«Ομοβροντία», αλλά για… λάθος λόγους, δέχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος για το προεκλογικό νομοσχέδιο-σκούπα. Η κριτική εστιάζεται σχεδόν αποκλειστικά στην υπαγωγή των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων για τα νερά στη ΡΑΕ, ενώ ο κύριος κορμός του σχεδίου νόμου αποτελείται από πλήθος προβληματικών –και ενίοτε «φωτογραφικών»– ρυθμίσεων που υποβαθμίζουν περαιτέρω την περιβαλλοντική προστασία και εντείνουν το πολεοδομικό χάος. Η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα

Χθες, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής έγινε η 2η ανάγνωση του σχεδίου νόμου, με συζήτηση επί των άρθρων. Οπως ανακοινώθηκε, η ψήφιση του σχεδίου νόμου (που ήταν προγραμματισμένη για αύριο) αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα αφού προηγηθούν δύο ημέρες συζήτησης. Προφανώς αυτή η απόφαση ελήφθη προκειμένου να δοθεί χρόνος για κάποιες αλλαγές στο σχέδιο νόμου, οι οποίες ήδη κυοφορούνται.

Επίσης χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ (και δήμαρχο Τρικκαίων) Δημήτρη Παπαστεργίου, τον πρόεδρο της Ενωσης Δημοτικών Εταιρειών Υδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη και τον αντιπρόεδρο, δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη. Οι εκπρόσωποι των δύο φορέων έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν διευκρινίσεις ώστε να είναι «ξεκάθαρο» πως δεν είναι απώτερος στόχος η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ΥΠΕΝ προσέγγισε τις προηγούμενες ημέρες και η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (DG ECFIN), και αυτή για το θέμα της ΡΑΕ. Οπως φέρεται να επισημάνθηκε στο υπουργείο, το Ταμείο Ανάκαμψης ζήτησε χωριστές Αρχές για τα απορρίμματα και το νερό και όχι την ένταξή τους σε μια υφιστάμενη.

Αντίθετα, το περιβαλλοντικό – πολεοδομικό κομμάτι του σχεδίου νόμου δεν απασχόλησε τις κοινοτικές αρχές. Την Παρασκευή, επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, Medasset, WWF) εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους την απογοήτευσή τους για το νομοθέτημα. «Οι ρυθμίσεις αφορούν κρίσιμα ζητήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως, μεταξύ άλλων, η επιβάρυνση όλων των ζωνών προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000, η εκχέρσωση δασικών εκτάσεων, η υπέρμετρη παροχή κινήτρων τουριστικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σειρά αποσπασματικών πολεοδομικών ρυθμίσεων», αναφέρουν, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο νόμου «καταστροφικό».

Οπως ορθώς επισήμαναν οι οργανώσεις, το σχέδιο νόμου βρίθει προβληματικών διατάξεων: από την τροποποίηση (για πολλοστή φορά) της νομοθεσίας για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τις προνομιακές για τις τουριστικές επενδύσεις ρυθμίσεις (ειδικό καθεστώς για διάνοιξη δρόμων και οικοδομησιμότητα, δόμηση στα 30 μέτρα από τη θάλασσα κ.ά.), έως την «τακτοποίηση» των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων (προσπάθεια που έχει στο παρελθόν «κοπεί» από το ΣτΕ), την περαιτέρω ελάφρυνση των προστίμων για ρύπανση του περιβάλλοντος. Και διάφορες φωτογραφικές ρυθμίσεις, όπως την κατάργηση ειδικά για τις περιοχές οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων (ΠΟΤΑ) της απαγόρευσης που ίσχυε για την κατασκευή λιμενικών εγκαταστάσεων σε προστατευόμενες περιοχές, την κατά την κρίση του υπουργού τροποποίηση των ορίων των παραδοσιακών οικισμών και τον περαιτέρω εμπλουτισμό των (ήδη δεκάδων) εξαιρέσεων από τη νομοθεσία για την επένδυση στο Ελληνικό.

Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν χθες και στη Βουλή, με τους ειδικούς αγορητές των κομμάτων να κατηγορούν την κυβέρνηση για προεκλογικού χαρακτήρα παραχωρήσεις σε «ημετέρους». Να σημειωθεί ότι την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου υποστήριξαν μόνο οι βουλευτές της Ν.Δ., αντίθετοι ήταν οι βουλευτές ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 14/03/2023)