Στο αντίπαλο δέος της G7  θέλει να μετατρέψει το μπλοκ των αναδυόμενων χωρών BRICS η Κίνα κατά την μεγάλη σύνοδο των αναδυομένων χωρών που ξεκίνησε χθες στη Νότια Αφρική. Το Πεκίνο αλλά και η Μόσχα στοχεύουν να εδραιώσουν ένα γεωπολιτικό αντίβαρο στο διεθνές  οικονομικό και πολιτικό σύστημα, του οποίου ηγείται η  Δύση

Περίπου 40 χώρες, από την Αργεντινή και τη Σαουδική Αραβία έως το Καζακστάν, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο μπλοκ. «Η Κίνα επωφελείται από τον αντιαμερικανισμό των χωρών BRICS, ο οποίος φέρνει πολλές χώρες στον Παγκόσμιο Νότο πιο κοντά στην Κίνα», δήλωσε στη DW ο Felix Lee, ειδικός στην πολιτική της ασιάτικου γίγαντα. Ωστόσο το Πεκίνο έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα που πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει μέχρι να το πετύχει αυτό.

Η  κινεζική οικονομία δεν έχει ακόμη συνέλθει από το σοκ του λοκντάουν αλλά και της αναταραχής στον τομέα των ακινήτων και των τραπεζών. Επί του παρόντος η Kίνα πλήττεται  από μια τριπλή κρίση στην αγορά ακινήτων, τις τράπεζες αλλά και το γουάν. Η κεντρική τράπεζα έθεσε και πλαφόν στην ισοτιμία του γουάν, στο ± 2% των 7,2006/δολάριο την περασμένη Παρασκευή, προσπαθώντας να «κλείσει την ανοιχτή πληγή» η οποία δημιουργήθηκε από τα προβλήματα στις εγχώριες αγορές και την κατάρρευση της ισοτιμίας του γουάν έναντι του δολαρίου σε χαμηλό 16 ετών. Μια σειρά από κλάδοι και εταιρείες παγκοσμίως είναι ευάλωτοι στην ύφεση της Κίνας, από τα μεταλλεία και τα είδη πολυτελείας έως τους ημιαγωγούς και την βαριά βιομηχανία.

Το κινεζικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 6,3% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς για 7,3%, μετά την έξοδο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο από την πανδημία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει θέσει αναπτυξιακό στόχο της τάξης του 5% για το 2023, πολύ χαμηλότερα του μέσου αναπτυξιακού όρου του 9% από το 1978 και ύστερα. Ορισμένοι αναλυτές, όμως, υποστηρίζουν πως οι Κινέζοι δεν θα καταφέρουν καν να επιτύχουν τον στόχο αυτό και ήδη η Morgan Stanley αλλά και η Nomura έχουν κατεβάσει τον πήχη ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο 4,7% και 4,6% αντίστοιχα. Η δε ανεργία των νέων  έφτασε στο επίπεδα ρεκόρ 21,3% τον Ιούνιο με τις κινεζικές αρχές να αναστέλλουν μετά από αυτό τη δημοσίευση μηνιαίων στοιχείων για την ανεργία των νέων. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, το ποσοστό ανεργίας για τους νέους 16 έως 24 ετών έφτασε το 20,4%, το 20,8% και το 21,3% αντίστοιχα. Υπό το βάρος της αύξησης των τιμών της στέγης και την οικονομική επιβράδυνση, οι άνεργοι πτυχιούχοι εγκαταλείπουν τις πόλεις που παραδοσιακά αποτελούν την αφετηρία για την οικονομική και κοινωνική ανέλιξη στην Κίνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να εξοικονομήσουν χρήματα, ορισμένοι αναγκάζονται ακόμη και να μοιράζονται το κρεβάτι τους με κάποιον ξένο.

Αλλά και στον τραπεζικό τομέα, η Zhongzhi Enterprise Group Co, η  «σκιώδης» τράπεζα, έχει αποδειχθεί ο πιο αδύναμος κρίκος σε μία οικονομία $18 τρισεκατομμυρίων, που η εμπιστοσύνη των επενδυτών, των καταναλωτών και των εταιρειών συνεχώς μειώνεται. H ιδιωτική τράπεζα  διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας άνω του 1 τρισ. γουάν ($137 δισ.) και οι συνεργάτες της έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών, λόγω της αθέτησης πληρωμών τους σε χιλιάδες πελάτες. Τα κινεζικά assets έχουν αρχίσει να καταρρέουν, με την ισοτιμία του γουάν να κατρακυλά σε χαμηλό 16 ετών. H πρόσφατη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας δεν κατάφερε, επίσης, να αποτρέψει την πιθανότητα κατάρρευσης μεγαλύτερου μέρους της αγοράς ακινήτων της χώρας, συνολικής αξίας $2,9 τρισ.  «Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο θα επιδεινωθεί, με περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ταμεία να αθετούν πληρωμές», τόνισε στο Bloomberg, το στέλεχος της BK Asset Management, Κάθι Λιέν. Άγνωστο παραμένει το πόσες αποπληρωμές έχει αθετήσει η Zhongzhi ή εάν έχει τη δυνατότητα να τις καλύψει εάν ρευστοποιηθεί.

Οι κινεζικές εργολαβικές έχουν επίσης κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, εγείροντας ανησυχίες πως η κρίση στην αγορά ακινήτων της χώρας θα μεταδοθεί από τις ιδιωτικές εταιρείες σε αυτές οι οποίες έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης. Στις ΗΠΑ, αίτηση προστασίας στο πτωχευτικό Άρθρο 15 κατέθεσε στη Νέα Υόρκη ο κινεζικός όμιλος ακινήτων Evergrande, αυξάνοντας τους φόβους ότι τα προβλήματα του κλάδου του real estate θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς της κινεζικής οικονομίας για την πορεία της οποίας εκφράζονται ήδη ανησυχίες. Οι 18 εκ των 38 εισηγμένων στην αγορά του Χονγκ Κονγκ εργολαβικών κατέγραψαν απώλειες το α’ εξάμηνο του έτους, από τις αντίστοιχες 11 οι οποίες κατέγραψαν απώλειες το 2022. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι πως το επόμενο θύμα της κρίσης θα είναι η Country Garden Holdings Co., με τις κινεζικές αρχές να τονίζουν πως θα στηρίξουν τον τομέα, αν και παραμένει άγνωστο το εάν οι κινήσεις αυτές θα είναι αρκετές για να δημιουργήσουν ένα «δίχτυ ασφαλείας».