Επιστολή 11 ΜΚΟ προς Σκρέκα: «Προσχηματική η Δημόσια Διαβούλευση για Νέο Ν/Σ για τις ΑΠΕ» – Ζητούν Παράταση Ενός Μηνός

Επιστολή 11 ΜΚΟ προς Σκρέκα: «Προσχηματική η Δημόσια Διαβούλευση για Νέο Ν/Σ για τις ΑΠΕ» – Ζητούν Παράταση Ενός Μηνός
energia.gr
Σαβ, 25 Φεβρουαρίου 2023 - 14:00

Έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Greenpeace και η WWF, καταγγέλλουν, σε κοινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι η δημόσια διαβούλευση για το πρώτο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο μετά το νόμο-πλαίσιο για το περιβάλλον είναι προσχηματική

Μάλιστα, τη χαρακτηρίζουν «δημόσια διαβούλευση-εξπρές», καθώς  αρμόδιοι φορείς και πολίτες θα έχουν στη διάθεση τους μόλις 4 ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του σαββατοκύριακου και της Καθαρής Δευτέρας, για να μελετήσουν τα 16 κεφάλαιά του και τα 143 άρθρα του και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. «Αυτό δεν είναι διάλογος», όπως υπογραμμίζουν στην κοινή επιστολή τους προς τον Κ. Σκρέκα και ζητούν παράταση των προθεσμιών, τουλάχιστον ενός μηνός.

Αναλυτικά η επιστολή των 11 περιβαλλοντικών οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

ΠΡΟΣ
κ. Κώστα Σκρέκα, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2023

Θέμα: Κοινό αίτημα περιβαλλοντικών ΜΚΟ για παράταση των προθεσμιών της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος».

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με μεγάλη έκπληξή μας, οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις, πληροφορηθήκαμε από την κεντρική ιστοσελίδα διεξαγωγής των δημοσίων διαβουλεύσεων (opengov.gr) ότι σήμερα νωρίς το πρωί τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο σας το σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος»1, με προθεσμία υποβολής σχολίων από το ενδιαφερόμενο κοινό την 28η Φεβρουαρίου 2023. Το εκτενές αυτό σχέδιο νόμου των 16 επιμέρους μερών/κεφαλαίων και των 143 άρθρων αφορά σε μία πληθώρα κρίσιμων ενεργειακών και περιβαλλοντικών ζητημάτων που επηρεάζουν άμεσα το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας.

Η εξαιρετικά σύντομη προθεσμία των τεσσάρων (4) ημερών (συμπεριλαμβανομένου σαββατοκύριακου και ημέρας επίσημης αργίας) που θέσατε στο ενδιαφερόμενο κοινό υπολείπεται δραματικά της προθεσμίας των δύο (2) εβδομάδων που τάσσει ο νόμος, δίχως να παρέχεται οιαδήποτε τεκμηρίωση στις συνοδευτικές αναλύσεις συνεπειών ρύθμισης για την ανάγκη σύντμησης της προθεσμίας αυτής2.

Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικά περιορισμένο διάστημα της διαβούλευσης που υπολείπεται κατά πολύ των δύο (2) εβδομάδων, θεωρούμε ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποστηριχθεί ότι το υπουργείο σας επιθυμεί την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με την κοινωνία.

Δυστυχώς, η επιλογή αυτή επιβεβαιώνει μία επαναλαμβανόμενη πρακτική του υπουργείου σας παρόλη τη σοβαρότητα των θεμάτων που αφορούν τα σχέδια νόμου αρμοδιότητάς σας3.

Για τον λόγο αυτό, σας καλούμε να παρατείνετε άμεσα την καταληκτική ημερομηνία της δημόσιας διαβούλευσης παρέχοντας επαρκή χρόνο  τουλάχιστον ενός μηνός στο ενδιαφερόμενο κοινό προκειμένου να επεξεργαστεί και να σχολιάσει το προτεινόμενο σχέδιο νόμου.

Με τιμή,

Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις
1. ΑΝΙΜΑ
2. ΑΡΧΕΛΩΝ
3. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
4. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
5. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
6. Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
7. Καλλιστώ - Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση
8. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
9. Greenpeace
10. MEDASSET
11. WWF Ελλάς

1 http://www.opengov.gr/minenv/?p=13121
2 Αρθ. 61 παρ. 2 και 3 του ν. 4922/2019 (Α ́ 133) για το Επιτελικό Κράτος.
3 Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο προηγούμενα αιτήματα του WWF Ελλάς προς το υπουργείο σας για έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με την κοινωνία σχετικά με σχέδια νόμου ευρείας θεματολογίας:
https://www.wwf.gr/shmeio_gnosis/politiki/?uNewsID=1356116 και
https://www.wwf.gr/shmeio_gnosis/politiki/?uNewsID=9091966