Μπορεί η πράσινη ανάπτυξη να συνιστά δέσμευση και στόχο του ανεπτυγμένου κυρίως κόσμου. Ομως η εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Και οι προβλέψεις βεβαιώνουν ότι η εξάρτηση από αυτά θα παραμείνει σχεδόν απόλυτη για πολλές ακόμα δεκαετίες. Συνεπώς δεν δικαιολογείται κανένας δισταγμός στη δρομολόγηση επιτέλους και στην Ελλάδα της συστηματικής αναζήτησης

κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και στην ξηρά και στον βυθό της θάλασσας. Οι σχετικές έρευνες φαίνεται να επιταχύνονται, αλλά προς το παρόν μόνο προσδοκίες και όχι βεβαιότητα υφίστανται, όπως θέλουν να πιστεύουν πολλοί. Ομως η εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο φαίνεται ότι θα παραμείνει δεσπόζουσα για πολλές ακόμα δεκαετίες και συνεπώς δεν δικαιολογείται πλέον οποιοσδήποτε δισταγμός, πλην του κινδύνου να παρέμβει η γείτων Τουρκία αμφισβητώντας τα δικαιώματά μας στις θαλάσσιες ζώνες που καθορίζουν το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οπως βεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής πετρελαϊκής Hess Corporation, John Hess, «η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο απ’ όσο νομίζαμε, θα κοστίσει πολύ περισσότερο και θα απαιτήσει και νέες τεχνολογίες που δεν υπάρχουν ακόμα». Επιπλέον για την πράσινη οικονομία η ανθρωπότητα θα πρέπει να επενδύει 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα σχετική δέσμευση. Η ExxonMobil εκτιμά ότι το 2050 η ζήτηση πετρελαίου θα έχει αυξηθεί κατά περίπου 15 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων έχει πλήρως ανακάμψει από την κρίση που γνώρισε εξαιτίας της πανδημίας. Οι ΗΠΑ επενδύουν δισεκατομμύρια σε εξόρυξη πετρελαίου και σχιστολιθικών υδρογονανθράκων για να εφοδιάζουν τη διψασμένη Ευρώπη, η οποία στερήθηκε τον εφοδιασμό της από τη Ρωσία σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο λόγω των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ηδη οι επιχειρήσεις που παράγουν ορυκτά καύσιμα έχουν πλήρως ανακάμψει. Η BP π.χ. ανακάλεσε προσφάτως τα σχέδιά της για μείωση της παραγωγής της κατά 40% το 2030 και έθεσε πολύ ηπιότερο στόχο μείωσης κατά 25%.

Ηδη κοσμογονία επικρατεί γενικά στον τομέα της παραγωγής υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου. Το Κατάρ αναμένεται ότι σε δύο χρόνια θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη εγκατάσταση παραγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο. Αύξηση παραγωγής πετρελαίου έχει ανακοινώσει και η Νορβηγία, όπως και πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Βραζιλία, στη Γουιάνα και στην Ουγκάντα. Οπως είναι γνωστό, οι αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζουν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να αντλήσουν κέρδη από τα ορυκτά καύσιμα καθώς δεν είναι αυτές που ευθύνονται για τη συσσωρευμένη μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά οι βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες.

Οσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το Κρεμλίνο καταβάλλει προσπάθειες αναπροσανατολισμού στους αγοραστές του, κυρίως με δέλεαρ τις μειωμένες τιμές. Και για μεν το πετρέλαιο έχουν βρεθεί διαδικασίες πώλησής του στην παγκόσμια αγορά. Παραμένει όμως πρόβλημα η διοχέτευση του φυσικού αερίου προς νέους αγοραστές, καθώς δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι αγωγοί, ούτε είναι εύκολη και χωρίς υψηλό κόστος η δημιουργία τους.

Αναμένουμε επιτέλους τη σοβαρή ελληνική δραστηριοποίηση στην αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην οποία έχουμε σοβαρά καθυστερήσει.

*Από το tovima.gr