Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, στις οποίες το allazorevma.gr περιλαμβάνει την κρατική επιδότηση των 221 ευρώ την μεγαβατώρα (για τον Δεκέμβριο), αυξήθηκαν από -171,17 σε -154,17 ευρώ την μεγαβατώρα – έγιναν δηλαδή λιγότερο πιστωτικές. Αποτέλεσμα της τρίτης στην σειρά μείωσης της επιδότησης μετά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Ο Δείκτης Ανταγωνιστικών Τιμών Ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ μειώθηκε από 401,86 σε 383,52 ευρώ την μεγαβατώρα. Οι τιμές των εναλλακτικών παρόχων κυμάνθηκαν από 313,46 έως 425,16 με μέσο όρο τα 378,59 ευρώ την μεγαβατώρα μειωμένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (399,53). Συνολικά, σε 12μηνη βάση (12/21-11/22), η μέση τιμή των εναλλακτικών παρόχων (πριν τις επιδοτήσεις) αυξήθηκε κατά 61% ενώ ο συνολικός δείκτης ανταγωνιστικών χρεώσεων που περιλαμβάνει και την ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 46%.
Στο πρώτο Πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη του κόστους της αγοράς και των τιμών των εναλλακτικών και της ΚΕΗ (γνωστής ως ΔΕΗ) τους τελευταίους 12 μήνες. Στον Δεύτερο Πίνακα παρουσιάζεται συνοπτικά το τι θα πλήρωναν οι καταναλωτές με και χωρίς την επιδότηση από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.
Τον Δεκέμβριο η χονδρική τιμή είχε απότομη και απρόσμενη αύξηση (+30%) σε σχέση με τον Νοέμβριο. Ο Δείκτης Τιμών Λιανικής έμεινε σταθερός γιατί μειώθηκε δραστικά το Μικτό Περιθώριο των Παρόχων. Τόσο οι Πάροχοι, όσο και το Κράτος έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για την χονδρική τιμή, με αποτέλεσμα τόσο οι τιμές όσο και η επιδότηση που είχαν προαναγγείλει να αποδειχθούν χαμηλότερες από όσο απαιτείτο για να καλυφθεί η άνοδός της. Το κακό δεν είναι τόσο μεγάλο γιατί οι Πάροχοι γνωρίζουν ήδη ότι τα κέρδη τους έχουν ήδη αναγορευθεί σε υπερκέρδη και θα φορολογηθούν σε κάθε περίπτωση με 90%. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η τιμή της ΚΕΗ (γνωστής ως ΔΕΗ) είναι για δεύτερο συνεχή μήνα υψηλότερη από τον μέσο όρο των εναλλακτικών παρόχων και σημαντικά υψηλότερη από την τιμή του φθηνότερου εναλλακτικού.