Η Ρωσία εμπόδισε την έκδοση ανακοίνωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας για καταδίκη των επιθέσεων μελών της κατοχικής δύναμης εναντίον ειρηνευτών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρή ζώνη στην Πύλα. Πληροφορίες του ανταποκριτή του ΡΙΚ, (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου) στις Ηνωμένες Πολιτείες, Πέτρου Κασφίκη, αναφέρουν ότι στο κείμενο, που είχε συνταχθεί από τους Βρετανούς, ειρηνευτές των οποίων ήταν θύματα της επίθεσης, συμφώνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Κίνα. Οι ρωσικές αντιρρήσεις εμπόδισαν την έκδοση της δήλωσης και η συζήτηση μετατέθηκε για την Δευτέρα

Από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών σημειώνεται ότι, μέχρι τώρα, η Ρωσία είναι το μόνο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν έχει καταδικασεί τα επεισόδια, τους τραυματισμούς ειρηνευτών και τις ζημιές σε οχήματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Στο μεταξύ  Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε τηλεοπτική συνέντευξη του για τα γεγονότα στην Πύλα, αναφέρθηκε και στην Ρωσία. Δήλωσε ότι το άνοιγμα γραφείου για παροχή προξενικών υπηρεσιών από την Ρωσία αποτελεί έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Οταν αξιολογούμε αυτό το βήμα”, ανέφερε ο Τατάρ, “διαπιστώνουμε ότι αναγνωρίζουν την πραγματικότητα της βόρειας Κύπρου και ότι υπάρχει ξεχωριστό κράτος, με ιδιοκτήτη τον τουρκοκυπριακό λαό».

Γαϊτανάκι

Το γαϊτανάκι όμως προκλητικών δηλώσεων μετά το πρόσφατο επεισόδιο στην Κύπρο, με τον Ερσίν Τατάρ,  να το Σάββατο ότι ο δρόμος στη νεκρή ζώνη στην Πύλα συνεχίζεται να κατασκευάζεται και θα ολοκληρωθεί.

«Επιχείρησαν να μας σταματήσουν μέσω του ΟΗΕ, αλλά εμείς ως “ΤΔΒΚ” ήρθαμε σε επαφή με την Τουρκία και τονίσαμε πως θα ολοκληρώσουμε αυτόν τον δρόμο, πως δεν θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν, και οι εργασίες μας συνεχίζονται κανονικά», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» και του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Πύλα, είπε ότι «η στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και λανθασμένη. Η συμπεριφορά της Ειρηνευτικής Δύναμης, η οποία αποσκοπεί στην ικανοποίηση της ελληνοκυπριακής πλευράς, βλάπτει την ίδια την ύπαρξη και τη φήμη της στην Κύπρο».

Σημειώνεται ότι τη σφοδρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας προκάλεσαν τα επεισόδια που προκλήθηκαν στη νεκρή ζώνη της Κύπρου, στην περιοχή της Πύλας, έπειτα από την απόφαση των τουρκοκυπριακών αρχών των Κατεχομένων να προχωρήσουν στη διάνοιξη δρόμου μεταξύ των χωριών Πύλας και Άρσους, με στόχο, όπως υποστηρίζουν, να υπάρχει πέρασμα προς την Πύλα χωρίς να πρέπει να διέρχονται από τις βρετανικές βάσεις.

Η UNFICYP καταδίκασε τις επιθέσεις, ενώ οι πρωτοφανείς εικόνες δείχνουν επίθεση με μπουλντόζες κατά των οχημάτων της ειρηνευτικής δύναμης. «Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα διωχθεί σε πλήρη έκταση του νόμου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της UNFICYP, ενώ καλείται η τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την αποστολή του ΟΗΕ.

Υπονομεύουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό

Άμεση ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας, που καταδίκασε τα επεισόδια ανακοινώνοντας παράλληλα ότι «προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη, μόνιμα μέλη του Σ.Α., την Ε.Ε., την ελληνική κυβέρνηση και με την ηγεσία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών». Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή για τον διαρκή συντονισμό ενεργειών. Από το υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε ανακοίνωση καταδίκης των επεισοδίων.

(η συνέχεια στο slpress.gr)