Τι νόημα έχει η έκδοση «αντί-NAVTEX» ως αντίδραση στην έξοδο του Τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου, όταν δεν έχεις κηρύξει την ΑΟΖ σου και στερείσαι γεωτρύπανων όπως η Ελλάς; Η Τουρκία έχει εκδώσει οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) καταπατώντας την Κυπριακή ΑΟΖ και διαθέτει όχι ένα αλλά δύο γεωτρύπανα – εν προκειμένω το ΑΜΠΝΤΟΥΧΛΑΜΙΤ ΧΑΝ (ΑΧ). Ετοιμάζεται να το χρησιμοποιήσει, σαν αποτύχει η διαπραγμάτευση

με την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, εις βάρος της «δυνητικής ΑΟΖ» της χώρας μας  (βλ. ΕΣΤΙΑ 14.8.23 σελ.3) .

Τώρα πληρώνονται τα λάθη του παρελθόντος : η διακοπή της μισθώσεως πλωτών γεωτρύπανων και της μη κηρύξεως της ΑΟΖ του Καστελλόριζου - μη τυχόν χολωθούν οι Νατοϊκοί μας «σύμμαχοι» που όμως ανέχονται αν δεν ενθαρρύνουν τις Τουρκικές ακροβασίες, ως η νεοαποικιοκρατία στην Κύπρο με έποικους από Ανατολία και… Ρωσία!

Η «επίθεση ειρήνης» του Ερντογάν έχει ημερομηνία λήξεως: την ημέρα που ο  ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτης θ’ αναγκασθεί να απορρίψει την αξίωση της Τουρκίας να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όλες οι αξιώσεις εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος. Τότε το Τουρκικό γεωτρύπανο ΑΧ θα κινηθεί προς τα  δυτικά και θ’ ακυρώσει «εν τοις πράγμασι» την ΑΟΖ του Καστελλόριζου κι η μομφή θα ριφθεί εις βάρος της Ελλάδος ότι είναι … «αχόρταγη» (Κοτζιάς).

Έτσι , με ένα σμπάρο θα έχει ο Ερντογάν καταπατήσει την Κυπριακή και την Ελληνική ΑΟΖ. Κι η μεν Κύπρος είναι πολύ ασθενής αμυντικώς να υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων της αλλά η Ελλάς;

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε διατυπώσει το «Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα» Ελλάδος και Κύπρου, η Τουρκία ήταν πιο προσεκτική αλλά οι ιδικοί μας κατευναστές και πασιφιστές (διάβαζε ΕΛΙΑΜΕΠ κι όχι μόνον) είχαν αντιρρήσεις επί  τη βάσει της ρήσεως του «εθνάρχου», «η Κύπρος κείται μακράν»(κοντύτερα πάντως των νήσων Φώκλαντς επί Μάργκαρετ Θάτσερ) .

Αυτή τo 1981 έστειλε τον στόλο της 5.000 μίλια μακριά από την Αγγλία στον νότιο Ατλαντικό. Εμείς εκδώσαμε «αντί-NAVTEX» δίπλα μας που στην Τουρκική κουζίνα ονομάζεται «Γιαλαντζί»(*).

 

(*) Γιαλαντζί γιαπράκια, με ρύζι, χωρίς κιμά.