Πρόταση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστους για τους Έλληνες παραγωγούς υποβάλλει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Ειδικότερα, η αρμόδια Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης του κεντρικού φορέα των ΟΤΑ προτείνει να δημιουργηθούν «μονοπάτια» ηλιακών συλλεκτών, τα οποία θα ακολουθούν τα κανάλια άρδευσης. Έτσι, θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν εκτάσεις, οι οποίες δεν είναι παραγωγικές, ενώ συγχρόνως θα αποφευχθεί η χρήση της πολύτιμης Γης Υψηλής Παραγωγικότητας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ειδικά για τις περιοχές όπου είχε εξελιχθεί αναδασμός τα αρδευτικά και τα στραγγιστικά κανάλια καταλαμβάνουν μία έκταση η οποία ξεπερνά το 6% του αγροκτήματος, γεγονός το οποίο

 

σημαίνει ότι μόνο στις περιοχές που έχουν γίνει αναδασμοί υπάρχουν χιλιάδες ανεκμετάλλευτες εκτάσεις προς αξιοποίηση. «Υπάρχει δυνατότητα να αξιοποιηθούν άμεσα χιλιάδες στρέμματα στα κανάλια της άρδευσης τα οποία έχουν πλάτος από 10 έως 15 μέτρα και πολλά χιλιόμετρα μήκος» επισημαίνει ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής κ. Δημήτρης Τζαχρήστας. Και προσθέτει ότι έτσι δεν θα χρειάζεται να γίνεται χρήση της πολύτιμης αγροτικής γης μέσης και υψηλής παραγωγικότητας, την οποία η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη ειδικά αυτήν την περίοδο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ίδιος, «μόνο για 2 εκατ. εδάφους χρειάζονται 500 χρόνια για να δημιουργηθούν». 

Επιπλέον,  τα εξαιρετικά υψηλά ενοίκια αλλά και οι ιδιαιτέρως υψηλές τιμές για την αγορά αγροτικής γης, που καταβάλλονται κυρίως από επενδυτικές εταιρείες που θέλουν να επεκταθούν στον τομέα των φωτοβολταϊκών,  ουσιαστικά οδηγούν σε περιορισμό της γης υψηλής παραγωγικότητας. Παράλληλα, η τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων μέσα σε δασικές περιοχές περιορίζουν την επέκταση το κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Σε πολλές περιοχές της χώρας, ειδικότερα στους κάμπους της χώρας, χιλιάδες στρέμματα έχουν δεσμευτεί προκειμένου να εξυπηρετήσουν επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, εκ των οποίων άλλα έχουν υλοποιηθεί, ενώ πολλά ωριμάζουν αδειοδοτικά ή αναμένουν την …απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα.  

Η δημιουργία «μονοπατιών» ηλιακών συλλεκτών εκτιμάται από τα στελέχη της ΚΕΔΕ ότι θα βοηθήσει   ιδιαιτέρως τους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ) για τους οποίους το ενεργειακό κόστος είναι υπέρογκο _ πολλοί από αυτούς έχουν  ήδη τεράστια χρέη _ εξαιτίας της λειτουργίας των ενεργοβόρων αντλιοστασίων. Παράλληλα η ενέργεια που θα παράγεται θα μπορεί να αξιοποιείται και στις υπόλοιπες αγροτικές εγκαταστάσεις.

Με δεδομένο ότι η  γη υψηλής παραγωγικότητας πρέπει να προστατεύεται, καθώς πρόκειται για έναν πόρο αναντικατάστατο, η πολιτεία προσφάτως έθεσε   μέγιστο όριο συνολικής ισχύος  για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, ανά Περιφέρεια. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη ΚΥΑ,    καθορίζεται ένα μέγιστο όριο συνολικής ισχύος για τις φωτοβολταϊκές μονάδες που θα μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτές τις εκτάσεις, συμπεριλαμβανομένων τόσο των περιοχών εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, όσο και των υπόλοιπων Περιφερειών της ελληνικής επικράτειας.

Προκειμένου να υπολογίζονται υπέρβασης του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος, δεν θα συμπεριλαμβάνονται οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί οι οποίοι εγκαθίσταται στις λεγόμενες χορτολιβαδικές εκτάσεις. Σε κάθε περίπτωση,  εάν  ένας σταθμός εγκαθίσταται μερικώς σε γη υψηλής παραγωγικότητας θα υπάγεται στον περιορισμο και θα θεωρείται ότι έχει εγκατασταθεί στο σύνολό του σε αγροτική γη.   Την ευθύνη για τον  έλεγχο που θα καταδεικνύει εάν έχει γίνει υπέρβαση του ορίου της προβλεπόμενης ισχύος θα έχουν οι διαχειριστές του ηλεκτρικού συστήματος, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ ή ο ΑΔΜΗΕ.

Στις νησιωτικές περιφέρειες μέγιστο όριο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας  υπολογίζεται σε ποσοστό 0,5% επί του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων και σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας σε ποσοστό 0,8%.