Η παταγώδης αποτυχία της διασκέψεως των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους αρχηγούς των «δυτικών Βλακανίων» (Αλβανίας , Κοσσυφοπεδίου, Σερβίας και Βοσνίας -Ερζεγοβίνης κλπ ), που συνήλθε προχθές στα Τίρανα, δεν αποκρύπτεται ούτε από τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Vjosa Osmani που είπε «από τα παχυά λόγια πρέπει να πάμε στα έργα». Ο λαλίστατος Αλβανός πρωθυπουργός Εντυ Ράμα τα ‘βαλε με την Βρετανία

«ότι πρέπει η ίδια να διορθώσει το μεταναστευτικό της πρόβλημα»! Να εμποδίζει δηλ. τις χιλιάδες Αλβανούς λαθρομετανάστες που εγκαταλείπουν την χώρα τους για να μεταβούν σε μια άλλη που έχει πολλά προβλήματα ακριβώς λόγω της αλλοιώσεως του τοπικού πληθυσμού , δηλ. των Βρετανών. Έτσι , εκτός από το φιάσκο υπήρξε και πλήρες κομφούζιο στα Τίρανα...

« Η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα μέτρα» , κατά το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, «για την έναρξη της διαδικασίας προσχωρήσεως των «δυτικών Βαλκανίων» στην ΕΕ, η οποία «απέχει παρασάγκας (*) αν όχι δεκαετίες, λόγω της μη εισέτι εκπληρώσεως των κριτηρίων  εντάξεως» .

Για την οποία, βεβαίως κυρίως υπεύθυνος είναι ο  κορυβαντιών Ράμα στην Αλβανία κι όχι μόνο. Η ματαίωση της επί Μπερίσα συμφωνίας καθορισμού της υφαλοκρηπίδος με την Ελλάδα ήταν δική του ενέργεια. Η μόνη χώρα που πήρε «εισιτήριο» να καταστεί «υποψήφιο μέλος» την προσεχή εβδομάδα, είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, προς μεγάλη ενόχληση της Σερβίας αλλ’ εκεί το ενδιαφέρον της ΕΕ είναι δεδομένου αφ’ ότου το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε το Βελιγράδι επί 77 ημέρες το 1979 – περισσότερες κι από την Χιτλερική Λουφτβάφε το 1941.

Τώρα, πως διαμορφώνονται τα Ελληνικά συμφέροντα με τα «δυτικά βαλκάνια»;

Με την Αλβανία, που οφείλει την αναγέννηση της στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες («Νοτιοαλβανούς κατά το ΕΛΙΑΜΕΠ!) και βεβαίως στην εργατικότητα των Αλβανών που μετοίκισαν στην Ελλάδα, ευρόντες απασχόλησιν, εισόδημα, σχολεία, υγειονομική περίθαλψη και ασφάλεια η οποία απέλειπεν στην χώρα τους μετά την πτώση του Χότζα, οι διακρατικές σχέσεις δυστυχώς δεν είναι καλές καθώς ο Ράμα αλληθωρίζει συνεχώς: Άλλοτε γίνεται όργανο της συμμορίας Ερντογάν, κάποτε της QAnon και ενίοτε της Βαλκανικής μαφίας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής. Είναι όμως υπόθεση του Αλβανικού λαού ν’ απαλλαγεί απ’ αυτόν κι’ όχι του Κυριάκου. Η αναγνώρησις αντιθέτως της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου θα ήταν μέγα λάθος , διότι τούτο θ’ αντανακλούσε στην Κύπρο.

Αν ο εριστικός Έντυ εμμείνει στον ερπυσμό της συμφωνίας χαράξεως της υφαλοκρηπίδος των δύο χωρών, Ελλάδος και Αλβανίας, τότε η μόνη λύσις είναι η μονομερής ανακήρυξη της ΑΟΖ υπό της Ελλάδος που βρίσκει σύμφωνη και την ΕΕ ώστε η Αδριατική να αποκλεισθεί από τους διεθνείς ταραξίες Ρωσία και Τουρκία.

Στο τέλος της ημέρες υπάρχει κι ένα καλό νέο: Οι Δημοκρατικοί διατηρούν την πλειοψηφία στην Αμερικανική Γερουσία (51-49) μετά την επικράτηση στις εκλογές του Δημοκρατικού γερουσιαστού Ραμφαλέτ Γώρνοκ καθ’ ον χρόνον η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος ΄Ανγκελα Μέρκελ άρχισε να τα χάνει…

 

 

(*)Αρχαία Περσική μονάδα μετρήσεως αποστάσεων, περίπου 5 χιλιομέτρων. Μεταφορικώς λέγεται για κάτι που απέχει και χρονικώς πολύ.