Εντυπωσιακή βουτιά κάτω από τα 96 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα, ήτοι χαμηλότερα κατά 15,48% μία ημέρα πριν, 44,92% σε έναν μήνα και 70% από την κορύφωση του Αυγούστου, έκανε την περασμένη Δευτέρα (24/10) η τιμή του φυσικού αερίου για παραδόσεις Νοεμβρίου στην ολλανδική αγορά (TTF), που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη

Έκτοτε οι τιμές στο TTF έχουν ανακάμψει και κινούνται πάνω από τα Ε105/MWh. Ως ένα βαθμό η αποκλιμάκωσις αποδίδεται στις υψηλές σχετικές θερμοκρασίες στην Ευρώπη που βοηθεί τα κράτη  να αυξήσουν τα επίπεδα αποθηκεύσεως αερίου αντί να αντλήσουν καύσιμο.

Από την Κυριακή, οι αποθηκευτικοί χώροι της ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά 93,4% με τις δύο μεγαλύτερες αγορές της ηπείρου, την Γερμανία και την Ιταλία, να καταγράφουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Η έλλειψις διαθεσιμότητος αποθηκευτικού χώρου αναγκάζει τις τιμές spot να πέσουν απότομα για να εκκαθαρισθεί η αγορά, δήλωσε ο αναλυτής της Saxo Bank Ole Hansen, προειδοποιώντας για κίνδυνο «βραχυπρόθεσμης κατάρρευσης τιμών.» Ωστόσο, τα μακροχρόνια συμβόλαια δείχνουν ότι οι αγορές αναμένουν ότι η τρέχουσα αδυναμία θα είναι βραχύβια.

Οι τιμές TTF για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους εξακολουθούν να διαπραγματεύονται στα 144,64EUR/MWh, ενώ οι τιμές για ολόκληρο το ημερολογιακό έτος 2023 διαπραγματεύονται στα 142,43EUR/MWh.

Αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχισθεί, η Ευρώπη είναι πιθανό να αντιμετωπίσει έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς ρωσσικό αέριο το επόμενο έτος, αναγκάζοντας την να πραγματοποιεί μεγαλύτερες και πιο τακτικές αγορές στην άμεση αγορά καθ ΄όλη την διάρκεια του 2023.

Πάντως, οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου εξασφαλίζουν τουλάχιστον για τον Νοέμβριο επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, αφού η κυβέρνησις δεν θα χρειασθεί πιθανότατα να συμμετάσχει καθόλου στις επιδοτήσεις των τιμολογίων του ρεύματος. Όπως εκτιμάται, το κόστος των επιδοτήσεων από 1,2, δις. ευρώ τον Οκτώβριο αναμένεται  να πέσει στα επίπεδα των 800 εκατ. ευρώ, με το κόστος να προέρχεται μόνο από το Ταμείο Ενεργειακής Μεταβάσεως.

Ο δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα δημιουργηθεί λόγω των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου αναμένεται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω από την αύξηση του ΑΕΠ, καθώς όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν ότι θα αυξηθεί από 5,3% που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στο 6%. Ωστόσο στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει ότι το μόνο έξτρα μέτρο που θα ενεργοποιηθεί κατά την τρέχουσα χρονιά είναι η επιδότησις στην αντλία για το πετρέλαιο κινήσεως.

Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες ώστε να κλειδώσει η εφαρμογή της επιδοτήσεως από την 1η Νοεμβρίου. Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούν τον δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουν το πρωτογενές έλλειμμα κάτω από το 1,7% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Η συγκεκριμένη κίνησις θα έχει διπλό αποτέλεσμα : αφ’ ενός μέν θα έχει θετικό αντίκτυπο στις αγορές και θα ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας για ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδος, αφ΄ετέρου δεν θα συμβάλλει, ώστε η επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,7% του ΑΕΠ το 2023 να γίνει από καλύτερη αφετηρία.