«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε να πετύχουμε μία συμφωνία στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας»,  δήλωσε από το βήμα της συνόδου κΚορυφής EUMED-9 των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, ο πρωθυπουργός κ.  Κυριάκος Μητσοτάκης.  Ωστόσο, τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως διαφαίνεται, δεν συγκλίνουν σε  έναν συμβιβασμό για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, η οποία αμφισβητεί την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου καθώς θεωρεί ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να  θέσει σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Έτσι, οι προσδοκίες είναι χαμηλές για το αυριανό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Οι προτάσεις   που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολλές, αλλά συμβιβαστική λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα, με τον χειμώνα ήδη να δείχνει τα …δόντια του σε όλη την Ευρώπη και το αέριο να παίρνει και πάλι τον ανήφορο _ την Παρασκευή η τιμή αερίου στο TTF έκλεισε στα 146,95 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  

Ανάμεσα στις προτάσεις για το πλαφόν είναι και της Τσεχίας, η οποία …χαμηλώνει τον «κόφτη» στα    220 ευρώ από τα 275 ευρώ που προτείνει η Κομισιόν, καθώς και τον αριθμό των  ημερών που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του πλαφόν στις πέντε, από δύο εβδομάδες. Παράλληλα, νέα πρόταση ομάδας κρατών μελών προτείνει όριο στα 220 ευρώ/ MWh, υπό την προϋπόθεση ότι  οι διαπραγματεύσεις να γίνονται πάνω από αυτήν την τιμή για πέντε ημέρες και να είναι κατά 35 ευρώ/MWh υψηλότερη από τον μέσο όρο  τιμών άλλων διεθνών χρηματιστηρίων ενέργειας. «Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις η  στάση της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Η τελευταία   αντιπρότεινε επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για αποθήκευση.
 
Σε κάθε περίπτωση έξι ευρωπαϊκές χώρες (η Αυστρία, η Δανία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία και η Ολλανδία), όπως υποστηρίζει δημοσίευμα του Reuters, δεν πρόκειται να δεχτούν περαιτέρω μείωση της τιμής του πλαφόν και διαφωνούν στην πρόταση της τσεχικής προεδρίας για όριo στα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η ομάδα των έξι, στηρίζει την αρχική πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και δεν δέχεται οποιαδήποτε μείωση κάτω από το συγκεκριμένο όριο. Ως αιτιολογία προβάλουν την πάγια θέση τους ότι η επιβολή πλαφόν θα οδηγήσει τους προμηθευτές αερίου σε άλλες αγορές εκτός ΕΕ όπου οι τιμές θα διαμορφώνονται ελεύθερα.
 
Παρόλα αυτά ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, σύμφωνα με δημοσίευμα του  πρακτορείου ΑΠΕ-ΜΠΕ, προ ημερών στο περιθώριο συνεδρίου, ανέφερε ότι η πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα διασφαλίζει χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, παραμένει στο τραπέζι, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν το πετύχουμε».