Ηλιακοί Θερμοσίφωνες: Στο 35% η Επιδότηση με Πλαφόν 770 Ευρώ - Δικαιούχοι και Κριτήρια για Φωτοβολταϊκά στη Στέγη

Ηλιακοί Θερμοσίφωνες: Στο 35% η Επιδότηση με Πλαφόν 770 Ευρώ - Δικαιούχοι και Κριτήρια για Φωτοβολταϊκά στη Στέγη
energia.gr
Τρι, 7 Μαρτίου 2023 - 08:16

Με επιδότηση 35% και πλαφόν τα 770 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ θα «τρέξει», το πρόγραμμα για την επιδότηση εγκαταστάσεως  ηλιακών θερμοσιφώνων  καλύπτοντας ένα σημαντικό ποσοστό για την αγορά και εγκατάσταση του θερμοσίφωνα. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή ανοίγοντας 

το δρόμο για να δημοσιευθεί η σχετική υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ, η οποία θα ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες.

Συμφώνως προς τον σχεδιασμό των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών  οι αιτήσεις για το πρόγραμμα που θα επιδοτεί την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό προβλέπεται  να ξεκινήσουν εντός Μαρτίου ενώ  οι αγορές των επιδοτούμενων ηλιακών θερμοσιφώνων θα μπορούν να γίνονται έως και τις 27 Ιουλίου. Η πληρωμή των επιδοτήσεων θα ολοκληρωθεί έως 31 Δεκεμβρίου. 

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικώς, σημειώνεται ότι ένας ηλιακός θερμοσίφωνας 120 λίτρων κοστίζει περίπου 700 με 800 ευρώ, κόστος το οποίο αυξάνεται και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.500 ευρώ για την τοποθέτηση και τις σωληνώσεις, που θα χρειαστούν ώστε να συνδεθεί με το διαμέρισμα πολυκατοικίας ή με την κατοικία.

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια και προτεραιοποίηση, δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος υποβολής της αίτησης σε περίπτωση ισοβαθμίας. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα τα κοινωνικά κριτήρια έχουν    ως εξής:

  • ΑΜΕΑ 31%,
  • Μονογονεϊκές οικογένειες 31%,
  • Εξαρτώμενα μέλη 38%
  • Λαμβάνεται υπόψη η συνολική σταθμισμένη βαθμολογία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με την σειρά προτεραιότητας:
  • Κ1 (ΑΜΕΑ)
  • Κ2 (Μονογονεϊκές)
  • Κ3 (αριθμός εξαρτώμενων τέκνων)

Αν παραμένει η ισοβαθμία, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υποβολής της αίτησης. 

Από κει και πέρα αναλόγως προς την  ζήτηση που θα υπάρξει από τις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες θα εξαρτηθεί εάν θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν και άλλα νοικοκυριά, λαμβάνοντας υπόψιν άλλα κριτήρια που ενδεχομένως να είναι και εισοδηματικά, στα πρότυπα περίπου του προγράμματος «Ανακαινίζω - Αλλάζω Συσκευή».

Παράδειγμα 

Για παράδειγμα μια 4μελής οικογένεια:

Εάν έχει ηλεκτρικό θερμοσίφωνα 80lt καταναλώνει ετησίως 3.650 KWh

Με ηλιακό 160lt θα καταναλώνει ετησίως 1.245KWh

Άρα έχει ετήσιο κέρδος 2.405 KWh

Φωτοβολταικά στην στέγη

Εντός Μαρτίου θα «τρέξει» και το πρόγραμμα των Φωτοβολταϊκών στην στέγη προκειμένου 250.000 νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες-κτηνοτρόφοι και μικρές επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν σε στέγες ή ταράτσες φωτοβολταϊκά με μπαταρία. Συμφώνως προς τις  αρχικές εκτιμήσεις, οι οικιακοί καταναλωτές θα κινηθούν στους 120.000, οι αγρότες στους 90.000 και οι επιλέξιμες επιχειρήσεις στις 90.000 με τον προκαταρκτικό προϋπολογισμό να προβλέπει εγκεκριμένα κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να αυξηθούν στην πορεία του προγράμματος.

Προτεραιότητα θα δοθεί στα νοικοκυριά και σε δεύτερη φάση θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα μικρές επιχειρήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφοι. Οι δικαιούχοι δεν θα επιλεγούν με βάση τα εισοδηματικά τους κριτήρια, αλλά με τη μέθοδο την προτεραιοποίησης, όπως έγινε και με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μια ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως για παράδειγμα εκείνα που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

 Το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών αναμένεται να τρέξει με bonus επιδότησης για όσους επιλέξουν να τοποθετήσουν και μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιδότηση αναμένεται να κυμανθεί στο επίπεδο του 30% - 40%. Ωστόσο, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για όσους επιλέξουν να συνδυάσουν το φωτοβολταϊκό με μπαταρία αποθήκευσης: Σε αυτή την περίπτωση η επιδότηση αναμένεται να είναι στο 60%. Έτσι θα καλύπτεται το μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού κόστους της δαπάνης για τα φωτοβολταϊκά.

Πιο αναλυτικά, εκτιμάται πως:

  • για τους οικιακούς καταναλωτές οι επιδοτήσεις θα δοθούν μόνο σε φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρία.
  • η ενίσχυση θα καλύπτει πλήρως το κόστος της μπαταρίας και ένα ποσοστό από το φωτοβολταϊκό σύστημα
  • οι επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρίες θα δοθούν μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά
  • οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) θα λάβουν επιδότηση 60%
  • για επιχειρήσεις και αγρότες θα υπάρχει πλαφόν επιδότησης έως 40%, ενώ τα φωτοβολταϊκά δεν θα χρειάζεται να συνοδεύονται από μπαταρίες

Στην περίπτωση επιδότησης αγροτών, τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα λειτουργούν με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). 

Η μεθοδολογία ένταξης αναμένεται να ακολουθεί το μοντέλο του Εξοικονομώ. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια αλλά η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με προτεραιοποίηση.

Επίσης, οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων και φωτοβολταϊκών στέγης έως 10 kW για ενεργειακό συμψηφισμό που μπορεί να συνδυάζουν και συστήματα αποθήκευσης μπορούν να συνδέονται στο δίκτυο έχοντας να αντιμετωπίσουν, πλέον, λιγότερη γραφειοκρατία και πιο γρήγορες διαδικασίες ενώ το Τέλος Σύνδεσης, που καλύπτει τα  διαχειριστικά έξοδα αξιολόγησης και το κόστος σύνδεσης ανέρχεται στα 370 €.

Επιπλέον,  εξακολουθεί να ισχύει ότι ο ηλεκτρικός χώρος δεσμεύεται υπέρ του παραγωγού από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της σύμβασης για 12 μήνες για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο, αν δεν απαιτούνται εργασίες σε υποσταθμούς υψηλή ή μέσης τάσης και για 24 μήνες αν χρειάζονται εργασίες κατασκευής νέου Υποσταθμού ή η επέκτασης παλιού σταθμού υψηλής ή μέσης τάσης.