Τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γερμανία, Εσθονία κι Ελλάδα εδέχθησαν την πρόταση της Κομισιόν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της περιόδου 2023-27.Η πρώτη θα λάβει ενισχύσεις των αγροτών της 30 δισ. ευρώ, η δευτέρα 4 κι η Ελλάς με 13,4. Το ερώτημα είναι γιατί τρεις κι όχι και οι 27 χώρες; Οι άλλες 24 της ΕΕ γιατί δεν προσχώρησαν στην νέα ΚΑΠ της προσεχούς 5ετίας;

 

-Μήπως επειδή οι τρείς καθυστέρησαν να την αποδεχθούν ή μήπως διότι δεν μεσολάβησε διαβούλευσις, ένα μήνα προ της εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ ;

-«Κάλιο αργά παρά ποτέ» θα έλεγε ο λαός μας ενώ  «διαβουλεύσεις» με γραφειοκράτες είναι χαμένος χρόνος , καθώς στα θερμαινόμενα γραφεία τους δεν έχουν επαφή με την δύσκολη αγροτική ζωή (365 ημέρες τον χρόνο, χωρίς διακοπές, με ζέστη και κρύο μοχθεί ο αγρότης).

Οι Κομισάριοι, εν τούτοις, το βιολί τους: «Πολλά δαπανούμε για την ΚΑΠ κι οι Αμερικάνοι διαμαρτύρονται για το γάλα» (ΣΣ: Το «λόμπυ» των γαλακτοπαραγωγών είναι ισχυρότερο των Τούρκων στο Κογκρέσο). «Πρέπει να δαπανούμε σ’ άλλους τομείς όπως στο …Διάστημα» λέγουν οι δοκησίσοφοι και δώστου δισεκατομμύρια ευρώ καταβάλλουν για της «μαύρες τρύπες» του Γαλαξία.

- Η ΚΑΠ όμως υπήρξε η μόνη Κοινή Αγορά που πέτυχε να διασφαλίσει διατροφική επάρκεια στον πληθυσμό της Ευρώπης .Για πρώτη φορά στην ιστορία της, οι φτωχοί  δεν πείνασαν αλλά «βουνά» από βούτυρο και «λίμνες» γάλακτος σχηματίσθησαν. Ολλανδός γαρ ο Μάνσχονλντ, αρχιτέκτων της ΚΑΠ. Όλες οι άλλες «αγορές» απέτυχαν: Η Τελωνειακή Ένωση με το Μπρέξιτ, η Νομισματική Ένωση του Μααστρίχτ με τον πληθωρισμό στο 10% και τα ενιαία Ευρωπαϊκά σύνορα του Σέγκεν δεν τηρούνται από την Σλοβενία, Τσεχία και Γαλλία.

- Ίσως να πταίει κι η ασυμμετρία των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ. Η Γερμανία με βιομηχανική παραγωγή στο 45% του ΑΕΠ λαμβάνει κάθε χρόνο 6 δισ., ευρώ από τη νέα ΚΑΠ ενώ η Ελλάς (πρώην) αγροτική οικονομία, μόλις 2,7 δισ., ευρώ, όταν μάλιστα Ελληνική Αλιεία ευρίσκεται εν κινδύνω, λόγω των ακριβών καυσίμων.

Όλα αυτά ήδη τα γνωρίζαμε από την συρρίκνωση της Γεωργίας στο 3% του  Ελληνικού ΑΕΠ από 19% το 1974 και συνεβιβάσθημεν δυστυχώς με τα  ψίχουλα από τα «Μεσογειακά προγράμματα» του Ανδρέα Παπανδρέου το 1983 και από την υποβάθμιση της Αλιείας και της Δασικής υπηρεσίας του Κ. Σημίτη.

Τώρα χτυπάμε το κεφάλι μας με την εξάλειψη της εγχωρίου παραγωγής του μαλακού σίτου, της ζάχαρης των «γιαρμάδων» της Εδέσσης κλπ. ενώ η Ελληνική κτηνοτροφία πνέει τα λοίσθια από την ανατίμηση των ζωοτροφών .

Κάτι άλλο ασφαλώς θα συμβαίνει, ανησυχητικό με την νέα ΚΑΠ.

-Α, ναι , τα 14 δισ., ευρώ της νέας ΚΑΠ θα δαπανηθούν για «περιβαλλοντικούς στόχους» , σύμφωνα  με την εντολή της Ούρσουλα βαν ντερ Λάιεν , εφίππου κυρίας.

- Μα καλά , ακόμη δεν πήραν χαμπάρι στις Βρυξέλλες ότι η «πράσινη ανάπτυξη» είναι σκέτη απάτη κι’ ό,τι όπου εφαρμόσθηκε, ως λχ. στην υποκατάσταση του άνθρακος με την υιοθέτηση των ανανεώσιμων μορφών ενεργείας, απέτυχε παταγωδώς από πλευράς παραγωγής επαρκούς ηλεκτρικής ενεργείας;

Το ίδιο θα συμβεί με την νέα ΚΠΑ : Είτε δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα είτε θα προξενήσει σιτοδεία όπως προκάλεσε κι η ενεργειακή «πολιτική» κατά των υδρογονανθράκων  που  χωρίς επενδύσεις και προπορείες  των ενεργειακών υλών, από του φυσικού αερίου μέχρις των καυσόξυλων , υστέρησαν την προσφορά των και τα καυσόξυλα ανταγωνίζονται την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με ρύπανση της ατμοσφαίρας και βλάβη της υγείας των χρηστών.

Τις χρονιάρες μέρες που διανύομε δεν προκαλεί αγανάκτηση τόσο η πώληση των κομμένων ελατοδένδρων σε κάθε γωνιά των δρόμων (όταν δεν καλλιεργούνται για το Χριστουγεννιάτικό δέντρο των «ευημερουσών τάξεων») όσον ο περιορισμός των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακος CO2 κατά την ανάλωση υδρογονανθράκων. Δεν αναλογίζονται οι οπαδοί της πράσινης ανάπτυξης πώς θα τραφούν τα δάση όταν περιορισθεί το διοξείδιο άνθρακος στην ατμόσφαιρα;

Τα βασίλειο των φυτών επί της Γης τρέφεται με το CO2 κι από την ηλιακή ενέργεια , αποβάλλοντας οξυγόνο -  το ζείδωρον υποπροϊόν του CO2 για τα ζώα - μεταξύ των οποίων κι οι απερίσκεπτοι άνθρωποι.