Η Octopus Energy Generation σχεδιάζει να επενδύσει 20 δισ., δολάρια σε υπεράκτια αιολική ενέργεια έως το 2030, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Η εταιρεία, μέρος του Octopus Energy Group, ανακοίνωσε ότι η επένδυση θα παράγει 12 γιγαβάτ (GW) ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

κάθε χρόνο, αρκετή για να τροφοδοτήσει 10 εκατομμύρια σπίτια. Θα στοχεύσει σε έργα σε όλο τον κόσμο, με έμφαση στην Ευρώπη.

"Η υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει ήδη μεταμορφώσει ταχύτατα το ενεργειακό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου και είμαστε απίστευτα ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο", δήλωσε η Zoisa North-Bond, διευθύνουσα σύμβουλος της Octopus Energy Generation.

"Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα συνεχίσει αναμφίβολα να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του καθαρού μηδενικού στόχου, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και στη μείωση των λογαριασμών", πρόσθεσε, χωρίς να πει πώς η Octopus θα συγκεντρώσει τα κεφάλαια για την επένδυση.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες αφότου η σουηδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Vattenfall (VATN.UL) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματήσει την ανάπτυξη του βρετανικού υπεράκτιου αιολικού έργου Norfolk Boreas λόγω της αύξησης του κόστους και προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να δυσκολευτεί να επιτύχει τους στόχους της για την αιολική ενέργεια χωρίς βελτιωμένα κίνητρα.