Σε χαιρετισμό του στην Τελετή Εγκαινίων της EuroAsia Interconnector στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καλωσόρισε την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Tarek El Molla, τον Υπουργό Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, Saleh Al-Kharabsheh, καθώς και όλους τους αξιωματούχους που ήρθαν από το εξωτερικό.
"Δεν θα μπορούσα παρά να χαρακτηρίσω αυτή τη μέρα ως ιστορική, αφού, μετά από χρόνια διαβουλεύσεων και σκληρής δουλειάς, είμαστε τώρα σε θέση να προχωρήσουμε στην κατασκευαστική φάση του «EuroAsia Interconnector», ενός εμβληματικού έργου μεγάλης γεωπολιτικής, στρατηγικής και εθνικής σημασίας. Ένα Έργο που θα συνδέει τα Κυπριακά, Ελληνικά και Ισραηλινά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του μακρύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου στον κόσμο, το οποίο θα είναι συνολικά πάνω από χίλια διακόσια χιλιόμετρα, με ισχύ δύο χιλιάδων Megawatt" είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Τόνισε ότι η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2027, καθώς ο Φορέας Υλοποίησης του Έργου έχει εξασφαλίσει όλες τις σχετικές άδειες και δεσμευτικές προσφορές από τους παγκοσμίως κορυφαίους κατασκευαστές στον ενεργειακό τομέα: Siemens και Nexans. Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2028.
"Όλες οι προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την υλοποίηση αυτού του Έργου είναι πραγματικά αξιοσημείωτες και μας κάνουν περήφανους. Τα διαβήματα που έγιναν ως αποτέλεσμα της πλήρους συνεργασίας της κυβέρνησης με τον Φορέα Υλοποίησης EuroAsia Interconnector Limited έθεσαν το έργο σε τροχιά υλοποίησης", ανέφερε.
Ένα έργο, είπε, που θα οδηγήσει την Κύπρο στο μονοπάτι μιας νέας ενεργειακής εποχής, αφού εκτός από τον τερματισμό της ενεργειακής μας απομόνωσης –όντας μάλιστα το τελευταίο μη διασυνδεδεμένο κράτος μέλος της ΕΕ– θα δημιουργήσει ισχυρές προοπτικές τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και την ευρύτερη πρόοδο της χώρας και των πολιτών της, μέσω της διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού, της διαφοροποίησης στο ενεργειακό μας μείγμα, της προώθησης του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, και της επίτευξης περιβαλλοντικών και ενεργειακών στόχων προς μια πιο ανταγωνιστική, βιώσιμη και πιο πράσινη οικονομία, οφέλη τα οποία προφανώς επεκτείνονται και στις χώρες που συμμετέχουν στο «EuroAsia Interconnector».
Πρόσθεσε ότι η πραγματοποίηση του Έργου «EuroAsia Interconnector» αποτελεί όχι μόνο ιστορικό ορόσημο για τη χώρα μας, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη, αφού θα συνδέσει τη Γηραιά Ήπειρο με τη Μέση Ανατολή.
Γι' αυτό το λόγο, υπογράμμισε, έχει λάβει την καθολική υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, επιλέγοντας το ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος, με την ΕΕ να δεσμεύει εξακόσια πενήντα επτά εκατομμύρια Ευρώ για την κατασκευή του μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», τη μεγαλύτερη επιχορήγηση που έχει ποτέ χορηγηθεί από τον εν λόγω μηχανισμό.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτό αποτελεί απόδειξη της σημασίας και της υψηλής προστιθέμενης αξίας του Έργου, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ με τη δημιουργία ενός αξιόπιστου διαδρόμου εναλλακτικής ενέργειας, συμβάλλοντας στους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια με την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην αύξηση του ανταγωνισμού στις αγορές ενέργειας με την προσφορά εναλλακτικών λύσεων στους καταναλωτές, και συμβάλλοντας στον στόχο της ΕΕ για ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των κρατών-μελών έως το 2030.
Επιπρόσθετα της προαναφερθείσας χρηματοδότησης, αξίζει επίσης να αναφερθεί, είπε ο Πρόεδρος, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, ενέκρινε, με απόφαση – ορόσημο, τη χορήγηση χρηματοδότησης εκατό εκατομμυρίων ευρώ στην EuroAsia Interconnector μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου.
"Άφησα για το τέλος μια εξίσου σημαντική πτυχή του «EuroAsia Interconnector». Το γεγονός ότι αποτελεί απτή απόδειξη των πλεονεκτημάτων των τριμερών και πολυμερών μηχανισμών συνεργασίας που δημιουργήσαμε, με στόχο την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην ασταθή περιοχή μας" είπε.
Τόνισε ότι "έχοντας εργαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια για την οικοδόμηση συγκεκριμένων ενεργειακών εταιρικών σχέσεων στην περιοχή, η Κύπρος και οι γειτονικές μας χώρες, όπως επικύρωσε το East Mediterranean Gas Forum που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, έχουμε την ισχυρή άποψη ότι μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά την ΕΕ στις προσπάθειές της για δημιουργία αξιόπιστων διαδρόμων εναλλακτικής ενέργειας".
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι μέσω συντονισμένης και συλλογικής δράσης, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ουσιαστικά έναν Ενεργειακό Διάδρομο East Med επισπεύδοντας ώριμα έργα και προχωρώντας στην πραγματοποίηση των συνεργειών που απαιτούνται για τη βιώσιμη αξιοποίηση τόσο των εγχώριων πόρων υδρογονανθράκων όσο και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Έργα, είπε, όπως το EuroAsia Interconnector και το EuroAfrica Interconnector μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου είναι κατάλληλα τόσο ως προς την ουσία τους, όσο και για τη στρατηγική τους αξία στην παροχή ενέργειας και ασφάλειας από την Ανατολική Μεσόγειο έως την ηπειρωτική Ευρώπη.
Ανέφερε ότι όλες οι εμπλεκόμενες χώρες έχουν δεσμευτεί να κάνουν πραγματικότητα αυτά τα βασικά έργα υποδομής. Επομένως, όλοι συμφωνήσαμε σε διμερή και τριμερή Μνημόνια Συναντίληψης, τα οποία καθορίζουν τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του αναδυόμενου Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου.
Εξέφρασε εκ μέρους όλων των Κυπρίων, την ειλικρινή ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή στην Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, κα Kadri Simson, για τη συνεχή και ισχυρή προσωπική υποστήριξή της στο Έργο λέγοντας ότι η ανεκτίμητη δέσμευσή της ήταν πάντα μεγάλης σημασίας για την πραγματοποίηση του «EuroAsia Interconnector».
Ευχαρίστησε τις Κυβερνήσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ για την άριστη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα στους Υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας Κώστα Σκρέκα και την Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Karine Elharrar για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση του Έργου.
Τέλος, συνεχάρη το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, καθώς και όλα τα υπουργεία που εμπλέκονται στη διαδικασία αδειοδότησης του Έργου, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφορά και ιδιαίτερα τον Φορέα Υλοποίησης, για τη σκληρή δουλειά και ειλικρινή συνεργασία που μας οδήγησαν στην κατασκευαστική φάση του Έργου.