαύρη τρύπα για δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ. Στην Ουκρανία υπάρχει μία προϊστορία λαθρεμπορίου όπλων. Σύμφωνα με μια έρευνα του ουκρανικού Κοινοβουλίου, μεταξύ 1992 και 1998 “αγνοούνται” 32 δισ. δολάρια πολεμικού υλικού, τα οποία πουλήθηκαν σε “θερμές” περιοχές του πλανήτη. Κατηγορήθηκε ως εμπλεκόμενος ακόμη και ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Κούτσμα. Μεταξύ 2013 και 2015, γύρω στα 300.000 ελαφρά όπλα “χάθηκαν” από την περιοχή του Ντονμπάς.

Έστω και πολύ καθυστερημένα, υπάρχει ανησυχία από την Ευρωπαϊκή Αστυνομία EUROPOL και την Ιντερπόλ για διασπορά όπλων και πυρομαχικών εκτός Ουκρανίας σε εγκληματικές συμμορίες. Οι Financial Times, επικαλούμενοι δυτικούς αξιωματούχους, ανέφεραν, ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για καλύτερη παρακολούθηση των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία.

Καθυστερημένες ανησυχίες

Τα ερωτηματικά και η ασάφεια που δημιουργεί το αεροπορικό ατύχημα στην περιοχή της Καβάλας, επιτείνει τις φήμες γύρω από αυτά τα ζητήματα. Υπάρχουν σκοτεινές πτυχές, που δεν προβλέπεται να αποκαλυφθούν , Εν τούτοις το διάβημα προς το Κίεβο επιβεβαιώνει τις υποψίες. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν, ότι το ουκρανικό πολεμικό αεροπλάνο που κατέπεσε στην Καβάλα, μετέφερε αμερικανικά οπλικά συστήματα που πουλήθηκαν στην Hezbollah.

Εν τω μεταξύ, ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Robert C. Castel επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι τα δυτικά οπλικά συστήματα (ο αντιαρματικός πύραυλος Javelin και ο αντιαεροπορικός πύραυλος Stinger) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε πολιτικούς και βιομηχανικούς στόχους, καθώς και σε στρατιωτικούς στην Ευρώπη και διεθνώς. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα όπλα αυτά αν καταλήξουν σε λάθος χέρια, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για λάθος σκοπούς σε μέλλοντα χρόνο…

(η συνέχεια στο slpress.gr)