ΡΑΕ: Τα “Καλά» Παιδιά της Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας Πλήρωσαν τις Οφειλές τους

ΡΑΕ: Τα “Καλά» Παιδιά της Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας Πλήρωσαν τις Οφειλές τους
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 30 Δεκεμβρίου 2022 - 15:58

Συνολικά 11 εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος είχαν αποπληρώσει, ή διακανονίσει, έως το τέλος Οκτωβρίου, τις υποχρεώσεις τους προς τους Διαχειριστές Ενέργειας, όπως προβλέπεται από το σχετικό διακανονισμό

Όπως ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), οι εταιρείες αυτές είναι οι κάτωθι: ΔΕΗ Α.Ε., ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.-PROTERGIA, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε., BI.ΕΝΕΡ Α.Ε., ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε., ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., ΖΕΝΙΘ Α.Ε., ΘΩΜΑΣ ΣΟΥΜΠΑΣΗΣ ΜΕΠΕ, ΚΩΝΣΤ. Β. ΜΑΡΚΟΥ ΑΒΕΕ, και ΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.

Επίσης η ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε. έχει προβεί σε διακανονισμό του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών της και τηρεί, με τη σειρά της τους υφιστάμενους όρους διακανονισμού.

Σημειώνουμε ότι πρόκειται για ρυθμιζόμενες χρεώσεις που εξετάζει η ΡΑΕ και αφορούν σε Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που καταβάλλονται προς τον ΔΕΔΔΗΕ, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που καταβάλλεται προς τον ΔΑΠΕΕΠ, οι Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος, καθώς και οι Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου που αποτελούν τα έσοδα τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και του ΔΕΔΔΗΕ. 

Παράλληλα, η Ρυθιστική Αρχή Ενέργειας εξετάζει πλέον και τις μη-Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις, καθώς όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, αυτές συνυπολογίζονται από τους Προμηθευτές προκειμένου να διαμορφώσουν τη Χρέωση Προμήθειας που καταβάλλουν οι καταναλωτές, επειδή η μη καταβολή τους προκαλεί στρέβλωση στη αγορά, αλλοιώνει τον ανταγωνισμό και παραπλανά όσον αφορά στην πραγματική ανταπόκριση των εταιρειών στις υποχρεώσεις που έχουν, ως Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας. 

Στις μη ρυθμιζόμενες χρεώσεις εντάσσονται, μεταξύ άλλων, οι Χρεώσεις ΜΔΝ, Φωτοβολταϊκά στις Στέγες, ΜΜΚ ΑΠΕ, έκτακτη εισφορά του άρθρου 157 παρ. 2 του ν. 4759/2020 κλπ.

Τονίζεται ότι η απόφαση της Αρχής εδράζεται στην υπόθεση ότι η καταβολή των λοιπών, μη-Ρυθμιζόμενων Χρεώσεων θεωρείται εξίσου σημαντική με την καταβολή των αντίστοιχων Ρυθμιζόμενων, επειδή συνδέεται ευθέως με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και το δημόσιο συμφέρον.