Η Εφορία Συρρικνώνει την Αυτοαπασχόληση – Η Φοροδιαφυγή ως Κοινωνικό Αμορτισέρ

Η Εφορία Συρρικνώνει την Αυτοαπασχόληση – Η Φοροδιαφυγή ως Κοινωνικό Αμορτισέρ
του Μάκη Ανδρονόπουλου
Σαβ, 29 Ιουλίου 2023 - 20:14

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι ορθή η στροφή της δημοσιονομικής πολιτικής προς την αύξηση των φορολογικών εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι πρόσφατες μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος και της Eurobank για την παραοικονομία προετοιμάζουν πολιτικά το έδαφος, ενώ αναγγέλθηκαν ήδη έλεγχοι στα δηλωθέντα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, δηλ. στο 59% των φορολογουμένων (3,82 εκατ.), εκ των οποίων 287.000 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες

Το ανομολόγητο σχέδιο δεν περιορίζεται μόνο στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά και στη ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές οι 700.000 ελληνικές επιχειρήσεις (ατομικές και μη) πρέπει να περιοριστούν σε 70.000, έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα, να προκύψει μια πολύ μεγάλη οικονομία κλίμακος που θα έχει θετική επίπτωση στις τιμές, αλλά και εγκυρότεροι όροι χρηματοδότησης, καθώς και να περιοριστεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή.

Γι΄ αυτό και νομοθετούνται κίνητρα συγχωνεύσεων και συνεργατικής οικονομίας. Είναι προφανές πως ο στόχος αυτός και λογικός και αναγκαίος είναι, υπό τον όρο ότι η ατομική επιχείρηση και η πολύ μικρή δεν θα συνθλιβούν. Επίσης, η υπαλληλοποίηση που αναπόφευκτα θα προκύψει με την επικράτηση ενός τέτοιου μοντέλου θα πρέπει να οδηγήσει σε μισθούς Βρυξελλών… Διαφορετικά το όλο εγχείρημα θα οδηγήσει σε νέες ανισότητες και στρεβλώσεις.

(η συνέχεια στο slpress.gr)