Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξανε το 2009 τα επιτόκια επί αλήστου μνήμης διοικητού της Γάλλου Τρισέ ενώ τα πρώτα σημάδια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης που είχε πλήξει την Αμερική ενωρίτερον, εμφανίζοντο στην Ευρωπαϊκή οικονομία και την οδηγούσαν σε Ύφεση ενώ εδοκιμάζετο η εμπιστοσύνη του κοινού στο Ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα.

Έπρεπε να φύγει ο Τρισέ και να έλθει ο Μάριο Ντράγκι στο πηδάλιο της ΕΚΤ, να δηλώσει ότι «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, να σώσει το ευρώ»: Χρηματοδοτική χαλάρωση, ποσοτική αύξηση της κυκλοφορίας και κυρίως μείωση των επιτοκίων.

Έτσι, εσώθη, προς ώρας, το ευρώ και η Ευρωπαϊκή οικονομία, μέχρις ότου ενεφανίσθη η Πανδημία του Κινεζοϊού που προκάλεσε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητος εξ αιτίας της λανθασμένης πολιτικής αντιμετωπίσεως της Πανδημίας, με καθολικό εγκλωβισμό (Τηλελληνιστί : «λοκ-ντάουν») του πληθυσμού στα σπίτια του, με εξαίρεση της Σουηδίας...

Τώρα, καθώς η Κινεζική Πανδημία υποχωρεί, ο εμβολιασμός προστατεύει ολονένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και τα αντιικά φάρμακα γίνονται πιο αποτελεσματικά, αντί να διαφυλαχθεί η εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας ως κόρην οφθαλμού, η ΕΚΤ τον … «χαβά» της.

Ετοιμάζεται ν’ ανεβάσει κι’ άλλο τα επιτόκια όπως απαιτούν οι «ιέρακες» του διευθυντηρίου της Φραγκφούρτης. Μωραίνει Κύριος…

Είναι λανθασμένη κίνηση που στην πολιτική είναι «χειρότερο από έγκλημα» κατά τον Ταλεϋράνδο. Η ασθενής οικονομική δραστηριότης στην Ευρώπη χρειάζεται στήριξη κι’ όχι άγριο αντιπληθωρισμό.

Η γενική άνοδο των τιμών, όσο δυσάρεστη κι’ αν είναι για τον εργαζόμενο, αντιμετωπίζεται από τον μισθό του ενώ ο άνεργος στερείται εισοδήματος και αγοραστικής ικανότητος. Η ανεργία θ’ αυξηθεί στην Ευρώπη το 2023 καθώς το εθνικό εισόδημα θα μειούται στις χώρες της Ευρωζώνης .

Τώρα , εις τα δικά μας.Το Ελληνικό … ανισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με το εξωτερικό, το πρώτο 8μηνο του έτους, ξέφυγε παντός ελέγχου: Το τρέχον έλλειμμα από 5,8 δισ., ευρώ το ίδιο διάστημα του 2021, έφτασε εφέτος τα δέκα , αυξηθέν κατά 72%!Η μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τα εισαγόμενα καύσιμα και οι  μεγαλύτερες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους που υπερβαίνει το 5% επιτόκιο – το υψηλότερο στην «ηνωμένη» Ευρώπη- αφήνουν το «αποτύπωμα» των στην επιδείνωση του …ανισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, που όμως δεν φαίνεται να ανησυχεί δια τους αρμοδίους.

Θυμίζομε ότι η εσωτερική χρηματοπιστωτική κρίση εξεδηλώθη το 2009 , όταν το έλλειμμα τρ.συν/γών υπερέβη τα 5 δισ., ευρώ εξ αιτίας των σπαταλών των «Ολυμπιακών Παιγνίων» του 2004. Εν ού παικτοίς…

 Ο τότε υπουργός Οικονομικών Αλογοσκούφης εδήλου ότι «η παγκόσμια κρίση δεν μας αγγίζει» αλλά όταν μαζί με την κουστωδία του πρωθυπουργού , Κώστα Καραμανλή πήγε στο Παρίσι να ζητήσει συναλλαγματική βοήθεια από τον Τρισέ, εκείνος του συνέστησε να εκδώσει ομόλογα , να τα αγοράσουν οι εγχώριες  Τράπεζες κι’ αυτές με τη σειρά τους θα μπορούσαν να τα προεξοφλήσουν εν συνεχεία στη ΕΚΤ , προσκομίζοντας το απαραίτητο «συνάλλαγμα» στο ισοζύγιο πληρωμών. Όπερ κι εγένετο .

Αλλ’ οι «οίκοι πιστοληπτικής αναξιοπιστίας» (ΜΟΥΝΤΙΖ, Στάνταρντ εν’ Πούρς κλπ) είχαν άλλην άποψη. Βλέποντας τις τιμές των ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου να κατρακυλούν, οσφράνθησαν την επερχομένη χρεοκοπία  και γνωμάτευσαν υπέρ του «ρίσκου» που πληρώνουν οι διανοητικώς καθυστερημένοι (Moron Risk Premium).

Είναι ακριβώς η απόδοση των Βρετανικών ομολόγων που προκάλεσε την πτώση της πρωθυπουργού των 44 ημερών στο Ηνωμένο Βασίλειο, Λίζας Τρας και ενωρίτερον του Γιώργου Παπανδρέου , όταν πήγε στο Καστελλόριζο ν’ αναγγείλει την πέμπτη χρεωκοπία του νεωτέρου Ελληνικού κράτους από καταβολής του , με τα γνωστά επακόλουθα : Μνημόνια του παράτυπου ΓΙΟΥΡΩΓΚΡΟΥΠ, «Τρόικα» που ενέσκηψε για να σώσει τις Γαλλικές και Γερμανικές Τράπεζες οι οποίες κατείχαν το Ελληνικό χρέος και πτώση του Ελληνικού ΑΕΠ κατά 25%, με εκπατρισμό 450.000 νέων Ελλήνων.

Βεβαίως, μέσα στην Ευρωζώνη δεν πτωχεύει κανείς από κρίση στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών – εξακολουθεί να υπάρχει με το ΤΑΡΓΚΕΤ2 για να χρηματοδοτεί τις εισαγωγές αγαθών. Αλλ’ η άνοδος των επιτοκίων χρηματοδοτήσεως του δημοσίου χρέους πέραν του 5% επιδεινώνει δραματικά τον κρατικό προϋπολογισμό και οδηγεί σε αλυσιδωτές περικοπές του εθνικού εισοδήματος μέχρις ότου ευρεθεί ένα νέο σημείο ισορροπίας, που συνήθως το υπερβαίνει μεσοπρόθεσμα, παρατείνοντας την οικονομική δυσπραγία.

Είναι λάθος της κυβερνήσεως που αδιαφόρησε ν’ αναπτύξει τις εγχώριες πηγές ενεργείας, ασχολούμενη με τις «πράσινες πομφόλυγες». Και τώρα τρέχει και δεν προλαβαίνει με την ακρίβεια των εισαγομένου υγροποιημένου φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου που πιέζουν το εμπορικό ανισοζύγιο. Τα επιτόκια όμως δανεισμού δεν μπορεί να ελέγξει. Διαφορικά , είναι η Αχίλλειος πτέρνα του ευρώ.