Το 50% της νέας ισχύος που θα προστεθεί στην Ελλάδα έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας έχει ως στόχο να κατασκευάσει η ΔΕΗ. Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ), κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, μιλώντας προ ημερών σε διαδικτυακή εκδήλωση του «The Energy Circle», αναφέρθηκε στη στρατηγική του ομίλου για επέκταση στα Βαλκάνια, με έμφαση στις αγορές της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας στον κλάδο της «πράσινης» ενέργειας. Έχει άλλωστε προηγηθεί η δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά, έναντι συνολικού τιμήματος 1,26 δισ. ευρώ, από τη ΔΕΗ των περιουσιακών στοιχείων της ιταλικής Enel 

στη Ρουμανία. Επιπλέον στη Ρουμανία η ΔΕΗ έχει κατ΄αρχήν συμφωνία με την εταιρεία Μυτιληναίος για την ανάπτυξη, κατασκευή και αγορά ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων, ισχύος 210 MW τα οποία αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2024. Το μεγαλύτερο από αυτά δυναμικότητας130 MW, θα είναι έτοιμο για κατασκευή στις αρχές του 2023 ενώ για τα υπόλοιπα 80 MW η κατασκευή τους θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του έτους..
 
Ο όμιλος διαθέτει σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 11 GW (γιγαβάτ), με στόχο να κατασκευάσει τα 5 GW εντός της επόμενης πενταετίας.  Μάλιστα, σε αυτό το διάστημα, μαζί με τα  μεγάλα υδροηλεκτρικά που λειτουργεί ο όμιλος, το συνολικό δυναμικό πράσινης ενέργειας εν λειτουργία της ΔΕΗ υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει τα 10 GW.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε κοινοπραξία  με την  RWE Renewables αναπτύσσουν μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος έως 2 GW στην Ελλάδα, και επενδυτικής δαπάνης άνω του ενός δισ. ευρώ. Η ΔΕΗΑΝ διαθέτει μια διευρυμένη δεξαμενή έργων ΑΠΕ  με 4 GW να βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης, περί τα 2,2 GW να έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης και περίπου 1,8 GW έργων να έχουν λάβει περιβαλλοντικούς όρους. Σήμερα, η ΔΕΗ διαθέτει περισσότερα από 600 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, ενώ σε φάση κατασκευής βρίσκονται έργα συνολικής ισχύος άνω του 1 GW.  

Στις πράσινες επενδύσεις του ομίλου αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στους αναλυτές και σε ξένους επενδυτές. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο όμιλος προχωρά το επενδυτικό σχέδιο όσον αφορά στην ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα με έργα περίπου 600΄MW είτε σε λειτουργία είτε κατασκευασμένα, με στόχο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «να προσεγγίσουμε το 1GW περίπου μέχρι το τέλος του 2023». Ανέφερε επίσης ότι το 2024 η εγκατεστημένη ισχύς θα φτάσει τα 2,5 GW έως τα τέλη του έτους.

Παράλληλα, η ΔΕΗΑΝ «χτίζει» και χαρτοφυλάκιο σε έργα αποθήκευσης ενέργειας _ μόνο στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης έχει εξασφαλίζει άδειες αποθήκευσης για συνολική ισχύ περίπου 1 GW.