Το πράσινο φως του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην άμεση έναρξη σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελληνικό χερσαίο και υποθαλάσσιο χώρο, δίνει το στίγμα της νέας προσέγγισης της ελληνικής Πολιτείας στο καίριο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Έδωσε όμως και το έναυσμα για μια σειρά εκτιμήσεις και εικασίες σχετικά με τις ποσότητες αερίου που μπορεί να υπάρχουν στην Ελλάδα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΠ), Άρης Στεφάτος, βασιζόμενος στα δεδομένα που διαθέτει η εταιρεία υποστηρίζει πως στο συντριπτικό μέρος τους, τα αδειοδοτημένα τεμάχια στη χώρα, περιέχουν κυρίως φυσικό αέριο.

Όπως έχει τονίσει, η συνολική αξία της αγοράς που μπορεί να δημιουργηθεί υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ. Ο κ. Στεφάτος εκτιμά ότι θα πρέπει να κινητοποιηθούν επενδυτικοί πόροι άνω των 45 δισεκατομμρίων ευρώ για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων, με το ελληνικό δημόσιο να καρπώνεται πάνω από 55 δισ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) κειτμά σε μελέτη του, ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις [εριοχές ενδιαφέροντος, ήτοι, Ιόνιο και Κρήτη, ανέρχονται πιθανώς σε 70-90 τρισ. κυβικά πόδια.

Η περιοχή που κατά την ΕΔΕΥΕΠ έχει τις καλύτερες προοπτικές για ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων αερίου είναι εκείνη δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, δηλαδή, εκεί όπου επικεντρώνονται οι έρευνες της κοινοπραξίας ExxonMobil και ΕΛΠΕ, αν και τονίζεται πως είναι και η πιο δύσκολη, γεωλογικά.   

Σημειώνουμε πως η ΕΔΕΥΕΠ στο νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα ερευνών που ανακοίνωσε για τις τέσσερις περιοχές ενδιαφέροντος στις οποίες έχουν παραχωρηθεί άδειες ερευνών που ήδη διεξάγονται, συμπεριλαμβάνει, εκτός των τεμαχίων Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης, το Block 2 στο Ιόνιο (στα όρια των ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας), το Block 10 στο Ιόνιο (Δυτική Πελοπόννησος), και τη χερσαία παραχώρηση στα Ιωάννινα. 

Θυμίζουμε ότι στο Block 2 δραστηριοποιείται η κοινοπραξία Energean, με 75%, και Helleniq Energy με 25%, στο Block 10, η Helleniq Energy, στη Δυτική και ΝΔ Κρήτη, η κοινοπραξία ExxonMobil - Helleniq Energy και στα Ιωάννινα, η Energean.

Παραμένει σε εκκρεμότητα, όπως έχει σημειώσει κατ’ επανάληψη το energia.gr, η υπόθεση παραγωγικής γεώτρυσης στο ώριμο κοίτασμα πετρελαίου, στο Κατάκολο του Νομού Ηλείας, επειδή καθυστερεί από το 2019, η έκδοση της άδειας περιβαλλοντικών όρων προς την παραχωρησιούχο εταιρεία, Energean.