Σε 607 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα EBITDA της Italgas για το α’ εξάμηνο του 2023, ήτοι, αυξημένα σε ποσοστό +18,3% από τις 30 Ιουνίου 2022, με τα καθαρά έσοδα που αναλογούν στον Όμιλο να φθάνουν σε 213,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή, αυξημένα  κατά 14,9% από την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι. Το ΔΣ του ιταλικού Ομίλου που συνεδρίασε χθες Τρίτη, 25 Ιουλίου ενέκρινε τα ενοποιημένα αποτελέσματα και ειτουργίας για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος 2023 που ήταν ως εξής:

Ενοποιημένα οικονομικά και χρηματοοικονομικά σημεία
• Συνολικά έσοδα: 931,8 εκατ. (+31,7%)
• EBITDA: 607,0 εκατ. (+18,3%)
• EBIT: 358,8 εκατ. (+21,2%)
• Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη που αναλογούν στον Όμιλο: 213,2 εκατ. (+14,9%)
• Τεχνικές επενδύσεις: 398,2 εκατ
• Ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες: 319,6 εκατ
• Καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος (εξαιρουμένων των επιπτώσεων σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 16): 6.230,7 εκατ.
• Καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος: 6.314,8 εκατ
• Δήμοι σε παραχωρήσεις διανομής φυσικού αερίου: 2.045
• Αριθμός ενεργών μετρητών: 7.959.758
• Δίκτυο διανομής φυσικού αερίου: 81.582 χλμ

Ο Όμιλος έχει θέσει ως στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου, που  θεωρείται ως βασικός παράγοντας στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση, καθώς και την εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί στο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2029 και το Σχέδιο Δημιουργίας Βιώσιμης Αξίας. 

Όσον αφορά στα δίκτυα διανομής της Italgas είναι ήδη έτοιμα να μεταφέρουν  ανανεώσιμα αέρια, όπως βιομεθάνιο και συνθετικό μεθάνιο, και να υποστηρίξουν την ασφαλή και οικονομικά ανταγωνιστική «πράσινη» μετάβαση για όλο το φάσμα της κατανάλωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το α’ εξάμηνο του έτους που διανύουμε οι επενδύσεις του Ομίλου ανήλθαν στα 398,2 εκατ. ευρώ, με τα κεφάλαια αυτά να κατευθύνονται κυρίως στην επέκταση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον επαναπροσδιορισμό των δικτύων. Πιο συγκεκριμένα, κατασκευάστηκαν  478 χιλιόμετρα νέων αγωγών την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος 2023.

Οι επενδύσεις του Ομίλου Italgas  στην Ελλάδα έφθασαν στα περίπου 50 εκατ. ευρώ, και αφορούσαν στην ολοκλήρωση νέων αγωγών, συνολικού μήκους 311 χιλιομέτρων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα χρήσης εξαμήνου, ο Πάολο Γκάλο, Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas, δήλωσε: «Το πρώτο εξάμηνο του 2023 δείχνει μια τάση συνέχειας με τα προηγούμενα χρόνια, υπό το λάβαρο της σταθερής ανάπτυξης και επιδόσεις αριστείας στην υπηρεσία της ανάπτυξης στις χώρες όπου η Italgas είναι παρούσα και λειτουργεί. Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν επιβεβαιώνουν την κεντρική θέση των δικτύων αερίου - έξυπνα, ψηφιακά και ευέλικτα - και του Ομίλου Italgas για την επίτευξη των στόχων REPowerEU και, μέσω αυτών, μια ασφαλή και ανταγωνιστική οικολογική μετάβαση. Όλοι οι οικονομικοί δείκτες παρουσίασαν διψήφια αύξηση με τα EBITDA να αναφέρουν αύξηση 18,3% σε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ και Καθαρά έσοδα Ομίλου 213,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14,9 % σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτος, εν μέρει χάρη στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και εκείνων στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης. Με επενδύσεις σχεδόν 400 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, η Εταιρεία επιβεβαιώνεται ως μία από τις κορυφαίες βιομηχανικές οντότητες όσον αφορά την ικανότητά της να επενδύει και να γειώνει έργα που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των ανθρώπων ποιότητα ζωής. Έχουμε θέσει τις βάσεις για να παίξουμε τον ρόλο μας και στη διαχείριση των υπηρεσιών ύδρευσης: από αξιοποιώντας τις τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν για το φυσικό αέριο και εφαρμόζοντάς τες σε αυτόν τον τομέα, θα είναι δυνατό να επιτύχουν άμεσα αποτελέσματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας για περιοχές και κοινότητες. Ο στόχος της ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050 μπορεί να επιτευχθεί μέσω προοδευτικών μειώσεων στην καθαρή κατανάλωση ενέργειας και οι εκπομπές 1, 2 και 3, και τα αποτελέσματα που πετυχαίνουμε τρίμηνο σε τρίμηνο το αποδεικνύουν. Οχι μόνο αυτό.  Προς την προωθούμε ενεργά περαιτέρω αλλαγές, έχουμε επίσης εισαγάγει νέους στόχους που αναφέρονται στην ισότητα των αμοιβών των δύο φύλων και ανάπτυξη δεξιοτήτων και ενίσχυση των πόρων: ενέργειες που είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της εστίασης την καινοτομία και την αξιοποίησή της για ολόκληρο τον Όμιλο.» 

Σημειώνουμε ότι η Ιtalgas έχει ανακοινώσει ήδη από τον περασμένο Μάιο ότι σχεδιάζει να επενδύσει 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2029 για να εκσυγχρονίσει το δίκτυό της στην Ιταλία, να ενισχύσει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, μετά την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα του νερού και της ενεργειακής απόδοσης. 

Πιο συγκεκριμένα, ο ιταλικός Όμιλος σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση των Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα, κατά την επόμενη επταετία. Είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΠΑ Υποδομών εντάσσεται στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Italgas, πράγμα  που σημαίνει ότι καταλαμβάνει σημαντική θέση στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο της Italgas.

Οι επενδύσεις που προγραμματίζει η ΔΕΠΑ Υποδομών θα συμβάλλουν στην περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ιδίως σε περιοχές όπου δεν έχει ακόμα φτάσει ακόμη, ενώ και θα επιτρέψουν τη διανομή ανανεώσιμων αερίων, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.  Ο σχεδιασμός προβλέπει την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου από 7.941 χλμ. στο τέλος του 2022,  σε περίπου 11.000 χλμ. στο τέλος του 2029, ήτοι αύξηση 47%!