Δημιουργείται ο Δεύτερος Μεγαλύτερος Κατασκευαστικός Όμιλος Μετά την Συμφωνία Άκτωρ-Ιντρακάτ

Δημιουργείται ο Δεύτερος Μεγαλύτερος Κατασκευαστικός Όμιλος Μετά την Συμφωνία Άκτωρ-Ιντρακάτ
του Γιάννη Στεργίου
Δευ, 3 Απριλίου 2023 - 18:20

Νέοι ισχυροι παίκτες του εγχώριου επιχειρείν καθίστανται οι  εφοπλιστές  Δημήτρης Mπάκος και Γιάννης Kαϋμενάκης με τη συνδρομή του Αλέξανδρου  Εξάρχου  μετά  τα κυροφορούμενα  deals με Ακτωρα και Attica Bank.Εχοντας ξεκινήσει από τη ναυτιλία  και με παρουσία στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου  μέσω του Αστέρα Τριπόλεως, κατάφεραν με απανωτές κινήσεις να επενδύσουν στην ενέργεια

τις κατασκευές, τις τράπεζες και τα media “χτίζοντας” μεθοδικά  ένα σημαντικό πυλώνα στην επιχειρηματική σκηνή της χώρας. Το ευρύτερο επενδυτικό πλάνο τους στην  Ελλάδα, εστιάζει σε τομείς με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης όπως ο κλάδος των υποδομών, των ΑΠΕ, του Real Estate, του τουρισμού, της διαχείρισης απορριμμάτων.Ενα ερώτημα που απασχολεί την αγορά είναι ποιοι θα «τρέξουν» τις πολυσχιδείς δραστηριότητες του Ομίλου καθώς εάν εξαιρεθεί ο κατασκευαστικός κλάδος,είναι κοινό μυστικό ότι ειναι εξαιρετικα δυσκολη η εξευρεση ικανών και έμπειρων στελεχών.

Οι δύο εφοπλιστές αρχισαν να ενισχύουν την επιχειρηματική παρουσία τους σταδιακά από το 2016 στην λιανική ηλεκτρικής ενέργειας, ιδρύοντας τη Volton, που απέκτησε άδεια προμήθειας. Tον Mάρτιο του 2017 η Volton ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία ενώ δύο αργότερα  μεξαγόρασε το 100% της KEN του ομίλου Kαράτζη, ενισχύοντας το μερίδιό της στην αγορά. 

Μέσω της επενδυτικής εταιρείας Thrivest Holding Ltd απεκτησαν  ποσοστό 32,38% της Παγκρήτιας Τράπεζας το περασμένο φθινόπωρο ,καθιστώντας την εταιρεία τον μεγαλύτερο μετοχο της Τραπεζας.Το επενδυτικό σχήμα Thrivest των κ.κ. Μπάκου Καϋμενάκη και Εξάρχου αναμένεται να εισέρθει  δυναμικά  και στην Attica Bank και  να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς συμφωνήθηκε η πορεία εξυγίανσης της τράπεζας και είναι σε προχωρημένες συζητήσεις για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου. Προς το παρόν υπάρχει η συμφωνία συναντίληψης για την συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας –ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η απορρόφηση του ελληνικού βραχίονα της HSBC από την Παγκρήτια. Μάλιστα όπως δήλωσε ο κ. Εξάρχου στο Bloomberg οι σημερινοί μέτοχοι πρέπει να δεσμευτούν και να διασφαλίσουν ότι «το παρελθόν της Attica έχει τελειώσει» ώστε με επαρκή κεφάλαια «να κάνει μια νέα αρχή».

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι  το businessplan που έχει εκπονήσει η  Τhrivest   προβλέπει τη συγχώνευση της Attica Bank  με την Παγκρήτια και τη διενέργεια νέας αύξησης κεφαλαίου, το 2024, από το ενιαίο σχήμα, με στόχο την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού του και την εξασφάλιση χρηματοδότησης για πιστωτική επέκταση.

Eπέλαση στις κατασκευές

Το περασμένο καλοκαίρι η εταιρεία Winex Investments Limited, συμφερόντων των εφοπλιστών και του Αλέξανδρου Εξαρχου  απεκτησε τα  31,7% των μετοχών της κατασκευαστικής εταιρείας Intrakat .Πρόκειται για μία σημαντική κίνηση στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς οι νέοι επενδυτές είδαν  τις προοπτικές που ανοίγονται, τόσο στις υποδομές, όσο και στον τομέα της ενέργειας.

Το ενδιαφέρον των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου για την Intrakat, εκδηλώθηκε αμέσως μετά την αποχώρηση των εφοπλιστών από τον Ελλάκτωρα. Οι Μπάκος και Καϋμενάκης, πούλησαν στη Motor Oil, τη συμμετοχή τους στον Ελλάκτωρα (29,87%) κι αμέσως άρχισαν τις διαπραγματεύσεις με την Intrakat, εκφράζοντας ανοιχτά την πρόθεσή τους να επενδύσουν στον κατασκευαστικό κλάδο.   Η νέα διοίκηση ενίσχυσε με νέα κεφάλαια 100 εκατ. την Intrakat καλύπτοντας  τρύπες του παρελθόντος. Μέσω της αύξησης κεφαλαίου, η Winex ενίσχυσε το ποσοστό της στο 34,7%.  Με τα κεφάλαια σκοπεύουν να επιταχύνουν το επενδυτικό πλάνο, εξυπηρετώντας σημαντικές ευκαιρίες που αφορούν στους 5 στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης της Intrakat: Nέα και εκτελούμενα κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα AΠE, ΣΔIT και παραχωρήσεις, έργα Διαχείρισης Aπορριμμάτων καθώς και επενδύσεις σε Real Estate στην Eλλάδα και το εξωτερικό. 

Επόμενη κινηση-μάτ είναι η  εξαγορά της Άκτωρ  που θα οδηγήσει στη συγχώνευσή της με την Intrakat και στη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου στη χώρα, μετά την ΓΕΚ Τέρνα, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της τάξεως των 4 δισ ευρω. Οσον αφορά το τίμημα, πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξεως των 200-215 εκατ. ευρώ, στο οποίο εκτός από μετρητά θα περιλαμβάνεται και η κάλυψη οφειλών της «Ακτωρ» προς άλλες θυγατρικές της «Ελλάκτωρ», όπως επίσης και άλλες τυχόν υποχρεώσεις. 

H επέκταση στις AΠE θα αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης του ομίλου τα επόμενα χρόνια, και οι νέοι ιδιοκτήτες έδωσαν ήδη σαφή δείγματα γραφής, προχωρώντας σε εξαγορά χαρτοφυλακίου 500 MW φωτοβολταικών τον Σεπτέμβριο. Πλέον, η Intrakat έχει διαμορφώσει ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων AΠE ισχύος 1,8 GW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7 GW, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο ενεργειακό τοπίο.

Eισοδος στα media

Στις 21 Ιουλίου το εφοπλιστικό δίδυμο εξέδωσε ανακοίνωση για την απόκτηση του Action 24, με την οποία εισήλθαν και στην εγχώρια μιντιακή αγορά. To τοπικo αθηναϊκό καναλι,  εκπέμπει πανελλαδικά είτε μέσω streaming είτε μέσω των συνδρομητικών μπουκέτων της Nova και της Cosmote TV. Παράλληλα προχώρησε στην υπενοικίαση πολύωρου προγράμματος στο επίσης τοπικό αθηναϊκό κανάλι Attica TV. Η τελευταία  κίνησή τους ήταν η εξαγορά του   flash.gr ενώ επόμενος στόχος είναι η απόκτηση και ραδιοφωνικού σταθμού. Φημολογειται δε , οτι εχουν προχωρησει και σε καταρχην  συμφωνια εξαγορας ισχυρης εφημεριδας και site αλλα σε χρονο μετα των εκλογικων αναμετρησεων.

Ποιοι είναι

Εφοπλιστές με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οι Δ. Μπάκος και Ι. Καϋμενάκης  γνωρίστηκαν σε νεαρή ηλικία στα καράβια, όταν εργάζονταν ως καπετάνιος ο ένας κι ως πρώτος μηχανικός ο άλλος. Είναι αυτοδημιούργητοι  και έχουν παλέψει σε  εξαιρετικά δύσκολες, ανταγωνιστικές αλλα και ελαχιστα θεσμικες αγορές.

Οι κοινές τους φιλοδοξίες τους, τους οδήγησαν πριν από 27 χρόνια, στη δημιουργία μιας εταιρείας,της  Akron Trade and Transport με έδρα την Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που έμελλε να αποτελέσει την αρχή πολλών ακόμη κοινών δραστηριοτήτων. Λεγεται οτι πριν ειχαν και ενα κοινο επιτυχημενο επιχειρηματικο περασμα απο τη Νιγηρια.Στη χωρα μας άρχισαν να γίνονται γνωστοί το  2003 , όταν απέκτησαν τις μετοχές του Αστέρα Τρίπολης. Μάλιστα, εξαιτίας  της σχέσης τους με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οι οπαδοί της ομάδας τους αποκαλούσαν «σεΐχηδες». Βασικός συνεργάτης τους ο πολυπράγμων Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, ο οποίος θεωρείται και ο ηθικός αυτουργός της ξαφνικής και θεαματικής επέκτασης των δυο χαμηλών τόνων, κατά τα άλλα, επιχειρηματιών.