Η πεινασμένη για ενέργεια Ευρώπη εξακολουθεί να χρειάζεται τεράστιες ποσότητες LNG για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο που αποτελούσε σχεδόν το 40% των εισαγωγών της ηπείρου πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως οι κλιματικοί στόχοι που έχει θέσει για καθαρό μηδέν έως το 2050 - σημαίνουν ότι οι αγοραστές της σε LNG δυσκολεύονται να δεσμευτούν σε μακροχρόνιες συμφωνίες. Από την άλλη στην Ασία δεν δείχνουν να έχουν τέτοια θέματα. 

Ο βραχίονας εμπορίας LNG της QatarEnergy, QatarEnergy Trading, υπέγραψε μια πραγματικά μακροχρόνια συμφωνία πώλησης και αγοράς LNG (SPA) με την εταιρεία πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών του Μπαγκλαντές (Petrobangla) για την προμήθεια περίπου 1,8 εκατομμυρίων τόνων ετησίως (MTPA) LNG στο Μπαγκλαντές για 15 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2026.

Στην υπογραφή της SPA στην έδρα της QatarEnergy στη Ντόχα, παρευρέθηκαν ο Saad Sherida Al-Kaabi, υφυπουργός Ενεργειακών Υποθέσεων, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της QatarEnergy, και ο Nasrul Hamid, κρατικός υπουργός Ενέργειας, Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές.

Ο Saad Sherida Al-Kaabi δήλωσε: "Ο κ: "Σήμερα, είμαστε υπερήφανοι που είμαστε ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Μπαγκλαντές και στην Petrobangla με μεγάλη διαφορά, παραδίδοντας περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως από το Κατάρ στο Μπαγκλαντές. Αυτές οι συμφωνίες προμήθειας ενισχύουν την αταλάντευτη αφοσίωσή μας στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας πολύτιμων πελατών όπως το Μπαγκλαντές και στην παροχή της αξιόπιστης ενέργειας που χρειάζονται για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και ευημερία".

Το Κατάρ παραδίδει σήμερα στο Μπαγκλαντές περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως.

Είναι επίσης η δεύτερη της QatarEnergy στην Ασία από τότε που άρχισε να πωλεί το φυσικό αέριο που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από το έργο επέκτασης του Βόρειου Πεδίου.

"Η πλειονότητα (των εξαγωγών LNG) θα πηγαίνει στην Ασία και η άλλη θα πηγαίνει στην Ευρώπη και θα είμαστε περισσότερο από καλυμμένοι όσον αφορά τις ποσότητες NFE και NFS", δήλωσε ο Kaabi σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα, αναφερόμενος στο σχέδιο επέκτασης του Βόρειου Πεδίου σε δύο φάσεις.

Η επέκταση θα αυξήσει τη δυναμικότητα υγροποίησης του Κατάρ σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2027, από 77 εκατομμύρια τόνους σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Kaabi δήλωσε ότι η QatarEnergy θα υπογράψει συμφωνίες προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι οποίες βρίσκονται κοντά στην οριστικοποίησή τους, με Ευρωπαίους πελάτες πιθανότατα μετά τις θερινές διακοπές, προσθέτοντας ότι η διάρκεια των συμβάσεων δεν αποτελούσε θέμα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. "Αν ένας Ευρωπαίος διαπραγματεύεται πραγματικά μαζί μου και έχει κάποιο θέμα, θα μου πει "έχω θέμα με τη διάρκεια", δεν το έχω ακούσει αυτό", δήλωσε ο Kaabi.

Ν.Παλ.