Καταλυτικός είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Φορέα Υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας - Ισραήλ, EuroAsia Interconnector, αφού οι καθυστερήσεις οι οποίες παρουσιάζονταν το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τα ορόσημα του έργου φαίνεται πως θα ξεπεραστούν με τη συμβολή της ίδιας της Κομισιόν.

Μάλιστα, ο ρόλος της Κομισιόν ήταν καθοριστικός ώστε να πέσουν οι υπογραφές μεταξύ του Φορέα Υλοποίησης και της νορβηγικής εταιρείας Nexans για να διασφαλιστούν τα υποθαλάσσια καλώδια.

Κομισιόν ως «facilitator»

Επιπλέον, όπως πληροφορείται η εφημερίδα, η δυστοκία που παρουσιάζεται σε σχέση με την εξασφάλιση της δανειακής σύμβασης των περίπου 600 εκατ. ευρώ θα ξεπερασθεί, αφού και πάλι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, να λειτουργήσει ως «facilitator» προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπου, όπως ανάφερε ο «Π» σε πρόσφατο ρεπορτάζ του, ο Φορέας Υλοποίησης έχει ήδη κάνει αίτηση για εξασφάλιση του υπόλοιπου ποσού που χρειάζεται, δηλαδή των 600 εκατ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία του έργου το οποίο αποτελεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ, έχει αναλάβει ουσιαστικά να «ξελασπώσει» το έργο το οποίο, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, παρουσίαζε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίησή του.

Οφέλη

Το έργο αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για την Κύπρο, αφού η χώρα μας θα μπορέσει να γίνει εξαγωγική χώρα ηλεκτρισμού προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα βοηθήσει στην πράσινη μετάβαση της χώρας μας σε ΑΠΕ, ενώ με βάση υπολογισμούς τους οποίους έχει κάνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν την απόφασή της για χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, η Κύπρος θα έχει όφελος 200 εκατ. ευρώ ετησίως, αφού μέσω της μείωσης των ρύπων ο καταναλωτής δεν θα επιβαρύνεται με αυτό το κόστος, κάτι που γίνεται μέχρι σήμερα. Ουσιαστικά, οι ρύποι θα μηδενιστούν και πλέον η Κύπρος θα είναι σε θέση να διοχετεύει μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικό ρεύμα προς κράτη μέλη της ΕΕ, ρεύμα το οποίο θα παράγεται από ΑΠΕ. Αυτό θα βοηθήσει στη βέλτιστη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στο βάθος... η ΕΤΕπ

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα στάδια, και συγκεκριμένα το ποσό των 600 εκατ. ευρώ που υπολείπεται, ερωτηθείς χτες, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ανέφερε πως η κυβέρνηση εξετάζει τρία σενάρια: την παροχή κυβερνητικών εγγυήσεων προκειμένου το έργο να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση που υπολείπεται, τη συμμετοχή στο κεφάλαιο του ιδιωτικού φορέα υλοποίησης, ή και καμία στήριξη. Σε ερώτηση αν υπάρχει αύξηση στο κόστος του έργου, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως το έργο είχε εκτιμηθεί αρχικά σε 1,57 δισ. ευρώ και λόγω της αύξησης των υλικών το κόστος έχει αυξηθεί κατά 23%, φτάνοντας στο 1,9 δισ. ευρώ. «Το έργο, λόγω του υψηλού του κόστους, αξιολογείται αυτή τη στιγμή διότι θα χρειαστεί επιπρόσθετη δανειοδότηση και θα αξιολογηθεί από τρεις σκοπιές», πρόσθεσε ο κ. Παπαναστασίου. Σε ερώτηση για το πότε θα καταλήξει η κυβέρνηση σε ένα εκ των τριών σεναρίων, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως αυτό θα πρέπει να μελετηθεί. «Είμαστε», συνέχισε, «σε διερεύνηση της βιωσιμότητας, είμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ουσιαστικά γίνεται η αξιολόγηση σε αυτό το στάδιο για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι η στρατηγική του σημασία», κατέληξε.

Δυνατότητες έργου

Το EuroAsia Interconnector θα μπορεί να μεταφέρει 1.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας στο στάδιο 1 μεταξύ Ισραήλ - Κύπρου- Ελλάδας και της Ευρώπης, με δυνατότητα αύξησης στα 2.000 MW στο στάδιο 2, που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

«Αυτό θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση όλης της Κύπρου και του Ισραήλ, διασφαλίζοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό και δημιουργώντας έναν ενεργειακό διάδρομο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση. Ο πρώτος πόλος αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028 και ο δεύτερος πόλος το 2029. «Είμαστε περήφανοι που μετά από 12 χρόνια σκληρής δουλειάς η μεγαλύτερη και βαθύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας HVDC στον κόσμο, που θα κατασκευαστεί από τη Nexans, θα βάλει την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, τερματίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή της απομόνωση, του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ», δήλωσε ο Νάσος Κτωρίδης, διευθύνων σύμβουλος της EuroAsia Interconnector.

Παγκόσμιο ρεκόρ

«Η σύμβαση υποβρυχίων καλωδίων Nexans, αξίας 1,43 δισεκατομμυρίων ευρώ, θέτει πολλαπλά παγκόσμια ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένων των μακρύτερων και βαθύτερων υποθαλάσσιων καλωδίων HVDC που έχουν τοποθετηθεί ποτέ, με μήκος 900 χλμ. για κάθε ζεύγος που θα παραδοθεί και θα εγκατασταθεί από τα πλοία τοποθέτησης υποθαλάσσιων καλωδίων Nexans Aurora και Nexans Skagerrak και ποντίζονται στον βυθό της Μεσογείου σε βάθη έως και 3.000 μέτρα», σημείωσε με ανακοίνωσή του μετά την επίτευξη της συμφωνίας ο Φορέας Υλοποίησης.

«Απεξάρτηση από άνθρακα»

Από την πλευρά του, ο Christopher Guérin, διευθύνων σύμβουλος της Nexans, δήλωσε πως «αυτό το έργο που σπάει ρεκόρ. Αποδεικνύει την ικανότητά μας να καινοτομούμε και να ωθήσουμε τα όρια της μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού για να ανταποκριθούμε σε μια συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια ανάγκη. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία προς μια οικονομία απεξαρτημένη από τον άνθρακα. Η παγκόσμια στρατηγική ηλεκτροδότησης της Nexans διαδραματίζει βασικό ρόλο στο ταξίδι του κόσμου προς ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές, και είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε επιλεγεί για να μετουσιώσουμε σε πράξη το EuroAsia Interconnector».
 

*Από politis.com.cy