Οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας φαίνεται να διάγουν μία νέα περίοδο. Το δεκαετές πάγωμα των σχέσεων των δύο χωρών αποδίδεται σε τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον, την πολιτική και οικονομική στήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την Άγκυρα, από το 2013 και εντεύθεν. Δεύτερον, την υποστήριξη διαφορετικών 

φατριών στην Λιβύη. Τρίτον, τη συμφωνία του Καΐρου με την Αθήνα για την τμηματική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους στην Ανατολική Μεσόγειο. H αποκλιμάκωση των διενέξεων στην περιοχή δημιούργησε θετικό κλίμα για την επαναπροσέγγιση της Αιγύπτου με την Τουρκία, ειδικά έπειτα από την επανέναρξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλλει – μεταξύ άλλων – χώρες του Περσικού Κόλπου και η Αίγυπτος στο Κατάρ και την άρση της απομόνωσης του καθεστώτος Άσαντ από την ευρύτερη περιοχή.

Η επαναπροσέγγιση της Αιγύπτου με την Τουρκία, υπό την μεσολάβηση του Κατάρ, ξεκίνησε με την μορφή της διεξαγωγής διερευνητικών συνομιλιών. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνοδεύτηκαν από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία εστίασαν κατά προτεραιότητα στην ικανοποίηση του αιγυπτιακού αιτήματος για περιορισμό της δράσης των μελών της αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, καθώς και στην μείωση της τουρκικής ανάμιξης στα εσωτερικά δρώμενα της Λιβύης.

Το περιεχόμενο των διερευνητικών
Ως προς το ζήτημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η Άγκυρα προέβη σε αποφασιστικές κινήσεις για την ικανοποίηση του αιγυπτιακού αιτήματος, με προεξέχουσα κίνηση το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού Μεκαμελίν (Mekameleen) το οποίο εξέπεμπε από την Κωνσταντινούπολη και ασκούσε δριμεία κριτική στον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι.

H συνέχεια του άρθρου στον παρακάτω σύνδεσμο του slpress.gr εδώ