Το σχήμα για την αξιοποίηση του προσωρινού πλαισίου κρίσης (Temporary Crisis Framework) για την ενίσχυση της ενεργοβόρας βιομηχανίας της χώρας μας κοινοποίησε η Ελλάδα στην Κομισιόν, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής παράδοσης –παραλαβής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) την περασμένη Παρασκευή. Ειδικότερα, η Ελλάδα κοινοποίησε το σχήμα της επιδότησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρόταση να  ενισχυθούν οι επιλέξιμες ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες με 50 ευρώ/MWh για τη χρήση όλης της φετινής χρονιάς. Μια από τις προϋποθέσεις είναι τα περιορισμένα

 

EBITDA των ενεργοβόρων βιομηχανιών (χαλυβουργία, αλουμινίου, χαρτιού) τουλάχιστον κατά 40% ως προς το έτος βάσης, δηλαδή σε σύγκριση με εκείνα του 2021.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, την παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, καθώς και την τροποποίησή του για μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη στήριξη της οικονομίας των κρατών-μελών.  

Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις που εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου 2022 παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την ευελιξία που προβλέπουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να στηρίξουν την οικονομία εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης τροποποιήθηκε αρχικά στις 20 Ιουλίου 2022, προκειμένου να συμπληρωθεί η δέσμη μέτρων ετοιμότητας για τον χειμώνα και σύμφωνα με τους στόχους του σχεδίου της ΕΕ «REPowerEU».

Όπως είχε τότε δηλώσει η  εκτελεστική αντιπρόεδρος της ΕΕ, κυρία Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού,  «η κατάσταση είναι σοβαρή και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στα οποία βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα και με την τροποποίηση θα συμβάλουμε στην επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και της απανθρακοποίησης των βιομηχανιών, σύμφωνα με τους στόχους του REPowerEU».
 
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αυξήσει την ευελιξία και τις δυνατότητες στήριξης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Τα κράτη μέλη θα έχουν το δικαίωμα να υπολογίζουν τη στήριξη με βάση είτε την προηγούμενη είτε την τρέχουσα κατανάλωση, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να διατηρηθούν ανέπαφα τα κίνητρα της αγοράς για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και για τη διασφάλιση της συνέχειας των οικονομικών δραστηριοτήτων.
 
Επίσης, τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν στήριξη με μεγαλύτερη ευελιξία, μεταξύ άλλων και σε ιδιαίτερα πληττόμενους ενεργοβόρους τομείς, με την επιφύλαξη διασφαλίσεων για την αποφυγή υπεραντιστάθμισης. Για τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά ενίσχυσης, το προσωρινό πλαίσιο κρίσης προβλέπει δεσμεύσεις για τον καθορισμό πορείας προς τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της κατανάλωσης ενέργειας και για την εφαρμογή μέτρων ενεργειακής απόδοσης.