Η νίκη του Βενιαμίν Νετανιάχου, 73 ετών, στις προχθεσινές εκλογές του Ισραήλ (συμμετοχή 71% του εκλογικού σώματος)είναι ευπρόσδεκτη για τον Ελληνισμό, για πολλούς και ποικίλους λόγους: Με 65 έδρες στο Κνέσετ (Ισραηλινή βουλή) το κόμμα Λικούντ αποκαθιστά την κυβερνητική σταθερότητα στην χώρα-φρούριο του Ισραήλ, που δεν εξασφάλιζε η προηγουμένη ετεροθαλής κυβέρνηση του Λάπιντ. Η αποδοκιμασία της άλλοτε

 πανισχύρου Αριστεράς απ’ τον λαό του Ισραήλ, εναρμονίζεται με την διεθνή τάση υπέρ των πατριωτικών κυβερνήσεων κι απομακρύνει την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία που επιχειρούσε ο πρώην υπουργός άμυνας του Ισραήλ, ματαιώσας απροκαλύπτως την προγραμματισμένη επίσκεψη του στην Ελλάδα.

Ο Νετανιάχου είναι δεδηλωμένος – όχι ευκαιριακός - φίλος της Ελλάδος κι αντίθετος στις Νεοθωμανικές φιλοδοξίες του Ερντογάν. Υποστηρικτής της τριμερούς εγκαρδίου συμφωνίας, 3+1, μεταξύ Ισραήλ , Κύπρου και Ελλάδος , στην οποία μετέχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες ,  θα ενισχύσει την ενεργειακή συνεργασία στην ΝΑ Μεσόγειο , που τόσον πολύ χρειάζεται η Δ. Ευρώπη, για να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό φυσικό αέριο. Φυσικά, οι προοπτικές του αγωγού East-Med ενθαρρύνονται ενώ η μεταφορά  φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω Τουρκίας απομακρύνεται. Ό, τι ωφελεί  τους φίλους και ενοχλεί τους εχθρούς μας είναι θετικό βήμα για την Ελληνική υπόθεση.

Επί της προηγουμένης κυβερνήσεως του Νετανιάχου, οι Ελληνοϊσραηλινές σχέσεις ανεπτύχθησαν ραγδαία στον πολιτιστικό , οικονομικό  και κυρίως , τον αμυντικό τομέα. Η ανάθεση εις Ισραηλινή εταιρία του αεροδρομίου Καλαμάτας για την εκπαίδευση Ελλήνων - κι’ όχι μόνον - πιλότων , οι συχνές επισκέψεις του ΑΓΕΕΘΑ στρατηγού Κων/νου Φλώρου στο Τελ-Αβίβ και οι Ελληνικές αγορές αμυντικών συστημάτων που έχει αναπτύξει η πολεμική βιομηχανία του Ισραήλ,  δημιουργούν στενότερες σχέσεις μεταξύ των δύο αρχαιοτέρων λαών της Μεσογείου.

Πολύ πριν πλακώσει η ορδή του Ταμερλάνου στην Μικρά Ασία, Εβραίοι κι Έλληνες αντάλλασαν τις θρησκευτικές εμπειρίες όπως  λχ. το «Ψαλτήρι», βασισμένο στην ποίηση του Βασιλιά Δαυίδ και τη μετάφραση των Εβδομήκοντα, που συντήρησε την Ελληνική γλώσσα στα σκοτεινά χρόνια της Οθωμανικής δουλείας - με το Κρυφό Σχολειό.   

Πάνω απ’ όλα, η πατριωτική δεξιά που κυβερνά τώρα  και τις δύο χώρες θα αποθαρρύνει την επιθετικότητα του γείτονα  που ψάχνει εναγωνίως για εστίες αναταραχής απ’ τον Λίβανο και την Λιβύη μέχρι και του Κουρδιστάν και  Αρμενίας.

Παραμένει σε εκκρεμότητα το Παλαιστινιακό πρόβλημα, οι ελπίδες επιλύσεως του οποίου απομακρύνονται με τον Νετανιάχου αλλ’ ως διδάσκει η πρόσφατη ιστορία, η Ελλάς δεν εκέρδισε τίποτε απ’ την φιλοπαλαιστίνια πολιτική της ιδεοληπτικής Αριστερής κυβέρνησης.  (Ανδρέα Παπανδρέου) . Καλόν είναι η πατριωτική κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη να μην αναμιχθεί άλλο στην άχαρι αυτή διένεξη.