Η μάχη για την υπεροχή στη Μαύρη Θάλασσα κορυφώνεται γρήγορα, με τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια ενεργειακή και διατροφική ασφάλεια. Μια μεταμεσονύκτια επίθεση με ναυτικό μη επανδρωμένο drone εναντίον ενός ρωσικού δεξαμενόπλοιου στη Μαύρη Θάλασσα σηματοδοτεί ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο στην Ουκρανία, με το Κίεβο να δίνει το ισχυρότερο μήνυμα μέχρι σήμερα ότι είναι πρόθυμο να στοχεύσει τα τόσο σημαντικά για τη Μόσχα φορτία πετρελαίου και καυσίμων.

Η επίθεση στο δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά της Κριμαίας ήρθε μόλις μία ημέρα μετά την επίθεση ενός άλλου ουκρανικού ναυτικού μη επανδρωμένου drone - ενός επίπεδου σκάφους σε σχήμα βέλους, γεμάτου με εκρηκτικά - με στόχο μια ρωσική ναυτική βάση κοντά στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε ένα πολεμικό πλοίο.

"Το δεξαμενόπλοιο υπέστη ζημιές στο στενό του Κερτς κατά τη διάρκεια επίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων", μετέδωσε το Σάββατο το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. "Το πλήρωμα είναι ασφαλές, μας ενημέρωσε το Κέντρο Θαλάσσιας Διάσωσης. Το μηχανοστάσιο υπέστη ζημιές. Δύο ρυμουλκά έφτασαν στο σημείο της έκτακτης ανάγκης με ένα δεξαμενόπλοιο στο στενό του Κερτς, το ζήτημα του πλοίου ρυμούλκησης επιλύεται", ανέφερε.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Θαλάσσιων και Ποτάμιων Μεταφορών της Ρωσίας ανέφερε ότι επρόκειτο για ένα δεξαμενόπλοιο πετρελαίου και χημικών SIG - ένα πλοίο του οποίου ο ιδιοκτήτης, η εταιρεία Transpetrochart με έδρα την Αγία Πετρούπολη, είχε υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2019 για την προμήθεια καυσίμων για τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία.

Οι εντάσεις αυξάνονται στη Μαύρη Θάλασσα μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας τον περασμένο μήνα ότι αποσύρεται από την πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και άρχισε να επιτίθεται με πυραύλους σε ουκρανικά λιμάνια στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και στον ποταμό Δούναβη, καταστρέφοντας δεκάδες χιλιάδες τόνους ουκρανικών σιτηρών.

Μετά τις επιθέσεις αυτές και τον αποκλεισμό, Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέδωσαν τον Ιούλιο δήλωση ότι τα ρωσικά πλοία δεν θα είναι πλέον ασφαλή στη Μαύρη Θάλασσα. Το υπουργείο Άμυνας του Κιέβου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα πλοία αυτά "μπορούν να θεωρηθούν από την Ουκρανία ότι μεταφέρουν στρατιωτικό φορτίο με όλους τους αντίστοιχους κινδύνους" από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Το Σάββατο, το Κίεβο ανακοίνωσε μια "περιοχή πολεμικού κινδύνου" γύρω από τα ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, αναφέροντας συγκεκριμένα τα λιμάνια του Νοβοροσίσκ, της Ανάπα, του Γκελεντζίκ, του Τουάπσε, του Σότσι και του Ταμάν. Η κήρυξη θα ισχύσει από τις 23 Αυγούστου "μέχρι νεωτέρας", αναφέρεται.

Eιδικές επιχειρήσεις στα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας είναι απολύτως νόμιμες
Η Marine Traffic, o διαδικτυακός ιστότοπος παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας, έχει την τελευταία θέση του δεξαμενόπλοιου SIG να είναι αγκυροβολυμένο κοντά στο στενό του Κερτς.

Ο Οργανισμός Ναυτιλιακών και Ποτάμιων Μεταφορών της Ρωσίας ανέφερε ότι και τα 11 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο πλοίο είναι ασφαλή και ότι το δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε στο μηχανοστάσιο κοντά στην ίσαλο γραμμή στη δεξιά πλευρά, πιθανώς ως αποτέλεσμα επίθεσης από θαλάσσιο μη επανδρωμένο σκάφος. Μέχρι το πρωί, το νερό που έρεε στο μηχανοστάσιο είχε σταματήσει και το πλοίο επέπλεε, δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος.

Η Ουκρανία δεν αναλαμβάνει σχεδόν ποτέ άμεσα την ευθύνη για τέτοιου είδους επιθέσεις. Ωστόσο, ο Vasyl Malyuk, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, ή SBU, έχει αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για τις επιθέσεις στη γέφυρα της Κριμαίας και άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες επιθέσεις.

"Οτιδήποτε συμβαίνει με τα πλοία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή τη γέφυρα της Κριμαίας είναι ένα απολύτως λογικό και αποτελεσματικό βήμα απέναντι στον εχθρό. Επιπλέον, τέτοιες ειδικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας είναι απολύτως νόμιμες", ανέφερε ο Malyuk σε δήλωσή του το Σάββατο.

"Έτσι, αν οι Ρώσοι θέλουν να σταματήσει αυτό, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και τη γη μας. Και όσο πιο γρήγορα το κάνουν αυτό, τόσο το καλύτερο θα είναι γι' αυτούς. Γιατί εμείς θα νικήσουμε εκατό τοις εκατό τον εχθρό σε αυτόν τον πόλεμο", δήλωσε ο Malyuk.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα θα προβεί σε αντίποινα για την επίθεση στο δεξαμενόπλοιο. "Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τέτοιες βάρβαρες ενέργειες, δεν θα μείνουν αναπάντητες και οι δράστες τους θα τιμωρηθούν αναπόφευκτα", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Τα ύδατα κοντά στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία και τα στενά του Κερτς είναι ουκρανικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο.

"Από το 1991, η Ρωσία χρησιμοποιεί συστηματικά τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας για να οργανώσει ένοπλες επιθέσεις: εναντίον του γεωργιανού λαού και εναντίον του λαού της Συρίας", ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο.