Όλα Ανοιχτά για Πλαφόν στο Φ. Αέριο- Η Κομισιόν Αναμένει την «Εξουσιόδοτηση» των Κρατών-Μελών

Όλα Ανοιχτά για Πλαφόν στο Φ. Αέριο- Η Κομισιόν Αναμένει την «Εξουσιόδοτηση» των Κρατών-Μελών
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 27 Οκτωβρίου 2022 - 08:00

Με τα futures του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς TTF να κλείνουν χθες στα 104,32 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ποσοστιαία άνοδο 4,54%, το ερώτημα που κυριαρχεί στην Ευρώπη είναι το εάν τελικά θα υπάρξει επάρκεια καυσίμου και κυρίως, σε ανταγωνιστικές τιμές. Η λύση στο πρόβλημα μοιάζει ακόμα αβέβαιη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να θεσπίσει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου κατά τη χειμερινή περίοδο που έπεται, εφόσον οι χώρες-μέλη εξουσιοδοτήσουν την Κομισιόν να προτείνει το μέτρο, δήλωσε χθες Τετάρτη, η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον. «Μπορούμε να εισαγάγουμε το πλαφόν αυτό τον χειμώνα στην τιμή του TTF, εάν λάβουμε τη σχετική εντολή», είπε η Επίτροπος.

Η Κομισιόν είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να υποβάλει νομική πρόταση για ένα προσωρινό "δυναμικό", όπως το χαρακτήρισε, ανώτατο όριο τιμών στον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου, TTF, αλλά μόνο εάν οι χώρες της Ε.Ε. ζητήσουν την εισαγωγή του μέτρου, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί κατά την επόμενη προγραματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 24 Νοεμβρίου.

Σημειώνουμε πως οι Υπουργοί Ενέργειας των “27” συμφώνησαν, στην Άτυπη Συνάντησή τους, στις 25 του μήνα, να εστιάσουν στις κοινές προμήθειες αερίου, ενώ τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός «δυναμικού διαδρόμου» για τις τιμές του αερίου που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα των βίαιων μεταβολών τους. Ωστόσο, παρέμειναν οι διαφωνίες για το πλαφόν στο αέριο και το μηχανισμό που θα ελέγξει τις τιμές του TTF, καθώς επικρατεί προβληματισμός για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα παρόμοιο  σχέδιο χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι προμήθειες του καυσίμου.

Όλα τούτα, καθώς οι τιμές του αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας κινήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα το 2021 και σε ακραία επίπεδα το τρέχον έτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου ξεπέρασαν το 850% κατά το 2021 και επηρέασαν καθοριστικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, όπου οι ανατιμήσεις στις χονδρεμπορικές τιμές ξεπέρασαν το 300%, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης.

Σήμερα, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 3,5 φορές σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, ενώ οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και του πετρελαίου έχουν ανατιμηθεί περίπου κατά 30%-35%. Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις είναι που επηρεάζουν αρνητικά τους προϋπολογισμούς κυβερνήσεων και νοικοκυριών και επιβαρύουν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας ορισμένων περιστασιακών ευνοϊκών συγκυριών, εν τούτοις η εικόνα της αγοράς απέχει μακράν από το να χαρακτηριστεί ευοίωνη. Για σήμερα, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του ΕΧΕ διαμορφώθηκε στα 167,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας καταγράψει πτώση 13,7% από το κλείσιμο της Τετάρτης. Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, τα ηνία κρατούν οι ΑΠΕ, με μερίδιο 34,8%, και ακολουθεί το φυσικό αέριο με 29%, οι εισαγωγές με 18,5%, ο λιγνίτης με 10,9% και τα υδροηλεκτρικά με 2,8%. 

Αυξημένες σε σύγκριση με τα προηγούμενα κλεισίματά τους  είναι και οι αντίστοιχες τιμές στις Αγορές Επόμενης Ημέρας της Γερμανίας και της Γαλλίας (121,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα και 121,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα αντίστοιχα), ενώ στην Ιταλία η μέση χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθορίστηκε σήμερα στα 161,81 ευρώ ανά μεγαβατώρα.