Μικρές μονάδες αντλησιοταμίευσης για αποθήκευση ενέργειας στις εκτάσεις των ανοιχτών ορυχείων λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία σχεδιάζει η ΔΕΗ. Οι λίμνες που δημιουργούνται εκεί (όσο οι εξορύξεις κάρβουνου εγκαταλείπονται, βάσει του σχεδίου απολιγνιτοποίησης) μπορούν να μετατραπούν σε υβριδικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας

Τις δυνατότητες αυτές διερευνούν η ΔΕΗ, μαζί με την αντίστοιχη κρατική εταιρεία της Πολωνίας PGE, οι οποίες συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα «ATLANTIS». Τις μελέτες έχουν αναλάβει τρία κορυφαία ευρωπαϊκά ιδρύματα, το Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών της Γερμανίας (GeoForschungs Zentrum), το Κεντρικό Μεταλλευτικό Ινστιτούτο της Πολωνίας (Glowny Instytut Gornictwa), το Πολυτεχνείο του Βερολίνου (Technische Universität Berlin) και το ελληνικό Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). 

Μετατροπή 

Οι μελετητές έχουν ξεκινήσει  ήδη, εδώ και έναν χρόνο, να συλλέγουν στοιχεία και να αξιολογούν τις τεχνικές δυνατότητες και την οικονομική σκοπιμότητα της μετατροπής των ανοιχτών ανθρακωρυχείων σε υβριδικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, με εφαρμογή τεχνολογιών αντλησιοταμίευσης, χρησιμοποιώντας την περίσσεια ενέργειας από το δίκτυο, αλλά και από σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ήδη δρομολογεί η ΔΕΗ. 

Την πρόθεση της επιχείρησης άλλωστε να επενδύσει στην αντλησιοταμίευση είχε εκφράσει από το 2020 ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Ιωάννης Κοπανάκης, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο για την πράσινη «στροφή» της επιχείρησης, με επίκεντρο την απολιγνιτοποίηση. Οπως είχε επισημάνει, στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας η ΔΕΗ σχεδιάζει, εκτός από συστήματα μπαταριών, τη δημιουργία μονάδων αντλησιοταμίευσης με αξιοποίηση της μορφολογίας που έχει προκύψει στα εξαντλημένα λιγνιτικά πεδία, όπου είναι εύκολο να δημιουργηθούν ταμιευτήρες για μικρά έργα. 

Ξεκίνησαν μελέτες 

Ετσι, οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με επικεφαλής τον διευθυντή Ερευνών δρα Νικόλαο Κούκουζα, ξεκίνησαν τις μελέτες σε πρώτη φάση στα ανοιχτά λιγνιτωρυχεία της Καρδιάς, ενώ αργότερα θα επεκταθούν και στα πεδία του Αμυνταίου. Στόχος τους είναι, μεταξύ άλλων, να τεκμηριώσουν την καταλληλότητα της χωροθέτησης των τεχνητών λιμνών (π.χ. ως προς την υψομετρική τους διαφορά) αλλά και της ποιότητας των υδάτων ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στους μηχανισμούς άντλησης που θα πρέπει να τοποθετηθούν για τη λειτουργία των έργων.

Τι είναι η αντλησιοταμίευση 

Η αντλησιοταμίευση επιτρέπει την αποθήκευση ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Η βάση της είναι δύο ταμιευτήρες υδάτων (είτε φυσικοί όπως λίμνες, ποτάμια, είτε τεχνητοί, π.χ. τεχνητή λίμνη). Οταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλή αλλά τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα παράγουν ρεύμα, τότε αντί η ενέργεια να μένει ανεκμετάλλευτη και να χάνεται, χρησιμοποιείται για να στείλει το νερό από τον κάτω στον πάνω ταμιευτήρα. Ετσι, όταν η ζήτηση είναι υψηλή και η προσφορά ενέργειας δεν επαρκεί, το νερό που συγκρατείται στην πάνω δεξαμενή αφήνεται να πέσει στην κάτω και μέσω μιας γεννήτριας να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

(από tovima.gr)