Η Masdar (η κορυφαία εταιρεία έργων ανανεώσιμης ενέργειας κοινής ωφέλειας, έργων κοινοτικών δικτύων και ενεργειακών υπηρεσιών με έδρα τα ΗΑΕ) υπέγραψε μνημόνιο MoU με το Υπουργείο Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Ιορδανίας για τη διερεύνηση της συνεργασίας σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος έως 2 GW. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν την ανάπτυξη

και τις επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας με παραγωγική δυναμικότητα έως 2 GW.

Το μνημόνιο περιλαμβάνει επίσης ανταλλαγή εμπειρίας και γνώσης στους τομείς της ανανεώσιμης ενέργειας και της ανάπτυξης υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του μετασχηματισμού, της διανομής και της εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μνημόνιο υπογράφηκε από τον Sultan Al Jaber, Υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Ειδικό Απεσταλμένο για την Κλιματική Αλλαγή και Πρόεδρο του Masdar, και τον Saleh Al-Kharabsheh, τον Ιορδανό Υπουργό Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, κατά τη διάρκεια της COP27.

Ο Al Jaber δήλωσε: «Αυτό το νέο Μνημόνιο για τη διερεύνηση της ανάπτυξης χωρητικότητας 2 GW αποτελεί απόδειξη της στενής αδελφικής σχέσης μεταξύ των ΗΑΕ και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, καθώς και της κοινής μας δέσμευσης για βιωσιμότητα και απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

«Τα έργα που διερευνώνται μέσω αυτού του μνημονίου θα υποστηρίξουν τους φιλόδοξους στόχους της Ιορδανίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα βοηθήσουν στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας για το έθνος.