Η σιδηροδρομική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους -κυρίως νέους και φοιτητές- θα αλλάξει πιθανότατα τα σχέδια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει σε εκλογές στις 9 Απριλίου

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, νέοι διαδήλωσαν σε πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα ζητώντας δικαιοσύνη για την υπόθεση με το σύνθημα «στείλε μου μήνυμα όταν φτάσεις», ενώ η αστυνομία επικρίθηκε για τη χρήση δακρυγόνων εναντίον τους.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η τραγωδία θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τα σχέδιά του για την ημερομηνία των εκλογών στις 9 Απριλίου, καθώς θα συμπέσει με την 40ήμερη τελετή μνήμης για τα θύματα.

Πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή συζητούνται διάφορα σενάρια, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές μέχρι τον Ιούλιο, ενώ αναμένεται να χρειαστεί δεύτερος γύρος εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί με τον νέο εκλογικό νόμο.

Η Νέα Δημοκρατία (ΕΛΚ) προηγείται μέχρι στιγμής σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Όμως, η σιδηροδρομική τραγωδία αναμένεται να έχει σημαντικό εκλογικό αντίκτυπο.

Μια καθυστερημένη συγγνώμη και μια «παράνομη» πρόσληψη

Έπειτα από σφοδρή κριτική για προηγούμενη δήλωσή του που απέδιδε την τραγωδία «κυρίως σε ανθρώπινο λάθος», ο Μητσοτάκης ζήτησε τελικά «συγγνώμη» την Κυριακή σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Ως πρωθυπουργός, οφείλω σε όλους, αλλά πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων, μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια. Γιατί, πράγματι, στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς.», ανέφερε.

Υποσχέθηκε επίσης να παρουσιάσει σύντομα νέα μέτρα ασφαλείας για τους σιδηροδρόμους και να αναζητήσει κονδύλια από την ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού συστήματος της χώρας.

«Η συγγνώμη του άργησε πέντε ημέρες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ (Ευρωπαϊκή Αριστερά), προσθέτοντας ότι ακόμη και σε αυτή την τραγική στιγμή, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες του έναντι των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Δεν ήταν μόνο ο Έλληνας πρωθυπουργός που ζήτησε συγγνώμη για την τραγωδία, αλλά και οι δημοσιογράφοι.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών ζήτησε συγγνώμη που δεν κάλυψε σωστά τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και υποσχέθηκε να αλλάξει στάση στο μέλλον.

«Η τραγωδία αναδεικνύει, με τον πιο οδυνηρό τρόπο αυτή τη φορά, τα δομικά προβλήματα που ταλανίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ», αναφέρει η Ένωση.

Εν τω μεταξύ, ο σταθμάρχης, ο οποίος φέρεται να έκανε το λάθος που οδήγησε στο φονικότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας, κατηγορήθηκε και τέθηκε υπό κράτηση την Κυριακή.

Ο 59χρονος αντιμετωπίζει την ποινική κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας της κυκλοφορίας, που επισύρει ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης.

Ωστόσο, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε έγγραφα που υποστηρίζουν ότι ο σταθμάρχης είχε εξ αρχής προσληφθεί παράνομα σε αυτή τη θέση.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι το όριο ηλικίας για την κενή θέση ήταν τα 48 έτη και ότι ο ίδιος είχε ξεπεράσει αυτή την ηλικία όταν προσλήφθηκε.

«Το μόνο που μένει στην κυβέρνηση να απαντήσει στον ελληνικό λαό είναι ποιος πολιτικός-κυβερνητικός παράγοντας ώθησε και επέβαλε την παράνομη πρόσληψη του σταθμάρχη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η EURACTIV αποκάλυψε ήδη από την Παρασκευή ότι ο εισαγγελέας της ΕΕ είχε ξεκινήσει έρευνα σχετικά με σύμβαση για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης στα ελληνικά τρένα και την τηλεματική. Αν αυτό ήταν λειτουργικό και σε εφαρμογή, μια τέτοια τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

«Στείλτε μου μήνυμα όταν φτάσεις»

Καθώς οι πολιτικοί τσακώνονται για το ποιος φταίει, η οργή στην ελληνική κοινωνία μεγαλώνει.

Χιλιάδες νέοι βγήκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας το Σαββατοκύριακο, ζητώντας δικαιοσύνη στην υπόθεση.

Ο θυμός αυξήθηκε ακόμη περισσότερο όταν τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα σε νεαρούς διαδηλωτές την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας.

Το κύριο σύνθημά τους ήταν «Στείλε μου μήνυμα όταν φτάσεις», ένα γραπτό μήνυμα που έστειλε ένας γονέας σε μαθητή που επέβαινε στο μοιραίο τρένο και δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από μηνύματα κατά της κυβέρνησης. Ένας γονέας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει:

«Οι νέοι που δεν στείλαμε στο εξωτερικό, μπήκαν στο τρένο για να πάνε να σπουδάσουν. Όσοι επέζησαν πήγαν να διαμαρτυρηθούν για εκείνους που πέθαναν και άσκησαν βία εναντίον τους».

Μια τραγική ειρωνεία

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής  είχε εγγυηθεί την ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Μάλιστα, σε ερώτηση της αντιπολίτευσης σχετικά με την ασφάλεια των τρένων, απάντησε ενώπιον της βουλής:

«Είναι ντροπή που θέτετε θέματα ασφάλειας και θα ήθελα να ανακαλέσετε αμέσως […] διασφαλίζουμε την ασφάλεια».

Εξάλλου, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν έγγραφα που υπέβαλε ο σύλλογος εργαζομένων στα τρένα στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) μήνες πριν από την τραγωδία, προειδοποιώντας για τα κενά ασφαλείας και τον κίνδυνο ατυχήματος.

Ο ΟΣΕ απάντησε με νομική ειδοποίηση τονίζοντας ότι οι κατηγορίες ήταν «αβάσιμες».

(από euractiv.gr)