Η ενεργειακή κρίση αποτελεί χωρίς αμφιβολία το μείζον θέμα που στιγματίζει στην τρέχουσα περίοδο τον δημόσιο διάλογο και εμποδίζει  την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ο συνδυασμός αυξανόμενης ζήτησης και περιορισμένων πόρων αναγκάζει τις επιχειρήσεις να βρουν τρόπους μείωσης του ενεργειακού τους κόστους. Η αγορά ενέργειας είναι πολύπλοκη και μεταβάλλεται συνεχώς, εμποδίζοντας έτσι τις επιχειρήσεις από το να συμβαδίσουν με τις τελευταίες εξελίξεις

και τεχνολογίες, να κοστολογήσουν τα προϊόντα τους και να προγραμματίσουν τη λειτουργία τους. Παράλληλα, οι δείκτες Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG), επηρεάζουν τόσο το branding, όσο και την χρηματοοικονομική θέση μιας εταιρείας. Σε αυτό το σημείο αναλαμβάνει δράση η Velocity.

Η Velocity Energy Consulting είναι μια μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που ξεχωρίζει για την τεχνογνωσία της και το εξειδικευμένο λογισμικό που της επιτρέπει να προσφέρει προηγμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες στην αγορά ενέργειας. Επιπλέον σχεδιάζει και εφαρμόζει αποτελεσματικές στρατηγικές ESG, που θα ενισχύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κερδοφορία των εταιρειών αξιοποιώντας σύγχρονες πρακτικές. Επικεντρώνεται ειδικά στην ενέργεια και το περιβάλλον και δημιουργήθηκε από μια ομάδα έμπειρων επαγγελματιών που περιλαμβάνει μηχανικούς ενέργειας, οικονομικούς αναλυτές και περιβαλλοντικούς συμβούλους, με στόχο να βελτιώσει την αγορά και να βοηθήσει τις εταιρείες να επιτύχουν σε ένα δυναμικό ενεργειακό τοπίο μέσω των καινοτόμων λύσεων της.

Επιχειρήσεις όπως αλυσίδες καταστημάτων, ξενοδοχεία και βιομηχανικές μονάδες μπορούν να επωφεληθούν από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχει η Velocity, ώστε να μετριάσουν τους οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Με το εξειδικευμένο σύστημα λήψης αποφάσεων της εταιρείας, οι επιχειρήσεις μπορούν να καθορίσουν τη βέλτιστη στιγμή για την προ-αγορά ενέργειας ή την αλλαγή προμηθευτή με βάση τα δεδομένα κατανάλωσης, τον προϋπολογισμό και τις τάσεις της αγοράς ενέργειας. Αυτό τους επιτρέπει να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τον ενεργειακό τους εφοδιασμό.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που εμπιστεύονται τη Velocity, χαράσσουν στρατηγική για τη δημιουργία του βέλτιστου χαρτοφυλακίου λύσεων ενεργειακού εφοδιασμού του συνόλου των ενεργειακών τους πόρων (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, υγραέριο και άλλα ορυκτά καύσιμα), με συνεχή παρακολούθηση των συμβάσεων προμήθειας, ώστε να αναπροσαρμόζονται εγκαίρως ανάλογα με τις συγκυρίες. Ειδικά για την ηλεκτρική ενέργεια, η Velocity έχει τη δυνατότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να παρέχει υπηρεσίες νομικής και τεχνικής υποστήριξης για τη σύναψη διμερών συμβολαίων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με πράσινους παραγωγούς. Η υπηρεσία αυτή συμπληρώνεται με τη διενέργεια κλειστών δημοπρασιών PPAμε τη μέθοδο της βέλτιστης προσφοράς, αποκλειστικά για τους πελάτες της.

Πρώτη η Velocity, μέσω του δικού της λογισμικού προσφέρει υπηρεσίες και λύσεις ελέγχου και ανάλυσης δεδομένων, καλύπτοντας έτσι τις διαχειριστικές ανάγκες του ενεργειακού χαρτοφυλακίου μιας επιχείρησης. Τόσο σε επίπεδο μεγεθών, όσο και σε επίπεδο τιμολογίων, η εταιρεία παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες συμβουλευτικής στον έλεγχο, τη διαχείριση και την πρόβλεψη ζήτησης ενέργειας, με τελικό σκοπό τη βελτιστοποίηση του μείγματος στο ελάχιστο και σταθερότερο δυνατό κόστος.

Τέλος, η εταιρεία αξιοποιεί τη γνώση και την εμπειρία των στελεχών της, ώστε να οδηγήσει οποιαδήποτε επιχείρηση στην υιοθέτηση στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης, παρέχοντας data-driven λύσεις στην ενσωμάτωση παραγόντων ESG. Η βιωσιμότητα αποτελεί σήμερα μονόδρομο για τις επιχειρήσεις που θέλουν να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Μέσα από αυτοματοποιημένες διαδικασίες, η Velocity εξάγει τα δεδομένα, τις ποιοτικές/ποσοτικές αναλύσεις και την πορεία μεταβολής των δεικτών ESG σε ετήσιες εκθέσεις βιωσιμότητας σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές.

capital.gr