η Ινδονησία. Η συνολική καθημερινή παραγωγή της Neptune αγγίζει τα 135.000 ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, με τα 2/3 να αντιστοιχούν σε αέριο. Η νέα αυτή επένδυση της ΕΝΙ σηματοδοτεί αλλαγή παραδείγματος γιατί αντιστρέφει την μέχρι σήμερα τάση των μεγάλων πετρελαϊκών που πωλούσαν assets υδρογονανθράκων προκειμένου να επενδύσουν σε κάθε μορφή εναλλακτικής μορφής ενέργειας.
«Τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλες οι μεγάλες Ευρωπαϊκές πετρελαϊκές επενδύουν όλο και περισσότερο σε παράκτια αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, ακόμη και σε αλυσίδες σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σε βιοκαύσιμα και δάση στην Αφρική, προκειμένου να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα σε μια προσπάθεια να συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση και, ταυτόχρονα, να επιδείξουν στους επικριτές τους την αφοσίωση τους στο δόγμα της κλιματικής αλλαγής», τονίζει εκπρόσωπος μεγάλου επενδυτικού fund στην Ελβετία με σημαντικές επενδύσεις σε εταιρείες του ενεργειακού τομέα.
Μιλώντας στους Financial Times, o CEO της ΕΝΙ κος. Claudio Descalzi (ο οποίος ειρήσθω, εν παρόδω, υποστηρίζει την κατασκευή αγωγού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία, έχοντας ταχθεί κατά του East Med) δήλωσε ότι το ενδιαφέρον της εταιρείας του στην Neptune εστιάζεται στο μεγάλο χαρτοφυλάκιο κοιτασμάτων που διαθέτει η τελευταία, και το οποίο ταιριάζει με τους στρατηγικούς στόχους της δικής του εταιρείας. «Είναι γεγονός ότι η μέχρι σήμερα τάση [των πετρελαϊκών] είναι να εξαγοράζουν πράσινα έργα, αλλά η σημερινή εξαγορά είναι περισσότερο κοντά με την δική μας πορεία μετάβασης».
Η πορεία αυτή, σύμφωνα με αναλυτές, προβλέπει αύξηση της παραγωγής αερίου από την Ιταλική πετρελαϊκή κατά τα επόμενα χρόνια, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από την δραστηριοποίησή της στην Αίγυπτο, την Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και αλλά μέρη του κόσμου. Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΝΙ, η εταιρεία προβλέπει σταθερή αύξηση της ζήτησης αερίου τα επόμενα χρόνια, καθώς αυτό θα χρησιμοποιηθεί ευρέως στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης προς τις ΑΠΕ και τον ηλεκτρισμό γενικότερα. Στόχος της ΕΝΙ είναι όπως μέχρι το 2030 το 60% της παραγωγής της να προέρχεται από φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τον κο. Parminder Singh, ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας Carlyle, «η εν λόγω εξαγορά της Neptune από την ΕΝΙ είναι άκρως υποστηρικτική της θέση μας ότι μπορεί να υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για αποδόσεις σε επενδύσεις στο Oil & Gas, τις οποίες η αγορά πολλές δορές υποτιμά. Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει σημαντική παραγωγή σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για πολλές δεκαετίες ακόμα και δεν ήρθε ακόμα η ώρα για να κάνουμε λόγο για ‘παγιδευμένες’ επενδύσεις, τα γνωστά stranded assets».
Τέλος, να σημειώσουμε ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια γενικότερη στροφή των πετρελαϊκών προς τις παραδοσιακές επενδύσεις, με την Shell και την BP να έχουν αναπροσαρμόσει τους στόχους τους από πλευράς παραγωγής για το 2030. Μιλώντας πριν λίγες ημέρες σε επενδυτές στην Νέα Υόρκη, ο CEO της Shell κ. Wael Sawan δήλωσε ότι η πολυεθνική έχει ήδη εγκαταλείψει τα σχέδιά της για μείωση της παραγωγής κατά 1% με 2% τον χρόνο - σε μια προσπάθεια να δείξει ότι προσαρμόζεται στις επιταγές του κλιματικού δόγματος- και, αντιθέτως, σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή της ιδίως στο φυσικό αέριο. Με στόχο αυτή να αυξάνεται κατά 30% ετησίως ώστε μέχρι το 2030 να παράγει 80 εκατ. τόνους τον χρόνο. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της, θα υπάρχουν αυξανόμενες ανάγκες για φυσικό αέριο και η Shell σκοπεύει να αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή ανταποκρινόμενη στην ζήτηση.