Ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών Γκαμπριέλ Εσκομπάρ και ο  ειδικός εκπρόσωπος  στο ΝΑΤΟ  Μιροσλάβ Λάτζεακ επανήρχισαν τον «διάλογο» μεταξύ Πριστίνας, πρωτευούσης του Κοσσυφοπεδίου, και Βελιγραδίου, ύστερα από την απόσυρση των οδοφραγμάτων στα σύνορα των δύο περιοχών και την άρση της εγρήγορσης του Σερβικού στρατού, κατόπιν του τραυματισμού δύο Σέρβων από πυρά «Αλβανοφώνων» τα Χριστούγεννα και την ξυλοκόπηση ενός νεαρού Σέρβου από Αλβανούς.

Το σκηνικό επαναφέρει στην μνήμη την εμφάνιση το 1996 του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού (ΚLΑ) σ’ ένα χωριό της τότε επαρχίας της Σερβίας , του Κοσσυφοπεδίου, λίκνου του Σερβικού εθνικισμού, με το οποίον επεισόδιο άρχισε ο πόλεμος του ΝΑΤΟ με την Σερβία. Οι τρίμηνοι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εις βάρος των Σέρβων κατάφεραν να δημιουργήσουν το αυτόνομο κρατίδιο του Κοσσόβου, όπου κυριαρχεί το Αλβανικό στοιχείο.

Το ΝΑΤΟ, (δηλ. οι Αμερικανοί), η Ευρωπαϊκή Ένωση (Μπορέλ), η Σερβική και η Αλβανική κυβέρνηση (Βούτσιτς και Ράμα), κι ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας – όλοι εξεδήλωσαν αμέσως τις ανησυχίες για την κλιμάκωση της εντάσεως στο «Κόσσοβο» κι’ όπως πάντα, όπου υπάρχει αστάθεια εμφανίσθη κι ο Ερντογάν, προσφέροντας Τουρκικά  Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ) στον Κοσσοβάρο πρωθυπουργό, ενέργεια που επέσυρε την καταδίκη υπό της Σερβίας ότι η Τουρκία εξοπλίζει μία αυτόνομη περιοχή που στερείται επισήμως στρατού κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, το «Κόσσοβο».

-Ποίος όμως ενδιαφέρεται δια το διεθνές δίκαιο (ΔΔ) πλην της δύσεως; Το ΔΔ παραβιάζεται κατ’ εξακολούθησιν από την Ρωσία στην Ουκρανία, την Κίνα στα στενά της Ταϊβάν και την Τουρκία στην Μεσόγειο θάλασσα.

Εν τούτοις, η πολιτική και η δημογραφία έχουν επηρεασθεί στο παρελθόν στην Αλβανία, στη Σερβία, στα Σκόπια και στην χώρα μας, από την πρώτη επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο με μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμού. Ο Μπερίσα , ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γκληγκόροβιτς έπεσαν και εξ αιτίας της πολιτικής τους στην Αλβανία, στη Βόρειο Ήπειρο και στα Σκόπια αντιστοίχως.

Ελπίζεται ότι η νέα όξυνση των σχέσεων των Αλβανών και Σέρβων στη χώρα αυτή δεν θα γίνει το νέο «πιθάρι της Πανδώρας»(*) στα Βαλκάνια. Τα οποία, παρ’ ότι δεν «άξιζαν δύο Πομεράνους στρατιώτες» κατά τον Πρώσο καγκελάριο Μπίσμαρκ το 1885, σήμερα είναι πεδίο αντιπαραθέσεως της Αμερικής και Ρωσίας.

Η δεύτερη υποστηρίζει τους Σέρβους και οι Αμερικανοί  τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου ενώ ο Ερντογάν τους Τσάμηδες. Ζητεί να αποζημιωθούν από την Ελλάδα για τις περιουσίες που έχασαν όταν απεχώρησαν μαζί με την Γερμανική Βέρμαχτ, το 1944 , για τα εγκλήματα που διέπραξαν εις βάρος του Ελληνικού λαού.

 (*) Πιθάρι γεμάτο δυστυχίες για την ανθρωπότητα, όταν το αποσφράγισε η Πανδώρα , σύζυγος του Επιμηθέα που την έπλασε ο Ήφαιστος από πηλό, κατ’ εντολήν του Δία.