Παρά τις απειλές ότι θα πλήξει τον Παρθενώνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν  εδήλωσε ότι «θα ξεκινήσει την οικοδόμηση του αιώνα της Τουρκίας, το 2023». Αλλά με πληθωρισμό 84,4% τον περασμένο μήνα στην Τουρκία , με τις Αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος του επιστηθίου φίλου Σιτκί Αγιάν - δεν είναι η πρώτη φορά που τον αγγίζουν -  και κυρίως, με την στροφή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ που έπαυσαν να θεωρούν

τρομοκρατική οργάνωση την Κουρδική πολιτοφυλακή ΥΡG -παρακλάδι του Εργατικού κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) – ο Ερντογάν δεν θα προλάβει να δει τον πληθωρισμό μειούμενο και να  χρησιμοποιήσει βαλλιστικό πύραυλο «Ταϊφούν» εις βάρος της Ελλάδος. Καθόλου βέβαιον, ο 21ος αιών θα είναι Τουρκικός κι όχι …Κουρδικός!

«Οι έπαινοι για των …Τούρκων τα ιδεώδη/ άστοχα πράγματα και κινδυνώδη» θα έλεγε παραφραζόμενος ο Αλεξανδρινός ποιητής (*) , για τά όσα έχει διαπράξει ο Ερντογάν μετά τo κίνημα  το 2016 έως σήμερα: Απεμάκρυνε την Τουρκία απ’ την Δύση , άνοιξε μέτωπα με όλες τις γειτονικές χώρες .Εμποδίζει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ με συμμετοχή της Φινλανδίας και Σουηδίας και κυρίως, με τη βιτριολική ρητορεία του κατά της Ελλάδος έχει συσπειρώσει Αμερική, Γαλλία, Αίγυπτο και Ισραήλ. Ούτε ένα στήριγμα στην εξωτερική του πολιτική δεν πέτυχε πλην της ανυπάρκτου κυβερνήσεως της Λιβύης.

Ακόμη κι ο Πούτιν αποδοκιμάζει τυχόν νέα εισβολή της Τουρκίας στην Συρία ενώ στο εσωτερικό της χώρας του Ερντογάν, οι προηγηθείσες επιτυχίες στην οικονομική ανάπτυξη, κατέληξαν σε καταστρεπτικές ιδεοληψίες, όπως η περικοπή των επιτοκίων εν μέσω πληθωριστικής καταιγίδος.

«Οι θεουργίες κι επισκέψεις στην Αγιασοφιά /οι ενθουσιασμοί για τη «Γαλάζια Θάλασσα» και το Λιβυκό, παράνομο σύμφωνο». Οι επανασυνδέσεις με πρώην συνεργάτες  (Αίγυπτο, Ισραήλ) όλα αυτά ουδέν απέφεραν αποτέλεσμα.

Αντίθετα , κινητοποίησαν τους Γάλλους που εξοπλίζουν την Ελλάδα με αεροπλάνα και βαπόρια και έκαμαν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υποπτεύεται ότι ο Ερντογάν «θα βομβαρδίσει τους Αμερικανούς πεζοναύτες - τη ραχοκοκαλιά των υποστηριζόμενων απ’ τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων». (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  9.12.22) .

-Α, οι συμβουλεύσαντες αυτόν, Τσαβούσογλου, Ακάρ, Σοϊλού και λοιποί Καπαδόκηδες, δεν ήσαν διόλου συνετοί.

Πράγματι , παράγινε η ιστορία αυτή και πρέπει  εξ άπαντος να παύσει ο θόρυβος. Ο Ερντογάν πηγαίνει πάλιν αναγνώστης στο Μπλου Τζαμί, όπου μεγαλοφώνως διαβάζει το Κοράνι και προετοιμάζει  αυλαία της εποχής του.

 

(*) Παράφραση του ποιήματος «Ιουλιανός εν Νικομηδεία». Κ.Π. Καβάφη