Από πού ν’ αρχίσει κανείς; Από πού να πιάσει το νήμα της παράνοιας που εκτυλίσσεται λίγες ημέρες μετά την εκλογή της νέας διακυβέρνησης; Ας ξεκινήσουμε με ολίγη ψυχεδέλεια. Ως ψυχεδέλεια σύμφωνα με το λεξικό Britannica ορίζεται η τέχνη, η μουσική, ο τρόπος ζωής κ.λπ., που συνδέεται με τα ψυχεδελικά φάρμακα και ειδικά με την εποχή της δεκαετίας του 1960 που πολλοί άνθρωποι 

έκαναν χρήση ψυχεδελικών ναρκωτικών. Ίσως σε αυτόν τον ορισμό στο εδάφιο «κ.λπ.» θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η πολιτική.

Αλλιώς δεν εξηγείται το νέο αφήγημα που διάβασα σε φιλελεύθερη ιστοσελίδα σύμφωνα με το οποίο η ύφεση είναι ευχή!

Ότι νά'ναι! «Λάο λάο ποδανά» που τραγουδούσε και ο Λύτης & Τρυκ. Τα βλέπουν ανάποδα. Θαύμα-θαύμα: νέα οικονομικά μοντέλα! Αλήθεια, τι παίρνουν και δεν μας δίνουν; Πράσινες ψυχεδελικές καταστάσεις; Πράσινοι ελέφαντες πετούν σε ροζ συννεφάκια; Κάποιοι, προκειμένου να μην αγγίξουν τη μοναδική γενεσιουργό αιτία της ύφεσης, το Ιερό Πράσινο Τοτέμ, θα αλλάξουν όλη την κοσμοθεωρία των οικονομικών! Η ύφεση κάνει καλό! Η φτώχεια σε βοηθά! Θα μας τρελάνουν; (ΟΧΙ! Εμείς θα τους τρελάνουμε). Αρκεί να μη παραδεχτούν τις οικτρές αποτυχίες της πράσινης ενεργειακής πολιτικής. Ας θυμίσουμε λοιπόν μία από τις προειδοποιήσεις-εκτιμήσεις κινδύνων ένα μήνα ΠΡΙΝ την επαίσχυντη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Απόσπασμα: «Μετά από 67 χρόνια η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω μίας τρομακτικής ενεργειακής κρίσης, η οποία τείνει να μετατραπεί σε ενεργειακή καταστροφή, εν μέσω ενεργειακής φτώχειας και εν μέσω μίας απίστευτης ακρίβειας, σχετιζόμενη με τον σούπερ-πράσινο πληθωρισμό (hyper greenflation), η οποία ίσως προκαλέσει σοβαρή οικονομική ύφεση και αποδυνάμωση της μεσαίας τάξης της Ευρώπης». (https://slpress.gr/politiki/giati-i-ee-xechase-to-diko-tis-psifisma-tis-messina/).

Αυτά, και ας σταματήσω εδώ όσο αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Να συμβουλεύσω μόνο να σταματήσουν ορισμένη την ψυχεδέλεια. Δεν τη σηκώνουν. Τους κάθεται βαριά. Ας πάω σε άλλο θέμα.

Καθώς ένα-ένα διάφορα καμπανάκια αρχίζουν να χτυπούν όπως αυτό της ανακοπής του ανοδικού μομέντουμ των εξαγωγών το Μάϊο (https://www.imerisia.gr/oikonomia/76464_pse-anakopike-anodiko-momentoym-ton-exagogon-ton-maio-thetiko-prosimo-sto-5mino). Οι λόγοι είναι γνωστοί και παρόμοιοι με τα μειωμένα έσοδα στον τουρισμό: ύφεση στο εξωτερικό και ενεργειακή κρίση/ανασφάλεια λόγω της ανεπαρκούς κάλυψης-αποτυχίας των ΑΠΕ. Μέσα σε αυτό το επικίνδυνο σκηνικό εξεστόμισε μέγιστη ανοησία ο κ. Σκρέκας για τη δήθεν αισχροκέρδεια. Για το ψευδοαφήγημα περί greedflation. «Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικούς ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Όχι μόνο στα τελικά καταστήματα λιανικής πώλησης. Όχι μόνο στο σουπερμάρκετ. Αλλά και στον προμηθευτή τους και στον παραγωγό.Με έναν τέτοιο τρόπο, που τελικά ο πληθωρισμός σιγά-σιγά θα αποκλιμακωθεί. Θα αποτρέψουμε την αισχροκέρδεια, που μπορεί να υπάρχει αλλά αυτό δεν θα επιτρέψουμε από εδώ και πέρα». (https://www.imerisia.gr/oikonomia/76461_skrekas-tha-apotrepsoyme-tin-aishrokerdeia-sta-trofima-eleghoi-se-oli-tin)

Με λίγα λόγια ο Σκρέκας θεωρεί ad hoc ότι ΟΛΗ η παραγωγική βάση της κοινωνίας αισχροκερδεί! ΟΛΗ!  Ουσιαστικά όλη η κοινωνία! Μόλις πριν λίγες ημέρες, διάολε, πήρε την ψήφο ΑΥΤΗΣ της βάσης η ΝΔ! Πού θα στραφεί πολιτικά η παραγωγική βάση, η οποία γνωρίζει πολύ καλά την αιτία της ακρίβειας (δηλ. πράσινη αποτυχημένη πολιτική), όταν διαπιστώσει ότι οι υπηρεσίες του κ. Σκρέκα της επιτίθεται ΑΔΙΚΩΣ προκειμένου να καλύψει την παταγώδη ΑΠΟΤΥΧΙΑ της πράσινης πολιτικής; Μαντέψτε... Αυτά είναι τραγικά στρατηγικά λάθη. Από Σεπτέμβριο ξεκινούν τα πολύ δύσκολα για την Κυβέρνηση και τον Ελληνικό λαό. Άραγε θα καθρεφτιστεί αυτό σε ραγδαία δημοσκοπική πτώση και της ΝΔ με ευθύνη του κ. Σκρέκα;

Θα πάω τέλος, σε άλλο θέμα. Στις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη στις οποίες δεν ακούσθηκε τίποτε περί αξιοποίησης των Ελληνικών υδρογονανθράκων. Πρόκειται άραγε για κυβίστηση της Κυβέρνησης στο εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα; Έπαθε άραγε η ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ; Καλές οι παροχές που εξήγγειλε ο κ. Πρωθυπουργός αλλά χωρίς ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ανάπτυξη δεν θα είναι βιώσιμο για πολύ καιρό το μοντέλο. Το να παίρνει η κυβέρνηση τις Ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις για ΑΠΕ είναι κατανοητό και ΘΕΜΙΤΟ! Αν δεν τις έπαιρναν, αφού τις δίνουν οι Ευρωπαίοι, θα ήταν μέγιστη βλακεία της Κυβέρνησης. Μια χαρά. Δεν αντιλέγω καθόλου. Το αντίθετο. Χαίρομαι: θα βρουν δουλειά χιλιάδες συνάδελφοι μηχανικοί. Όμως θα πρέπει ταυτόχρονα να γνωρίζει ο κοσμάκης για ποιο λόγο οι τιμές των τροφίμων ΔΕΝ θα πέσουν. ΔΕΝ φταίει η κυβέρνηση σε αυτό. Είναι εισαγόμενος πράσινος πληθωρισμός. Ωστόσο, με επιδοτήσεις τύπου Ανδρέα Παπανδρέου δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Και ο λογαριασμός έρχεται με ταχύτητα εκ του εξωτερικού. Χρειαζόμαστε πραγματικές τεράστιες σφοδρές επενδύσεις που θα προκαλέσουν θετικό οικονομικό σοκ και μόνο οι υδρογονάνθρακες εξασφαλίζουν. Άραγε θα καθρεφτιστεί αυτό σε ραγδαία δημοσκοπική πτώση και της ΝΔ με ευθύνη του κ.Σκυλακάκη;

Ας ελπίσουμε «κάποιος» να τραβήξει το αυτί των κ.κ. Σκυλακάκη και Σκρέκα γιατί αυτοί οι δύο διαχειρίζονται τα πιο σημαντικά Υπουργεία και όπως φαίνεται έχουν χαράξει πορεία προς παγόβουνο. Αν δεν αλλάξουν ρότα, αν δεν βρουν άλλες συντεταγμένες στο ψυχεδελικό GPS, θα καταστούν οι δύο υπουργοί που θα βάλουν το πρώτο καρφί στο φέρετρο της ΝΔ. Πάντα Φιλελεύθερα. Για την αντιγραφή: Δρ. Σωτήρης Καμενόπουλος, Χανιά.

 

ΥΓ. Ας αφιερώσω λοιπόν ένα αγαπημένο ψυχεδελικό-αγροτικό τραγουδάκι: https://www.youtube.com/watch?v=RrtD77dmto0

Συμβουλή: Play it loud!

*Ο Σωτήρης Καμενόπουλος είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.