Η Helleniq Energy Αποδέχεται την Έκτακτη Φορολόγηση των Κερδών της - Στα Περίπου 300-350 εκ. Ευρώ η Επιβάρυνση

Η Helleniq Energy Αποδέχεται την Έκτακτη Φορολόγηση των Κερδών της - Στα Περίπου 300-350 εκ. Ευρώ η Επιβάρυνση
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 20 Δεκεμβρίου 2022 - 11:09

Τα διυλιστήρια καλούνται να καταβάλουν πλέον, ένα πόσο κοντά στα 650 εκατ. ευρώ, ως φόρο υπό μορφή έκτακτης εισφοράς, για τα κέρδη που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Σε συνάντηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε την οδηγία για τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, λέγοντας πως αφενός οι αρμόδιες αρχές δεν έλαβαν υπόψη ότι ο συγκεκριμένος κλάδος στη χώρα μας είναι κατεξοχήν εξαγωγικός που σημαίνει ότι συνεισφέρει καθοριστικά στην οικονομία, την απασχόληση και τις επενδύσεις και 

αφετέρου ότι φορολογούν, στην ουσία, τα υποχρεωτικά αποθεματικά ασφαλείας των εταιρειών. Εξήγησε δε ότι αυτά τα αποθέματα παρουσιάζουν διακυμάνσεις ως προς την αποτίμησή τους κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες διύλισης να εμφανίζουν λογιστικά κέρδη ή ζημιές, ανάλογα με την τιμή του προϊόντος στην αγορά. «Αυτά τα λογιστικά κέρδη αποφασίστηκε να φορολογηθούν, κάτι που αποτελεί αρνητική εξέλιξη», τόνισε. 

Σε ερώτηση του energia.gr για το εάν η φορολόγηση των κερδών του Ομίλου είναι πιθανό να οδηγήσει σε κάποια μορφής αναπροσαρμογή της εταιρικής στρατηγικής, ο κ. Σιάμισιης είπε κατηγορηματικά πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, εφόσον η κερδοφορία της Helleniq Energy διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα. Μίλησε όμως για τις επιπτώσεις από την “έκτακτη εισφορά” στον Όμιλο και υποστήριξε ότι θα επηρεαστεί τόσο η μερισματική πολιτική όσο και οι επενδύσεις. «Εάν δεν προέκυπτε η έκτακτη φορολόγηση, οι επενδύσεις θα απογειώνονταν με δεδομένα τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα του 2022», είπε χαρακτηριστικά. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τους υψηλούς τόνους που ακολούθησαν το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, σήμερα, τα διοικητικά στελέχη των εταιρειών διύλισης στη χώρα μοιάζουν να έχουν αποδεχθεί, έστω με ενστάσεις, την νέα πραγματικότητα και παραδέχονται ότι πρόκειται για απόφαση της Ε.Ε.  αλλά και το πλαίσιο πολιτικής της Κυβέρνησης που αφορά στη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται από τις υψηλές τιμές στην ενέργεια.

Ο κ. Σιάμισης διευκρίνησε όμως ότι οι αρχικές αρνητικές τοποθετήσεις του οφείλονταν στο γεγονός ότι ο φόρος που αποφάσισε η Επιτροπή, επιβάλλεται σε ευρωπαϊκές εταιρείες των οποίων η διύλιση συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των υπολοίπων δραστηριοτήτων τους, κάτι που σημαίνει ότι το κέρδος που αποκομίζουν δεν είναι σαφές από ποιες εξ αυτών προέρχεται.

Ο CEO του Ομίλου αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που έχει αναλάβει τους τελευταίους μήνες η Helleniq Energy η οποία, όπως τόνισε, έχει επιστρέψει ένα σημαντικό ποσό από την υψηλή κερδοφορία της το τρέχον έτος, στην κοινωνία, και το αιτιολόγησε ως λογική και επόμενη κίνηση εκ μέρους των εταιρειών του κλάδου να συνεισφέρουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους. 

«Όταν έχεις καλές χρονιές οφείλεις να βοηθάς και να στηρίζεις την κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά,  για να θυμίσει πως πριν από δύο χρόνια τα ΕΛΠΕ ενέγραψαν ζημίες ύψους 500 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19.

Όπως είπε το πρόγραμμα «Κύμα Ζεστασιάς» με το οποίο χορηγείται δωρεάν πετρέλαιο στις ευάλωτες και πολύτεκνες οικογένειες, μαζί με τις εκπτώσεις στα καύσιμα και τις ειδικές τιμές που προσφέρθηκαν το καλοκαίρι στους ακτοπλόους και τα νησιά, αντιστοιχούν σε ένα ποσό μεταξύ 30- 50 εκατ. ευρώ για το 2022.

Σημειώνουμε ότι η έκτακτη φορολόγηση αναμένεται να επιβληθεί στις αρχές του 2023 για τα κέρδη της χρήσης του 2022, και με συντελεστή 33%.

Τέλος, Αναφερόμενος στην επιβολή ανώτατης τιμής στην τιμή του φυσικού αερίου, ο CEO του Ομίλου μίλησε για θετική εξέλιξη της οποίας η αποτελεσματικότητα θα φανεί, όμως, στην πράξη αν και δεν παρέλειψε να επισημάνει πως τα 180 ευρώ δεν αποτελούν σε καμία περόπτωση μια χαμηλή τιμή. «Μη ξεχνάτε όμως ότι σε μια εμπορική συναλλαγή υπάρχουν δύο μέρη, όταν κάποιος λέει ότι θα αγοράσει στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αν ο άλλος δεν πουλάει σε αυτή την τιμή, τι θα γίνει;» αναρωτήθηκε.

Αναφέρθηκε ακόμη και στην περίπτωση της χώρας μας λέγοντας πως «μέσα στα στραβά της», διαθέτει πολλαπλές πηγές άντλησης ενέργειας και αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο, σε αντίθεση με την Κεντρική Ευρώπη που βρίσκεται σε  «τραγική κατάσταση», επειδή δεν μπορεί να προμηθευτεί εύκολα φυσικό αέριο από άλλες πηγές.

Όσον αφορά στις προβλέψεις του για το 2023, είπε ότι η Helleniq Energy θα συνεχίσει να καταγράφει εξαιρετικά αποτελέσματα χρήσης. Μπορεί τα νούμερα, να παρουσιάζουν σημεία κάμψης σε σύγκριση με το γ΄τρίμηνο, όπως είπε, αλλά σε κάθε περίπτωση, εξέφρασε αισιοδοξία ότι διυλιστήρια και υγρά καύσιμα θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από την την περίοδο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, αν και θα υπολείπονται σε  σχέση με το τρέχον έτος. Σε γενικές γραμές, ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι τα θετικά αποτελέσματα χρήσης αντικατοπτρίζονται και στις θυγατρικές του Ομίλου στο εξωτερικό ((Κύπρος, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία), οι οποίες, όπως ανέφερε, θα διπλασιάσουν την κερδοφορία τους στη τρέχουσα χρήση για να φτάσουν στα 100 εκ. ευρώ.

Προέβλεψε, ακόμη πτώση της ζήτησης για βενζίνη και άνοδο της ζήτησης για  πετρέλαιο θέρμανσης και τούτο, χάρη στις εκπτώσεις που προσφέρονται.