Να Δεσμευθούν τα Κόμματα για Συνέχιση Ερευνών και Εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων

Να Δεσμευθούν τα Κόμματα για Συνέχιση Ερευνών και Εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων
Του Σωτήρη Καμενόπουλου*
Δευ, 14 Νοεμβρίου 2022 - 10:26

Το τοξικό πολιτικό κλίμα που δημιουργείται δεν πρέπει να επηρεάσει τις έρευνες υδρογονανθράκων. Ναι έγιναν τραγικά λάθη στην υπόθεση των υδρογονανθράκων από όσους κυβέρνησαν τα τελευταία 10 χρόνια (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ). Ναι θα μπορούσαμε ήδη να είμαστε χώρα-παραγωγός υδρογονανθράκων και σήμερα να απολαμβάνουμε όλα τα θετικά οικονομικά-αναπτυξιακά αποτελέσματα.

Ναι ειπώθηκαν χοντρά ψέματα, ανοησίες και εφαρμόσθηκαν ψυχολογικές επιχειρήσεις/ κοινωνική μηχανική εναντίον των υδρογονανθράκων και εναντίον όσων στήριζαν τις προσπάθειες αξιοποίησής τους.

Ναι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ φέρουν τεράστιες πολιτικές-οικονομικές-κοινωνικές ευθύνες για αυτές τις καθυστερήσεις.

Ναι όσοι ελάχιστοι μιλούσαμε για αυτά, όσοι στηρίξαμε τις προσπάθειες για την αξιοποίηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων, υποστήκαμε δημόσια χλεύη, κοροϊδία ακόμη και απόπειρες «δολοφονίας χαρακτήρων».

Ναι σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι.

Αλλά:

Οφείλουμε όλες και όλοι να κοιτάμε μπροστά.

Όπως οφείλει σύσσωμη η Αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι του Ελληνικού λαού.

Η Αντιπολίτευση (Αξιωματική και Μείζων) να πάρει θέση τώρα ευθέως εάν είναι υπέρ ή κατά των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες. Θα στηρίξει η Αντιπολίτευση τις έρευνες ναι ή όχι;

Σύσσωμη η Αντιπολίτευση να δεσμευθεί από τώρα πως ότι και αν προκύψει από τις εκλογές (όποτε και αν γίνουν αυτές) θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις έρευνες. Κολοτούμπες δεν θα επιτραπούν σε τέτοια ζητήματα (μη πάει το μυαλό σας μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ: αφορά και τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Μη ξεχνάμε άλλωστε, πως και η σημερινή ξαφνική αλλαγή στάσης της ΝΔ στο συγκεκριμένο ζήτημα μόνο ως κολοτούμπα μπορεί να χαρακτηρισθεί. Οι κολοτούμπες τιμωρούνται από το λαό στην κάλπη με εκλογικό καταποντισμό).

Σύσσωμη η Αντιπολίτευση να προβεί τώρα σε ένα minimum moratorium με τη ΝΔ, σε μία πολιτική δέσμευση-συναίνεση στο θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις. Χωρίς ναι μεν αλλά, χωρίς «ifs and buts». Να ξεχάσει η Αντιπολίτευση αυτές τις πολιτικάντικες πρακτικές του παρελθόντος. Έχουμε περάσει σε άλλο game level.

Σύσσωμη η Αντιπολίτευση να πάρει ξεκάθαρη θέση τώρα, πριν τις εκλογές, ώστε να φανεί η χώρα μας σοβαρή και ενωμένη όσο αφορά αυτό το τόσο κρίσιμο οικονομικό διακύβευμα.

Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Αντιπολίτευσης: τί θα πράξει; Θα σταθεί δίπλα στον Ελληνικό λαό δείχνοντας σοβαρότητα, με πιθανότητα αποκόμισης πολιτικού οφέλους, ή θα ακολουθήσει αυτοκτονική στρατηγική και την τιμωρία του λαού;

Η χώρα μας βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή.

Ο Ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλη κοροϊδία και ουτοπικά αριστερά-δεξιά ενεργειακά πειράματα.

Ο Ελληνικός λαός έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται την ουτοπία και το αδιέξοδο των αφηγημάτων που επικράτησαν ως ενεργειακή (αριστερή και δεξιά) πολιτική. Πολιτική η οποία επικράτησε ως trendy μόδα (sic) την τελευταία δεκαετία. Οι μόδες έρχονται και παρέρχονται. Ο λαός όμως υποφέρει. Το ζει στην τσέπη του καθημερινά και μόνο αυτό συζητά. Μη τρέφει αυταπάτες η Αντιπολίτευση. Τίποτε άλλο δεν συζητά ο λαός: μόνο πως θα τα βγάλει πέρα με την οικονομική δυσπραγία η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ενεργειακό ζήτημα. Η Αντιπολίτευση, σύσσωμη, φέρει και αυτή ευθύνες για τη σημερινή κατάντια. Όλοι τους. Δεξιοί κι αριστεροί. Ας γίνει λοιπόν η εξής υπενθύμιση προς την Αντιπολίτευση: Η τσέπη εκλέγει. It’s the economy stupid. Ιδού η Ρόδος λοιπόν κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης.

* Ο Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος, είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης