Της Ρωσσίας στον Ουκρανικό πόλεμο, ονομάζεται Καλίνινγκραντ. Το πρώην Κένινγκσμπεργκ, πρωτεύουσα της Πρωσίας και σήμερα Ρωσσικός θύλακος μεταξύ Πολωνίας, Λευκορωσσίας και Λετονίας, με ακτές επί της Βαλτικής θαλάσσης και το μόνο λιμάνι της που δεν παγώνει τον χειμώνα – εξ ου και η στρατηγική του σημασία

Οι Ρώσσοι δεν φύγανε απ’ την δυτική Ευρώπη ολοσχερώς το 1989, όταν η Σοβιετική ΄Ενωση διελύθη. Παρέμειναν στο Καλίνινγκραντ, όπως ονόμασαν το Κένινγκσμπεργκ, που το κατέλαβαν μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας και τις αποφάσεις των τεσσάρων τότε συμμάχων, διαμελισμού της Γερμανίας στην διάσκεψη του Πότσνταμ 17.7-3.8.1945.

Έκτοτε, η Πρωσία, θεωρηθείσα ως γενέτειρα του Γερμανικού μιλιταρισμού, εξηφανίσθη από τους χάρτες της Ευρώπης αλλά δεν λησμονήθη από τους Γερμανούς κι απ’ το ΝΑΤΟ.

Ο Ουκρανικός πόλεμος έφερε το Καλίνινγκραντ στην επικαιρότητα. Πρώτα η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση επέβαλε εμπορικό αποκλεισμό στον Ρωσσικό θύλακο της Βαλτικής και έτσι ο εφοδιασμός του εξαρτάται μόνον από τα Ρωσσικά καράβια που ξεκινούν από τον λιμένα της Αγίας Πετρούπολης (πρώην Λέννινγκραντ) που τον χειμώνα παγώνει.

Η Αμερικανική εφημερίς Γώλλ Στρήτ Τζώρναλ, που απηχεί τις ανεπίσημες απόψεις του Σταίητ Ντιπάρτμεντ, είχε στις 18.7.23 εκτεταμένο βιντεορεπορτάζ για το πόσον επισφαλής είναι η Ρωσσική κυριαρχία στο Καλίνινγκραντ, μετά την προσχώρηση της Σουηδίας και Φιλλανδίας στο ΝΑΤΟ , στο οποίον ανήκουν οι Βαλτικές χώρες (Λετονία, Λιθουανία κι Εσθονία) όπως κι η Πολώνία. Δηλ. το Καλίνινγκραντ περικλείεται από σφοδρούς εχθρούς της Ρωσσίας.

Την επισφάλεια του Ρωσσικού θυλάκου αντελήφθη η κυβέρνηση Πούτιν και γι’αυτό μετέφερε προσφάτως πυρηνικά όπλα στην γειτονική Λευκορωσσία - συμμάχου του Πούτιν - θέλοντας να υπενθυμίσει τα μεγάλα συμφέροντα που διακυβεύονται στην αντιπαράθεση ΝΑΤΟ και Ρωσσίας στον Ουκρανικό πόλεμο.

Στο εξής κι όσο ο πόλεμος θα συνεχίζεται, ολονέν περισσότερο θ’ ακούγεται η συσχέτιση του Καλίνινγκραντ με τα διαδραματιζόμενα στο Κίεβο. Κι όλο πιο κοντά θα έρχεται η Ευρώπη με την απειλή χρησιμοποιήσεως πυρηνικών όπλων. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος φαίνεται να μην τελείωσε ακόμη. Οι μνήμες ξαναζωντανεύουν, δοθείσης ευκαιρίας…